Εορτολόγιο

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου
Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου των μαρτύρων
Ανατ.: 07.16Δύση: 17.16Πρώτο Τέταρτο

panthessaliko

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.

Τελευταία νέα

>>
Η βιταμίνη D προστατεύει τον οργανισμό από τη νόσο Πάρκινσον
Τρίτη, 10 Αύγουστος 2010 12:55
Λονδίνο: Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον, μετέπειτα στην ζωή του ατόμου, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology
Οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευημερίας της Φινλανδίας μελέτησαν 3.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν τριπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον. Η βιταμίνη D παράγεται από την έκθεση του οργανισμού στον ήλιο, αν και υπάρχουν και διατροφικές πηγές (δημητριακά, γάλα, ψάρια). Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα χάνει την ικανότητά του να παράγει βιταμίνη D.Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και στον σχηματισμό των οστών ενώ ενδεχομένως να προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από την σταδιακά μείωσή τους.Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης την περίοδο 1970-1980, μέσω δειγμάτων αίματος που είχαν δώσει οι συμμετέχοντες.Στην συνέχεια τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 30 χρόνια για να δουν αν εκδήλωσαν νόσο Πάρκινσον.Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν τριπλάσιες πιθανότητες εκδήλώσης της νόσου, συγκριτικά με την ομάδα που είχε τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης.Αρα λοιπόν η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.