Εορτολόγιο

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου
Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου των μαρτύρων
Ανατ.: 07.16Δύση: 17.16Πρώτο Τέταρτο

panthessaliko

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.

Τελευταία νέα

>>
Νέος νόμος για τις εκλογικές δαπάνες
Τρίτη, 10 Αύγουστος 2010 19:35

Τέλος στην αδιαφάνεια, το μαύρο χρήμα και τους «υπόπτους» χρηματοδότες συνδυασμών και υποψηφίων στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές επιχειρεί να βάλει ο νέος νόμος για τις εκλογικές δαπάνες.

  Με βάση το νομοσχέδιο τα έσοδα και οι δαπάνες δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών  θα διακινούνται μέσω ειδικών λογαριασμών Τραπεζών που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα.  Οι δαπάνες θα καταγράφονται στο λογαριασμό κατά 95% ενώ τα έσοδα στο σύνολό τους.

Καταθέσεις - χορηγίες με ονοματεπώνυμο
Προεκλογική περίοδος νοείται το τετράμηνο πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Με βάση το νομοσχέδιο απαγορεύεται η χρηματοδότηση υποψηφίων από:
Φυσικά πρόσωπα που είναι οφειλέτες στις οικίες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και δήμους για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε.
Λήψη τραπεζικών δανείων με σκοπό την χρηματοδότηση υποψηφίων ή συνδυασμών.
Οι ποινές που επισείει ο νόμος για τους παραβάτες προβλέπουν φυλάκιση μέχρι ενός έτους αλλά και χρηματικά πρόστιμα που ξεκινούν από 30.000 ευρώ και φθάνουν τις 100.000.
Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης συνδυασμών από το ίδιο πρόσωπο ανέρχεται στα 2.000 ευρώ ενώ για όλους τους υποψηφίους στα 500.
Τέλος μπαίνει και στο χάος με τα εκλογικά περίπτερα σε κάθε πλατεία και κάθε γωνιά καθώς ο νόμος προβλέπει ένα εκλογικό κέντρο ανά περιφέρεια.
Στο προεκλογικό διάστημα 2 μηνών από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να εμφανιστούν:
Δυο φορές σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα εθνικής εμβέλειας.
Μία φορά σε  ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας.
Εξαιρούνται και δεν υπόκεινται σε περιορισμό εμφανίσεων οι επικεφαλής συνδυασμών και οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες.

Αυστηρά όρια εκλογικών δαπανών
Με το νέο νόμο οι εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων καθορίζονται με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο της περιφέρειας ή του δήμου στους οποίους είναι υποψήφιοι.
Για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου δαπανών πολλαπλασιάζεται το ποσό των 1.000 ευρώ επί συντελεστή που ορίζεται με βάση τον πληθυσμό της περιοχής.
Έτσι:
Περιφέρειες με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους ο συντελεστής είναι 2,5 μονάδες. (Ανώτατο όριο 2.500 ευρώ.)
Περιφέρειες με πληθυσμό έως 150.000 κατοίκους ο συντελεστής είναι 3 μονάδες. (Ανώτατο όριο 3.000 ευρώ.)
Περιφέρειες με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους ο συντελεστής είναι 3,5 μονάδες. (Ανώτατο όριο 3.500 ευρώ.)
Περιφέρειες με πληθυσμό άνω των 200.000  κατοίκους ο συντελεστής αυξάνεται κατά μία μονάδα ανά 100.000 κατοίκους. (π.χ. εκλογική περιφέρεις με πληθυσμό 500.000 κατοίκων Ανώτατο όριο είναι τα 6.500 ευρώ.
Σε ότι αφορά την διαχείριση των οικονομικών σε εκλογικές περιφέρειες άνω των 10.000 κατοίκων οι συνδυασμοί οφείλουν να ορίσουν διαχειριστή τα στοιχεία του οποίου  θα κοινοποιήσουν στην οικία Δ.Ο.Υ., ενώ σε όλους ανεξαιρέτως του συνδυασμούς  θα χορηγείται ειδικός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.
Επιπλέον υποχρεούνται να τηρούν ειδικό βιβλίο εσόδων - εξόδων ενώ κάθε οικονομική ενέργεια θα πρέπει να δημοσιοποιείται στην ειδική βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στο νέο νόμο προβλέπεται και μηχανισμός ελέγχου των προεκλογικών δαπανών καθώς συστήνεται κατά την προεκλογική περίοδο ειδική επιτροπή Ελέγχουν την οποία θα απαρτίζουν και στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε η των κατά τόπους Δ.Ο.Υ..