Εορτολόγιο

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου
Αρχίππου, Απφίας και Φιλήμονος, Φιλοθέης της Αθηναίας
Ανατ.: 07.22Δύση: 18.10Πανσέληνος

Κεντρική Οδός

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.

Τελευταία νέα

>>
Β. Τσιώνας: Χαθήκαμε στις φλόγες της γραφειοκρατίας. Η περίπτωση της Νεράϊδας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
Παρασκευή, 03 Αύγουστος 2018 10:18
TSIONASΤσιώνας Βασίλειος
Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ
Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΔΘ
 
Η πρόσφατη πυρκαγιά, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ελλάδας, είχε δεκάδες απώλειες αθώων συμπολιτών μας, τεράστιες  υλικές καταστροφές, συνέπειες για την περιοχή και τους κατοίκους και πολύ πόνο. Η αλήθεια είναι πως μπροστά στην καταστροφή που συντελέστηκε και τον θάνατο τόσων ανθρώπων,  το να ψάχνουμε για υπευθύνους είναι, ίσως, το ελάχιστο για κάποιους.
Παρ’ όλα αυτά φυσικά και υπάρχουν υπεύθυνοι και θα πρέπει να βρεθούν, ώστε να προσπαθήσουμε τουλάχιστον στο μέλλον, να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστροφές.  Όμως πώς θα βρεθούν;
Αντί για απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, θα παραθέσω συνοπτικά κάποια στοιχεία που γνωρίζω από προσωπική μου εμπειρία  και που εν μέρει,  δίνουν την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.  
Η ιστορία αφορά μια άλλη παρόμοια παραθεριστική περιοχή, με πολλά δέντρα και συγκεκριμένα για τον οικισμό της Νεράϊδας στη Λίμνη Πλαστήρα. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για έναν κατάφυτο ορεινό οικισμό.
Προς  το παρόν δεν θα αναφερθώ  στο τεράστιο θέμα για το περιμετρικό δημοτικό δάσος, που περιβάλλει την Νεράϊδα και  τους  υπόλοιπους γειτονικούς  οικισμούς, καθώς  και τις διαχειριστικές μελέτες που απαιτούνται  από  τον αρμόδιο δήμο,  για να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά και με σεβασμό το δάσος,  προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες,  όπως οι πρόσφατες καταστροφές στην Αττική. Παρακάτω θα αναφερθώ σε μια περίπτωση, εντός των ορίων του οικισμού.
Πριν κάποια χρόνια το συμβούλιο του οικισμού της Νεράϊδας, σε μία από τις συνεδριάσεις του, ορθά και έγκαιρα εξέτασε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ύπαρξη κάποιων δέντρων, εντός των ορίων του οικισμού. Στη συνέχεια ζήτησε τις υπηρεσίες εξειδικευμένων επιστημόνων – δασολόγων που συνέταξαν μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, στην οποία περιγράφεται η αναγκαιότητα κοπής των συγκεκριμένων δέντρων, καθώς κρίθηκαν επικίνδυνα (πτώση, πυρκαγιά  κλπ).
Για την κοπή όμως αυτών των δέντρων, προκειμένου να εκδοθούν από την Πολεοδομία οι αναγκαίες άδειες κοπής δέντρων, απαιτείται η έγκριση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Γίνεται λοιπόν το σχετικό αίτημα από το ΔΣ της Νεράϊδας προς τον Δήμο, όπου εξετάζεται το συγκεκριμένο αίτημα με όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα που κατέθεσε το Δ.Σ.  της Νεράϊδας (μελέτες δασολόγων κλπ). Τελικά αποφασίζει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα να εγκρίνει την κοπή περίπου του 50% των δέντρων σε σχέση με την αρχική επιστημονική πρόταση των δασολόγων, εμπλέκοντας κι άλλες υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ, καθυστερώντας την διαδικασία.
Και εδώ προκύπτει το ερώτημα:
Τα κριτήρια για την απόφαση αυτή, άραγε ποιά ήταν; Υπήρχαν μελέτες επιστημονικά τεκμηριωμένες  που παρουσιάστηκαν στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα που ήταν σε σύγκρουση με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες - προτάσεις των δασολόγων που κατάθεσε το ΔΣ της Νεράϊδας στο σχετικό αίτημα;  Ή απλά κάποιοι έκριναν πως αυτό είναι το σωστό χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση;  
Η ιστορία όμως έχει συνέχεια.
Καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος, γίνεται νέο αίτημα από το ΔΣ της Νεράϊδας προς το Δήμο Πλαστήρα, για την επανεξέταση της κοπής των δένδρων, σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες μελέτες των δασολόγων  από τον Νοέμβριο του 2017. Έως και σήμερα, το αίτημα δεν έχει ακόμη εξεταστεί , χωρίς αιτιολογία, παρά το επείγον του θέματος. 
Επίσης η ΔΕΗ,  που θα καλούνταν από το Δήμο (δεν γνωρίζω αν υπήρξε σχετικό αίτημα) να κόψει κάποια από τα δέντρα -καθώς έκρινε ο Δήμος πως έπρεπε να εμπλακεί και η ΔΕΗ χωρίς να το απαιτήσει κανείς- έως σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια. 
Το αποτέλεσμα είναι έως σήμερα, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια, να μην έχει κοπεί κανένα δέντρο, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνολική έγκριση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα,  ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη άδεια και ο κίνδυνος παραμένει. 
Ακόμη αναμένουμε τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα από τους “Yπευθύνους”, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα. Ας ελπίσουμε πως θα λυθεί το θέμα έγκαιρα, πριν υπάρξει κάποια καταστροφή.
Επομένως, σε κάθε περίπτωση, “Υπεύθυνοι” τελικά πάντα υπάρχουν και είναι και γνωστό ποιοι είναι, όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω.
Η ιστορία αυτή αποτελεί μόνο μια περίπτωση, καθώς φαντάζομαι αντίστοιχες ιστορίες υπάρχουν και για πολλά ακόμη μέρη σε όλη τη χώρα, στις οποίες ίσως να εμπλέκονται ακόμη περισσότεροι “Yπεύθυνοι”.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι, οι “Yπεύθυνοι” να λειτουργήσουν επιτέλους εγκαίρως αποτελεσματικά “Υπεύθυνα”, χωρίς να αυξάνουν άσκοπα τη γραφειοκρατία, σεβόμενοι τις επιστημονικές μελέτες, αλλιώς θα έχουμε και νέες τραγωδίες, όπως η πρόσφατη της Αττικής.
Υ.Γ. Η αναζήτηση υπευθύνων στην πυρκαγιά της Αττικής, που μας συγκλόνισε όλους και συμπάσχουμε με τους πληγέντες συμπολίτες μας, είναι πολύ πιο πολύπλοκη διαδικασία σε σχέση με την αναγραφόμενη περίπτωση, καθώς υπάρχουν πέρα των πολιτικών και επιχειρησιακές ευθύνες.