Εορτολόγιο

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου
Ωσηέ προφήτου, Ανδρέου του εν Κρίσει, Ιλαρίας μάρτυρος
Ανατ.: 06.44Δύση: 17.50Πρώτο Τέταρτο

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Συνέντευξη της συγγραφέα Λένας Μαντά στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τετάρτη, 25 Ιούνιος 2014 11:08
MANTA SYNENTEFKSHΗ συγγραφέας Λένα Μαντά με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου της  «Τα πέντε κλειδιά» την Παρασκευή στην Καρδίτσα,
παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, για την οποία και την ευχαριστούμε θερμά.
1.Κυρία Μαντά είτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο «Τα πέντε κλειδιά». Τι θα διαβάσουν οι αναγνώστες;
-Την εναγώνια προσπάθεια της Κυβέλης Δελμούζου, να πάρει πίσω το παιδί της από τα χέρια των απαγωγέων του. Η μικρή Μαργαρίτα είναι το μυστικό της ζωής της, κανένας δεν γνωρίζει την ύπαρξη της, ούτε καν ο σύζυγος της Κυβέλης, ο παντοδύναμος  Ορέστης Δελμούζος. Η Κυβέλη λαμβάνει την φωτογραφία του παιδιού όπου το δείχνει δεμένο με πέντε αλυσίδες. Κάθε φορά που υπακούει στους απαγωγείς, παραλαμβάνει ένα κλειδί με το λουκέτο του και η μικρή της έχει κάνει ένα βήμα προς την ελευθερία.
 
2.Σε ποια ηλικία αρχίσατε να ασχολείστε πιο συστηματικά με το γράψιμο? Πώς ξεκίνησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για τη συγγραφή?
-Η σχέση με το χαρτί και το μολύβι ήταν από πάντα! Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να μην γράφω κάτι από τότε που έμαθα να… γράφω! Το πρώτο χειρόγραφο όμως με τις δυνατότητες να γίνει βιβλίο ξεκίνησε να γράφεται εκεί μετά τα τριάντα και ήταν και το πρώτο που εκδόθηκε πριν 12 χρόνια. Τότε με τον τίτλο «Την μέρα που σε γνώρισα», σήμερα με τον δικό μου τίτλο: « Ήταν ένας καφές στην χόβολη» από τις εκδόσεις Ψυχογιός πια. Συνεπώς αυτή η σχέση με την συγγραφή είναι ένας μεγάλος έρωτας που έγινε αγάπη δυνατή και συνεχής! 
 
3.Έχετε σπουδάσει νηπιαγωγός. Εντούτοις, δεν έχετε ασχοληθεί με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Δεν εξασκήσατε το επάγγελμα της νηπιαγωγού αλλά σας κέρδισε η συγγραφή μυθιστορημάτων. Πώς συνέβη και δεν ακολουθήσατε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού?
-Αν η επιλογή ήταν δική μου, σαφώς και θα το έκανα! Όμως σπούδασα νηπιαγωγός χωρίς να έχω καμία «κλίση» στο επάγγελμα! Είμαι από τις περιπτώσεις που τα όνειρα των γονιών προβάλλονται στο παιδί και ευτυχώς το κατάλαβα εγκαίρως! Πήρα το πτυχίο μου φυσικά, αλλά δεν θα συνέχιζα να κάνω το λάθος των δικών μου, ταλαιπωρώντας και εμένα αλλά και τα παιδιά! Κατά συνέπεια, ούτε μου πέρασε από το μυαλό να γράψω παιδικό βιβλίο! Δεν έχω την ικανότητα! Δεδομένου όμως ότι στην ζωή υπάρχει η σοφή ρήση:  «ποτέ μην λες ποτέ», δεν ξέρω αν, όταν γίνω γιαγιά…. στραφώ και προς τα εκεί! 
 
4.Ο σύζυγός σας έχετε πει ότι είναι ο πρώτος αναγνώστης των βιβλίων σας. Σε ποιο βαθμό σας επηρεάζουν τα σχόλια , οι παρατηρήσεις του, η γνώμη του τελικά?
-Ο Γιώργος μου κάνει την πρώτη άτυπη επιμέλεια! Μπορεί και αναγνωρίζει λάθη στο κείμενο σχετικά με χρονολογίες ή ακόμα και περιγραφές που δεν ταιριάζουν με την εποχή στην οποία αναφέρομαι. Η γνώμη του όμως, όπως και κανενός άλλου όπως ήδη σας είπα, δεν μετράει στην εξέλιξη της ιστορίας μου ή σε όσα θα συμβούν στους ήρωες! 
 
5.Το αναγνωστικό σας κοινό είναι κυρίως γυναικείο. Τα βιβλία σας απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού? Ποιοι πιστεύετε ότι σας διαβάζουν? Θα μπορούσατε να περιγράψετε σε αδρές γραμμές το προφίλ του μέσου αναγνώστη των βιβλίων σας?
-Το αναγνωστικό κοινό είναι κυρίως γυναικείο…. τελεία! Διεθνής έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι πιο δυναμικό κοινό, διαβάζουν περισσότερα βιβλία κάθε χρόνο. Όσο για το προφίλ του δικού μου μέσου αναγνώστη…. μπερδεμένο! Λαμβάνω mail  από άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας από 12 μέχρι 85 ετών και κάθε μορφωτικού, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου. Έτσι κατέληξα, ότι διαβάζει τα βιβλία μου κάθε ένας που θέλει να χαλαρώσει και να ταξιδέψει την ψυχή  και το μυαλό του. 
 
6.Τα βιβλία σας είναι στις λίστες με πιο ευπώλητα. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να ανταποκρίνεται σε κάθε νέο μυθιστόρημα που γράφετε; 
-Αυτή την ερώτηση θα έπρεπε να την κάνετε στο αναγνωστικό κοινό! Εγώ δεν μπαίνω στην διαδικασία ν’ αναλύσω την αγάπη με την οποία με έχει περιβάλλει ο κόσμος. Η αγάπη εξάλλου δεν χρειάζεται εξηγήσεις….
 
7.Πώς αντιμετωπίζετε το κοινό όταν γράφετε; Σκέφτεστε τις αντιδράσεις του; Φιλτράρετε κάποιες σκέψεις σας; 
-Όταν γράφω, δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν! Ούτε καν τον εαυτό μου. Αφήνω το μυαλό και την  ψυχή μου να παρασυρθεί στα βαθιά νερά της ιστορίας και των ηρώων μου. Τους μήνες που ασχολούμαι μ’ ένα μυθιστόρημα, δεν υπάρχει ούτε η Λένα, ούτε ο εκδότης της ο κύριος Ψυχογιός, αλλά ούτε και το αναγνωστικό κοινό. Και το πιο περίεργο είναι ότι το κοινό το ξέρει, το έχω πει επανειλημμένως και το σέβεται για να μην πω ότι το επικροτεί. Αν έκανα κάτι διαφορετικό, αν δηλητηρίαζα την φαντασία μου με αναστολές, δεν θ’ άρεσε σε κανέναν! 
 
8.Ποιους άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους σας, απολαμβάνετε να διαβάζετε;
-Επιμένω να προτιμώ τους Έλληνες συγγραφείς και διαβάζω ανελλιπώς την δουλειά της Σοφίας Βόικου, της Χρυσηίδας Δημουλίδου, της  Σόφης  Θεοδωρίδου, του Γιώργου Πολυράκη, της Ελένης Τσαμαδού, της Πένης Παπαδάκη, της Άννας Γαλανού, της Ευαγγελίας Ευσταθίου και ο κατάλογος είναι ατελείωτος! 
 
9.Πως σκέφτεστε τον εαυτό σας όταν μετά από χρόνια σταματήσετε να γράφετε; Σας τρομοκρατεί η ιδέα;
-Έχοντας δώσει το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μου στο αναγνωστικό κοινό και έχοντας εισπράξει τόση αγάπη όλα αυτά τα χρόνια από τον κόσμο, νιώθω γεμάτη. Αν λοιπόν οι…. φωνές εντός μου σωπάσουν, θα φύγω από τα εκδοτικά πλήρης και χωρίς πικρία. Όσο για το μέλλον, ελπίζω ότι τα παιδιά μου θα με έχουν κάνει…. γιαγιά! 
 
10. Τα σχέδιά σας για το μέλλον;
-Το άμεσο μέλλον έχει ένα όνομα: Τα 5 κλειδιά! Η περιοδεία για την προώθηση του βιβλίου θα κρατήσει συνολικά δυόμιση μήνες και θα μου δώσει την ευκαιρία να επισκεφτώ όσες περισσότερες πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου προλαβαίνω! Μετά την απομόνωση του χειμώνα, όπου έγραφα το επόμενο βιβλίο μου που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2015, έχω ανάγκη να έρθω σε επαφή με τους αναγνώστες και να επικοινωνήσω μαζί τους. Να μιλήσουμε, να γελάσουμε, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή!
 
11. Να σας ευχαριστώ για αυτή την συνέντευξη και σας έρχομαι να είσαστε πάντα καλά και να μας χαρίσετε ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις στο μέλλον. Κλείνοντας θα ήθελα ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας.
-Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες που τόσα χρόνια περιβάλλουν με περισσή αγάπη τόσο την δουλειά μου, αλλά και εμένα την ίδια σαν άνθρωπο. Η αγάπη τους είναι η δύναμή μου. Σε αυτή την αγάπη χρωστάω τα πάντα. 
 

Πολιτική