Εορτολόγιο

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου
Αρχίππου, Απφίας και Φιλήμονος, Φιλοθέης της Αθηναίας
Ανατ.: 07.22Δύση: 18.10Πανσέληνος

Κεντρική Οδός

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.

Τελευταία νέα

>>
Δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες ο οικογενειακός γιατρός
Τρίτη, 27 Νοέμβριος 2018 10:58
IATRIKOSΌπως τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη του Iατρικού Συλλόγου Καρδίτσας
-Να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας κατά των γιατρών σε Κ.Υ. και Nοσοκομείο 
Συνέντευξη τύπου για σοβαρότατα θέματα που αφορούν τόσο τον ιατρικό κόσμο όσο και τους πολίτες που χρήζουν περίθαλψης παραχώρησε χθες το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και συγκεκριμένα ο πρόεδρος κ. Αριστοτέλης Σπάνιας,  η αντιπρόεδρος κ. Αθηνά Παπανικολάου, ο γραμματέας κ. Θωμάς Σίμος και ο ταμίας κ. Δημήτρης Παπούλιας. 
Δύο από τα βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν ο οικογενειακός γιατρός και τα φαινόμενα βίας εναντίον ιατρών, με τελευταίο κρούσμα αυτό στο Κ.Υ. Σοφάδων, το οποίο ήρθε να προστεθεί στην επίθεση που είχαν δεχθεί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, με τα γνωστά, σε όλους μας προβλήματα που ακολούθησαν. 
 
Ο οικογενειακός γιατρός
Πιο αναλυτικά και σε ότι αφορά στον οικογενειακό γιατρό, ο κ. Σπάνιας τόνισε ότι είναι ένας θεσμός  βασικός  για  την Πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά που δεν μπορεί να προχωρήσει υπό αυτές τις προϋποθέσεις, καθώς το υπουργείο  δεν εξασφάλισε την συναίνεση του ιατρικού κόσμου, στην σύμβαση που δημιούργησε για να συνεργαστεί με τους γιατρούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι κάθε οικογενειακός γιατρός (παθολόγος ή γενικός γιατρός και παιδίατρος για τις μικρότερες ηλικίες) μπορεί να εγγράψει 2.250 ασθενείς. Για τους οποίους πρέπει να φροντίσει για την πρόληψη, την δημιουργία ηλεκτρονικών φακέλων με το ιστορικό τους, την εξέταση εφόσον χρειαστεί.  Μόνο για να δημιουργήσει τους φακέλους, τόνισε, χωρίς ουσιαστικά να λειτουργεί το ιατρείο του, θα απαιτηθούν μήνες, όταν αμοιβή του γι αυτό είναι 0,71 λεπτά, μικτά, ανά άτομο, πράγμα που είναι όχι απλά ασύμφορο αλλά απαγορευτικό για την προσωπική και επαγγελματική του επιβίωση. 
 
Μόνο δύο συμβάσεις στην Καρδίτσα
Μιλώντας ειδικότερα για την Καρδίτσα σημείωσε ότι έχουν υπογραφεί μόνο δύο συμβάσεις που μπορούν να καλύψουν μόλις 4.500 άτομα σε ένα πληθυσμό 35.000. Το υπουργείο μπροστά σε αυτή την κατάσταση έχρισε οικογενειακός και τους γιατρούς του δημοσίου και στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες προστέθηκαν δύο  του Κ.Υ. Καρδίτσας και ένας της ΤΟΜΥ, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό και σε 11.250 τα άτομα που μπορούν να καλύψουν. Και πάλι όμως, συνέχισε, περίπου 23-24 χιλιάδες Καρδιτσιώτες δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν οικογενειακό γιατρό, συν του ότι οι γιατροί του Κ.Υ. συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ασθενών που προσφεύγουν σε αυτό.
 
Αποτυχία
Αυτά δείχνουν ότι το σύστημα έχει αποτύχει στην πρώτη του φάση αλλά και στην δεύτερη καθώς ο οικογενειακός γιατρός, εφόσον χρειαστεί, παραπέμπει τον ασθενή σε πιο  εξειδικευμένο συνάδελφό του, αλλά ούτε γιατροί άλλων ειδικοτήτων έχουν υπογράψει συμβάσεις. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της θέσης του ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας ο πρόεδρός του κ. Σπάνιας, υποστήριξε ότι είναι υπέρ της εφαρμογής του νόμου και κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν οικογενειακό γιατρό, τουλάχιστον όσοι προλάβουν, πριν καλυφθούν οι θέσεις. Οι υπόλοιποι θα απευθύνονται στις δημόσιες δομές ή θα πληρώνουν την επίσκεψη στους γιατρούς.Από κει και πέρα είναι φανερό, τόνισε, ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει και θα δοθεί η δυνατότητα να γραφτούν και οι υπόλοιποι όταν αλλάξουν οι συμβάσεις και συμμετάσχουν και άλλοι γιατροί στο εγχείρημα.
 
Να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας
Σε ότι αφορά τώρα το δεύτερο θέμα ο κ. Σπάνιας υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να λειτουργούν υπό καθεστώς πίεσης και φόβου για την σωματική τους ακεραιότητα, την ώρα που εκτελούν το λειτούργημα τους. Και καταδίκασε τα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στο Κ.Υ. Σοφάδων και στην παιδιατρική του νοσοκομείου Καρδίτσας. Ειδικά για το Κ.Υ. είπε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά καθώς έχουμε πολλές αναφορές για περιστατικά τόσο στο Αστυνομικό τμήμα Σοφάδων όσο και στην 5η ΥΠΕ. Ακολούθως τόνισε ότι υπάρχει και μια θετική εξέλιξη καθώς η 5η ΥΠΕ ανταποκρίθηκε στην παρέμβαση του ιατρικού Συλλόγου αλλά και άλλων φορέων και σήμερα υπάρχουν πέντε άτομα που εκτελούν χρέη φύλακα σε βάρδιες στο κέντρο Υγείας. Στη συνέχεια μίλησε για τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά του Συλλόγου τονίζοντας παράλληλα ότι θα συνεχιστεί η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γιατρών ειδικά για θέματα που αφορούν την σωματική τους ακεραιότητα. Πιο αν αναλυτικά ανέφερε ότι κατήγγειλαν το περιστατικό στον εισαγγελέα ζητώντας άμεση παρέμβασή του τόσο σε αυτή την περίπτωση όσο και στο μέλλον αν χρειαστεί. Επίσης ζητήθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας αστυνόμευση του Κ.Υ. και σε συνάντηση με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ να φροντίσει για την ύπαρξη φύλαξης. Αναφέρθηκε στη σύσκεψη που  έγινε στους Σοφάδες ενώ υπήρξαν επαφές και με άλλους φορείς, από Αυτοδιοίκηση μέχρι εκκλησία, από τους οποίους ζητήθηκε να αναλάβουν όλοι το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Ακόμα ζητήθηκε από τους βουλευτές να συμβάλουν για μόνιμη φύλαξη και παρέμβαση της πολιτείας για αυξημένη αστυνόμευση, άρα αύξηση της δύναμης του Α.Τ. Σοφάδων, ενώ έχουν αποσταλεί και έγγραφα, στα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες, που τους ενημερώνουν για την κατάσταση και ζητούν την λήψη μέτρων αποφυγής φαινομένων βίας.