Εορτολόγιο

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου
Αρχίππου, Απφίας και Φιλήμονος, Φιλοθέης της Αθηναίας
Ανατ.: 07.22Δύση: 18.10Πανσέληνος

Κεντρική Οδός

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.

Τελευταία νέα

>>
Συνέντευξη της Ευρωβουλευτή κας Ελίζας Βόζεμπεργκ στην εφημερίδα «Η Επικαιρότητα» της Καρδίτσας
Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2019 11:41

1 STRASBURGO_LEMAS-BOZEBERGΟ Εκδότης της ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ κ. Ευάγγελος Λέμας στο Ευρωκοινοβούλιο, με την Ευρωβουλευτή κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ

1. Σε ποιά Επιτροπή συμμετέχετε; Τι πρωτοβουλίες έχετε πάρει κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Συμμετέχω στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) και Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των φύλων (FEMM). Επίσης, έχω εκλεγεί Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Σημαντικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της θητείας μου αποτελούν οι τρεις εκθέσεις που εκπόνησα ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίες υιοθετήθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Σώματος.
Πιο συγκεκριμένα εκπόνησα: α) Έκθεση για τα «αόρατα εμπόδια» (Glass Ceilings) στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών σε ανώτερες θέσεις στην επιστήμη και την εκπαίδευση, στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, β) Πρόταση Κανονισμού για την πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των ευρωπαϊκών λιμένων στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού και γ) Έκθεση για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο διαδίκτυο στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Επίσης, είμαι μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, στο πλαίσιο της οποίας εισηγήθηκα συζήτηση με σχετικό ψήφισμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, που κρατούνταν παράνομα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία επί πεντέμισι μήνες.
Τέλος, είχα την πρωτοβουλία διοργάνωσης τεσσάρων διαφορετικών αποστολών ξένων ευρωβουλευτών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εργασιών των επιτροπών που συμμετέχω, προκειμένου να καταστούν κοινωνοί των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στους αντίστοιχους τομείς και να ασκήσουμε από κοινού περαιτέρω πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυσή τους.   

2. Μπορεί να διαχειριστεί η Ε.Ε. το προσφυγικό;

Όπως συνηθίζω να λέω, το προσφυγικό αποτελεί μία ρωγμή στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τις κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών, χωρίς λαϊκισμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες και εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε λάβει καθοριστικές αποφάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος.
Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα η γενναία μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, με την αναθεώρηση του λεγόμενου Κανονισμού του Δουβλίνου, που επιβαρύνει δυσανάλογα τις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων. Η Ελλάδα, μία μικρή χώρα με ασθενική οικονομία και ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για να κρίνει τις αιτήσεις ασύλου όλων όσοι εισέρχονται στην Ευρώπη από τρίτες χώρες.
Το «κλειδί» για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού είναι η ίση και δίκαιη κατανομή ευθυνών. Η αλληλεγγύη αναγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες σε θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε. και πρέπει επιτέλους να εκφραστεί πρακτικά με υποχρεωτικές ποσοστώσεις υποδοχής προσφύγων για όλα τα κράτη μέλη.
Μολονότι οι δραματικές μεταναστευτικές ροές του 2015 έχουν μειωθεί σημαντικά, το πρόβλημα ήρθε για να μείνει και θα κρίνει μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα των επόμενων ευρωεκλογών.  Η Ε.Ε. όχι μόνο μπορεί, αλλά πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό στη βάση της αλληλεγγύης, διαφορετικά θα ρίξουμε κι άλλο νερό στο μύλο των λαϊκιστών με αρνητικές συνέπειες που θα μας εκπλήξουν.   

3. Ποιό είναι το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε;
 
Το μέλλον της Ευρώπης ανήκει στις επόμενες γενιές, στους νέους μας, που διαθέτουν αυξημένα προσόντα και έχουν μεγάλη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής.
Σε πολιτικό επίπεδο, το μεγάλο στοίχημα για να μην ενισχυθούν περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός και οι ακραίες φωνές είναι η προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη, στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, αλλά και η τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Όσοι πιστεύουμε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, θέλουμε μία Ευρώπη αρχών και αξιών με ρόλο πρωταγωνιστή στο διεθνές προσκήνιο, που θα αμβλύνει τις ιστορικές, ιδεολογικές και οικονομικές διαφορές των κρατών μελών της. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι εύκολο εγχείρημα, απαιτεί όμως συνεχή προσπάθεια και συναινετικές διαδικασίες.
Από την πολιτική και θεσμική εμβάθυνση της Ένωσης η Ελλάδα έχει να αντλήσει πολλαπλά οφέλη. Οι κοινές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, το ασταθές διεθνές περιβάλλον, η ευαίσθητη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, οι δύσκολες σχέσεις με τους γείτονές μας αλλά και η αδύναμη οικονομία μας, επιβάλλουν έναν πιο ηγετικό και συντονιστικό ρόλο της Ε.Ε. στο μέλλον, που θα εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη προστασία και σταθερότητα και στα πιο αδύναμα κράτη μέλη.   

4. Πείτε μας μία σημαντική στιγμή από τα πέντε χρόνια της θητείας σας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για να είμαι ειλικρινής, είναι δύσκολο να απομονώσω μία μόνο στιγμή από τη θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το να εκπροσωπώ τη χώρα μου σε κέντρα λήψης αποφάσεων και να συμμετέχω στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με προσήλωση στην προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων αποτελεί καθημερινή πρόκληση, που απαιτεί συνεχή εγρήγορση και μου έχει αφήσει μία σημαντική παρακαταθήκη από ουσιαστικές εμπειρίες.  
Σημαντικές στιγμές είναι όταν συνομιλώ με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε ανώτατο επίπεδο για κρίσιμα εθνικά θέματα ή όταν χειρίζομαι φακέλους με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα ο Κανονισμός για τους ευρωπαϊκούς λιμένες.
Ιδιαίτερη τιμή επίσης για εμένα ήταν η παρουσία των ξένων συναδέλφων μου στην Ελλάδα και το αληθινό ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά θέματα, στο πλαίσιο των επίσημων αποστολών που διοργάνωσα, όπως ανέφερα ανωτέρω.  

5. Ευρωεκλογές 26 Μαΐου 2019:
Με ποιό σκεπτικό πρέπει να προσέλθουν οι Έλληνες Πολίτες  στις Ευρωεκλογές;

Στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν με την ψήφο τους να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.
Είναι οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές, γιατί θα κρίνουν εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου ή εάν θα υψώσουμε τείχη, επιστρέφοντας σε εποχές, που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.  
Η ενωμένη Ευρώπη διέρχεται μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, καθώς για πρώτη φορά αμφισβητείται η κοινή ευρωπαϊκή προοπτική.  
Το προσφυγικό ζήτημα, η οικονομική κρίση, η ανεργία και οι κοινωνικές ανισότητες σε συνδυασμό με ορισμένες εγγενείς αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, έχουν δημιουργήσει εύθραυστες ισορροπίες και μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.   
Το μεγάλο στοίχημα για την ενωμένη Ευρώπη είναι η περιχαράκωση της δημοκρατίας, η θεσμική εμβάθυνση, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών, η διαφύλαξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας και η κοινή στρατηγική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Εάν στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου ενισχυθούν περαιτέρω ο λαϊκισμός, ο ευρωσκεπτικισμός και οι ακραίες φωνές,  το μέλλον της Ένωσης διαγράφεται δυσοίωνο.
Ας αναλογιστούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών, ποια θα είναι η τύχη της πατρίδας μας σε περίπτωση επικράτησης των ακραίων φωνών του ευρωαρνητισμού, με δεδομένο ότι είμαστε χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων, σε κακή οικονομική κατάσταση και με ανοικτά πολλά κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα.