Εορτολόγιο

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου
Αρχίππου, Απφίας και Φιλήμονος, Φιλοθέης της Αθηναίας
Ανατ.: 07.22Δύση: 18.10Πανσέληνος

Κεντρική Οδός

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.

Τελευταία νέα

>>
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2019 12:13
1 STRASBURGO_LEMAS-KEFALOGIANNHSΟ Εκδότης της ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ κ. Ευάγγελος Λέμας στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών της ΝΔ,  Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη 
1.Σε ποια Επιτροπή συμμετέχετε; Τι πρωτοβουλίες έχετε πάρει κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
 
Θα ήθελα καταρχήν αφενός να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην πολύ ενδιαφέρουσα και σοβαρή εφημερίδας σας την οποία παρακολουθώ καθημερινά και αφετέρου για τη συνάντηση που είχαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στο Στρασβούργο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Θα ήθελα, επίσης, να σας ευχαριστήσω για την προβολή του έργου μας μέσα από τις στήλες της εφημερίδας σας. Έχετε προβάλει σημαντικές ερωτήσεις τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός μας κόσμος όσο και ερωτήσεις για σημαντικά εθνικά μας θέματα.
Ως μέλος στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επειδή η περιοχή σας είναι μία κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή θα ήθελα να τονίσω ότι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών είναι στο πυρήνα της πολιτικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγάλης πολιτικής οικογένειας που ανήκει η Νέα Δημοκρατία. Μέσα από την νέα ΚΑΠ το ΕΛΚ και η Νέα Δημοκρατία ζητάμε ειδική ενίσχυση  για τη γυναίκα αγρότισσα και αυξημένη μοριοδότησή της στα εκάστοτε προγράμματα. Αύξηση των ποσών (με αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης) για τους Νέους Αγρότες, τη Γνώση, την Καινοτομία, τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς καθώς και τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και των χρηματοπιστωτικών του εργαλείων που προσφέρει.
 
Είμαι, επίσης, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και έχω την τιμή να προεδρεύω της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαικής Ένωσης-Τουρκίας, μίας Επιτροπής, στην οποία μετέχουν 40 Ευρωπαίοι βουλευτές και 40 Τούρκοι εθνικοί βουλευτές, που έχει την ευθύνη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ένα θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε διεξοδικότερα παρακάτω.
Παράλληλα, ως επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετέχω στις κλειστές συσκέψεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου συνδιαμορφώνουμε και συναποφασίζουμε τις γραμμές του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όποιος τους τελευταίους 15 μήνες έχει βρεθεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ασφαλώς επισκεφθεί την αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Η ονοματοδοσία της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε μετά από δική μου πρόταση τον Νοέμβριο του 2017 δεν θα καθίστατο δυνατή χωρίς την πολύτιμη συμβολή και βοήθεια τόσο του προέδρου του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι όσο του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο ΕΚ Μάνφρεντ Βέμπερ που είναι και ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Θα ήθελα, να αναφερθώ και σε δύο ακόμη θέματα.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα Εξωτερικά Φεντερίκα Μογκερίνι σε απάντηση επιστολής μου εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου να χορηγήσει  -ως είχε το απόλυτο δικαίωμα- αυτοκέφαλο στην Ουκρανική Εκκλησία.
Όλοι θυμάστε τη συνεχή γκρίνια του Τούρκου προέδρου ο οποίος ζητούσε αναθεώρηση ή αλλαγές στη Συνθήκη της Λωζάννης. Μία Διεθνή Συνθήκη που σχεδόν 100 χρόνια τώρα αποτελεί την εγγύηση ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία έκανε δεκτή τροπολογία που κατέθεσα στην Ολομέλεια μαζί με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και την ευρωβουλευτή Ρενάτα Ζόμερ, με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκαζε τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και δήλωνε ρητά και κατηγορηματικά ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν τροποποιείται, δεν αλλάζει.
Όλο αυτό, όμως είναι και ένα μάθημα για το σήμερα και τη Συμφωνία των Πρεσπών, μία εθνικά επιζήμια συμφωνία. Που αν κυρωθεί την Πέμπτη το βράδυ από την Ελληνική Βουλή καθίσταται πλέον Διεθνές Δίκαιο και αλλάζει ή τροποποιείται μόνο με μία νέα διεθνή συνθήκη. Όχι, με μονομερείς ενέργειες από καμία πλευρά. Και εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω στους «πρόθυμους» υποστηρικτές της που «παραβλέπουν» ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως η σημερινή κυβέρνηση εκχώρησε στους Σκοπιανούς «μακεδονική» εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα, το διάλογο που είχα στις 29 Αυγούστου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών. Τον ρώτησα ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενώ το κράτος του θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» αυτός πως θα ονομάζεται και τι γλώσσα θα μιλάει. Μου απάντησε: «Είμαι Μακεδόνας και ομιλώ τη μακεδονική γλώσσα».
 
2.Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
 
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι προς το παρόν «παγωμένες». Με αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.
Η Ευρώπη εμφορείται από Αρχές και Αξίες. Έχει οικοδομηθεί στις στάχτες εκατομμυρίων νεκρών δύο Παγκοσμίων Πολέμων και πιστεύει βαθιά στην Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και στο Κράτος Δικαίου.
Η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία παραμένει ανοικτή. Αλλά τα βήματα προσέγγισης πρέπει να γίνουν από την τουρκική πλευρά.
Οι σχέσεις καλής γειτονίας, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών κρατών στα χωρικά τους ύδατα, στον εναέριο χώρο του ή στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη δεν αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας αλλά απαράβατους όρους και ρητές προϋποθέσεις ένταξης.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δηλώσει κατά την ένταξή μας στις τότε Ευρωπαικές Κοινότητες, την ίδια ώρα που οι λαϊκιστές της εποχής κραύγαζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» πως τα πολιτικά ωφελήματα από την ένταξή μας θα είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα οικονομικά.
Οι Εκθέσεις Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τον δικαιώνουν απόλυτα.
Η Τουρκία, σε όλες τις εκθέσεις προόδου μεταξύ άλλων καταδικάζεται απερίφραστα για τις επιθετικές και προκλητικές της ενέργειες τόσο κατά της χώρας μας όσο και κατά της Κυπριακής ΑΟΖ.
Εμείς επιθυμούμε μία ειρηνική και δημοκρατική Τουρκία. Που θα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας.
Αλλά α λα καρτ σεβασμός των Αρχών και των Αξιών, του κοινοτικού κεκτημένου της Ευρώπης δεν μπορεί να γίνει δεκτός από κανέναν.
Όλα αυτά τα καταστήσαμε ρητά για μία ακόμη φορά κατά την εξαμηνιαία συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που έγινε στις 19 και 20 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα τόσο στους Τούρκους βουλευτές όσο και στην τουρκική πολιτική ηγεσία στις κατ’  ιδίαν συναντήσεις μας.
 
3.Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ;
 
Η χώρα μας μετά τις εκλογές με αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Θα καταστεί και πάλι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρεώθηκε την οικονομική κρίση γιατί δεν είχε τα εργαλεία εκείνα για να την αντιμετωπίσει ριζικά και την προσφυγική κρίση γιατί άργησε υπερβολικά να αντιδράσει. Στην πρώτη περίπτωση ευθύνεται η καθυστέρηση της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η οικονομική και νομισματική ενοποίηση, η γνωστή σε όλους μας ΟΝΕ, έμεινε στάσιμη στη νομισματική ενοποίηση και παράβλεψε το σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ένωσης. Με αποτέλεσμα, πολύ περισσότερο εδώ στην Ελλάδα –αν και η διεθνής κρίση ήταν μέρος του προβλήματος-, να μην μπορεί να αντιμετωπίσει μία εισαγόμενη οικονομική κρίση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ή να την αντιμετωπίζει με χαρακτηριστική καθυστέρηση.
Η ΕΕ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να κόβει νόμισμα –λίγο πληθωριστικό, ούτε να εκδίδει ομόλογα. Δεν έχει δηλαδή τα χρηματοπιστωτικά εκείνα εργαλεία που θα την βοηθούσαν να περάσει πολύ γρηγορότερα στην ανάπτυξη σε μία περίοδο διεθνούς οικονομικής ύφεσης.
Στη δεύτερη, στο προσφυγικό πρόβλημα για την καθυστερημένη αντίδραση και τα εν πολλοίς ημίμετρα ευθύνεται το έλλειμμα ηγεσίας που παρουσιάζεται στους καιρούς μας σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Κάποιοι ηγέτες αντί να αντιμετωπίσουν ευρωπαϊκά το ζήτημα έβαλαν μπροστά τους «εθνικούς τους εγωισμούς». Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να διαχειρίζεται 3.500.000 Σύριους πρόσφυγες πολέμου (ασφαλώς με γενναία χρηματοδότηση από την ΕΕ), ο μικρός Λίβανος 1.500.000 και η μικρή Ιορδανία 1.800.000 και ολόκληρη η Ευρώπη να μην μπορεί να διαχειριστεί 1.000.000 πρόσφυγες.
Η Ευρώπη πρέπει να οδεύσει με γρήγορα βήματα προς την ολοκλήρωση.
Στην οικονομική πολιτική, στην εξωτερική, στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, στην τραπεζική ενοποίηση.
Αλλιώς θα πάθει ό,τι και δεινόσαυρος που δεν εκσυγχρονίστηκε και εξαφανίστηκε.
Η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται οραματιστές ηγέτες, όπως οι ιδρυτές της, και όχι δημόσιους πολιτικούς λειτουργούς πολυτελείας.
Και ως γνήσιος ευρωπαϊστής σας δηλώνω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ασχοληθούν πολύ σοβαρά με τα μείζονα και όχι με τις ανθυπολεπτομέρειες.
 
4. Πείτε μας μία σημαντική στιγμή από τα 5 χρόνια της θητείας σας στο Ευρωκοινοβούλιο;
 
Η επίσκεψη μου στις 14 Μαΐου 2018 στους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνταν παράνομα στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μία επίσκεψη, χρέος τιμής. Θα ήθελα απλώς να σημειώσω την πολύτιμη συμβολή του πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μου χορηγηθεί τελικά μετά από πολλές προσπάθειες η άδεια εισόδου στις φυλακές. Μία άδεια που ήταν ονομαστική και δεν αναφερόταν στη θεσμική μου ιδιότητα ως προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας. 
Εκεί στις φυλακές της Αδριανούπολης, συνάντησα δύο νέα παιδιά, τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη,  που τιμούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Που τιμούν το εθνόσημο. Με συγκίνησε βαθιά το ήθος τους και το πολύ υψηλό φρόνημα. Είχαν βαθιά επίγνωση της κατάστασης παρά όλες τις δύσκολες στιγμές που περνούσαν. Μου έδωσαν αντί να τους δώσω τότε κουράγιο και δύναμη.  Η απελευθέρωσή τους, παραμονή της Παναγίας, είμαι βέβαιος ότι πλημμύρισε χαρά και συγκίνηση όλους τους Έλληνες.
 
5. Με ποιο σκεπτικό πρέπει να προσέλθουν οι Έλληνες πολίτες στις Ευρωεκλογές;
 
Οι πολίτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες και να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα των προσεχών ευρωεκλογών. Και των εθνικών για τη χώρα μας.
Σοβαρότητα ή Λαϊκισμός.
Στις επόμενες εκλογές, εθνικές και ευρωεκλογές πρέπει να δώσουμε ένα οριστικό και ξεκάθαρο πολιτικό τέλος στο λαϊκισμό, στους λαϊκιστές, στη δημαγωγία.
Σε όλους αυτούς που με όπλο το ψέμα, την αυταπάτη παραμυθιάζουν έναν ολόκληρο λαό ότι υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να επιλύσουν όλα τα προβλήματα.
Η Παράταξή μας είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση ήταν και είναι πάντα σοβαρή. Με τα λάθη της, τις παραλείψεις της, τις αστοχίες της δεν είπε ψέματα.
Γι’  αυτό μπορώ πάντα να βρίσκομαι ενώπιόν σας και να σας κοιτάζω στα μάτια.