Εορτολόγιο

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου
Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου των μαρτύρων
Ανατ.: 07.16Δύση: 17.16Πρώτο Τέταρτο

panthessaliko

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.

Τελευταία νέα

>>
Κανένα πρόβλημα για το περιβάλλον από τις εργασίες επένδυσης της σήραγγας του Αχελώου.
Τετάρτη, 11 Αύγουστος 2010 19:55

Το πόρισμα των περιβαλλοντολόγων, που κατατέθηκε στη Βουλή μετά από αίτημα του Ντίνου Ρόβλια
Ανοίγει ο δρόμος για την επανέναρξη των εργασιών

Όπως είναι γνωστό μετά από Ερωτήσεις του Βουλευτή του Νομού μας Ντίνου Ρόβλια διατάχθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για τους κινδύνους που εγκυμονούνται στη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου εξαιτίας της διακοπής των εργασιών. Την πραγματογνωμοσύνη διενήργησαν τρεις ξένοι διεθνούς φήμης μηχανικοί, ειδικοί σε έργα επένδυσης σηράγγων, οι οποίοι επελέγησαν από κατάλογο που έστειλε στο Υπουργείο η Διεθνής Επιτροπή Σηράγγων. Οι πραγματογνώμονες απεφάνθησαν ότι η τρέχουσα κατάσταση της σήραγγας παρουσιάζει μεγάλο αριθμό κινδύνων, ακόμα και για την μελλοντική ζωή της σήραγγας και ότι η περαίωση της μόνιμης επένδυσης είναι επιτακτική και δε μπορεί να καθυστερεί. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων ανοίγει το δρόμο για να ζητηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ανάκληση της ολικής απαγόρευσης εκτέλεσης εργασιών. 
Εκτός από την τεχνική πραγματογνωμοσύνη για τους κινδύνους της σήραγγας, διενεργήθηκε και ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τις τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εκτέλεση των επειγουσών εργασιών διάσωσης της σήραγγας. Την μελέτη εκπόνησαν οι κ.κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, και Ιερόθεος Ζαχαρίας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι το έργο είναι υπόγειο και οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ελάχιστες και ότι προτείνουν στις αρμόδιες αρχές να συναινέσουν για το έργο εσωτερικής επένδυσης της σήραγγας, όπως προτείνεται από τους τεχνικούς συμβούλους, δηλαδή από τους ξένους ειδικούς πραγματογνώμονες. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η έλλειψη εσωτερικής επένδυσης της σήραγγας επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους της περιοχής διότι στερεί από τους υδροφορείς μεγάλες ποσότητες νερού και ότι η ολοκλήρωση της επένδυσης της σήραγγας θα επιφέρει ισορροπία στον υδροφόρο ορίζοντα. Η ως άνω περιβαλλοντική μελέτη, υπό ημερομηνία, 10-7-2010, κατατέθηκε στη Βουλή μετά από σχετικό αίτημα του Βουλευτή Ντίνου Ρόβλια.
Σχετικά με το θέμα ο κ. Ρόβλιας δήλωσε: Η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δημοσιοποιείται ενισχύει έτι περαιτέρω την προσπάθεια για να ζητηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ανακαλέσει την απόφασή του 141/2010 της Επιτροπής Αναστολών, που διέταξε την άμεση διακοπή όλων των έργων του Αχελώου. Το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον και θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός και διαδικαστικός συντονισμός προκειμένου επειγόντως να προχωρήσει η διαδικασία για την επανέναρξη των εργασιών.