Εορτολόγιο

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου
Λέοντος Ρώμης, Αγαπητού
Ανατ.: 07.24Δύση: 18.09Σελήνη: 13 ημερών

Κεντρική Οδός

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.

Τελευταία νέα

>>
Τρίπτυχο διεκδικήσεων για τις Σχολές από τους φορείς του N. Kαρδίτσας
Δευτέρα, 09 Ιούλιος 2018 11:36
SYSKEPSH1SYSKEPSH2SYSKEPSH3SYSKEPSH4SYSKEPSH5SYSKEPSH6SYSKEPSH7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-1ον:να μην απομακρυνθεί κανένα τμήμα
-2ον: να αποκτήσει ο Nομός έδρα Σχολής & 
-3ον:να SYSKEPSHπροστεθεί νέο τμήμα, χωρίς να υπάρχουν αντιρρήσεις για το προτεινόμενο της Δημόσιας Υγείας
*Δεν κατάφεραν να παραστούν οι τρεις βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ
Στην κατάρτιση πρότασης την οποία θα καταθέσουν στον υπουργό Παιδείας και θα υποστηρίξουν χωρίς παρεκκλίσεις, σε ότι αφορά στις Σχολές, θα προχωρήσουν άμεσα οι φορείς του νομού Καρδίτσας. 
Αυτό αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Περιφερειακή Ενότητα, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων, από την οποία πάντως απουσίαζαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Καρδίτσας. Γεγονός που σχολιάστηκε καθώς το θέμα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για το νομό και από αρκετούς παριστάμενους οι αιτιολόγηση των απουσιών από τον Συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρίθηκε επαρκής. Μάλιστα, μέρος της πρότασης που τελικά βαίνει προς υλοποίηση περιλαμβάνει και μία νέα σύσκεψη, παρουσία και των τριών βουλευτών Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να υπάρχει και η δική τους συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια, αφού αυτοί είναι που έχουν και την μεγαλύτερη δυνατότητα πίεσης. Εφόσον βέβαια το επιθυμούν, γιατί μπορεί να διατυπώσουν διαφορετική άποψη. Αυτό που θα ζητά η Καρδίτσα μέσω της πρότασης θα είναι να μην απομακρυνθεί κανένα τμήμα, να αποκτήσει ο νομός έδρα Σχολής και να προστεθεί νέο τμήμα, χωρίς να υπάρχουν αντιρρήσεις για το προτεινόμενο της Δημόσιας Υγείας.
Σε αυτά τα τρία κομμάτια δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη ένσταση από τους παριστάμενους. Απλά σημειώνουμε ότι ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ.  Σπύρος Ταλιαδούρος, σε μία σύντομη αλλά περιεκτική τοποθέτηση, πέραν των άλλων επισημάνσεων που ήταν κοινές με των υπολοίπων, πρότεινε την δημιουργία ενός τμήματος Βιοοικονομίας ως το ιδανικό για την περιοχή και με μεγάλες προοπτικές.
Επίσης με μία ελαφρά διαφοροποίηση στη Συλλογιστική ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος είπε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να φύγουν Σχολές από την Καρδίτσα, αλλά τόσο αυτή όσο και τα Τρίκαλα πρέπει να ενισχυθούν έναντι Λάρισας και Βόλου, καθώς μιλάμε για μια ενιαία περιφέρεια που ακόμα και με βάση τον πληθυσμό κάθε νομού έχουμε ετεροβαρή κατανομή Σχολών υπέρ της Ανατολικής Θεσσαλίας.
 
Ο Σεβασμιότατος Τιμόθεος
Ιδιαίτερη σοβαρή με δραματικούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τιμόθεου που μίλησε για κίνδυνους πτωχεύσεως του νομού όχι μόνο οικονομικά, αλλά και επιστημονικά.
Ο Ποιμενάρχης μας ζήτησε να συμπεριληφθούν στην προσπάθεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να καταρτιστεί μια μελετημένη και τεκμηριωμένη πρόταση, αφού πρώτα καταλήξουμε στο τι ακριβώς επιθυμούμε ως νομός. 
 
Ο κ. Βασίλης Τσιάκος
Τον χορό των τοποθετήσεων άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις προοπτικές που δίνει στο νομό το συγκεκριμένο σχέδιο νόμο, επισημαίνοντας την απουσία έδρας Σχολής, τον διαχωρισμό Διατροφής και Διαιτολογίας και τον εξοστρακισμό της δεύτερης στα Τρίκαλα, όπως και την υποβάθμιση του τμήματος Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου. 
Επ’ αυτού να πούμε ότι διαφώνησε ο Συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντωνίου, λέγοντας ότι το Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου δεν υποβαθμίζεται, ενώ ανάλογη άποψη είχε εκφράσει και ο πρόεδρος του τμήματος κ. Αντώνης Καραγεώργος, περιορίζοντας την ένσταση της Συνέλευσης του τμήματος στο όνομα το νέου τμήματος που περιλαμβάνει και την Δασοπονία. Και συγκεκριμένα ζήτησε από τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών πόρων να ονομαστεί τμήμα Επιστημών και Σχεδιασμού προϊόντων Ξύλου και Βιοϋλικών.
Στην σύσκεψη από την πλευρά των εκπροσώπων του ΤΕΙ και των τμημάτων μίλησαν ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ κ. Λάμπρος Σδρόλιας, η πρόεδρος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Όλγα Γκορτζή, η οποία είπε ότι είναι ακατανόητη η αλλοίωση ενός τμήματος που η λειτουργικότητά του αποδεικνύεται μέσα από δεκάδες ακαδημαϊκά στοιχεία, ο πρόεδρος του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων κ.  Αθ. Μανούρας, και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ίδιου τμήματος κ. Σταύρος Λαλάς.
Θα πρέπει να πούμε πως στο σύνολό τους είπαν ότι πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα και με βάση αυτό γίνονται οι όποιες κινήσεις, τάχθηκαν όλοι υπέρ της πανεπιστημιοποίησης των τμημάτων, όπως και της παραμονής τους στην Καρδίτσα. Ειδικά ο κ. Σδρόλιας άφησε υπονοούμενα για το διοικητικό κατεστημένο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχουν απόρροια και λανθασμένες και χωρίς ακαδημαϊκή υπόσταση επιλογές.
 
Ο κ. Κώστας Τσιάρας
Ο μόνος εκ των εκπροσώπων της Καρδίτσας στο Κοινοβούλιο ήταν Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας. Ο κ Τσιάρας ξεκίνησε λέγοντας ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαν εκφραστεί στη σύσκεψη για το ίδιο θέμα πριν λίγους μήνες. Ακολούθως ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ έχει στηρίξει την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ενοποίησης των τμημάτων ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άρα δεν είναι εκεί το θέμα, είπε χαρακτηριστικά. Είναι, συνέχισε, στο ότι η πρόταση που ήρθε προς διαβούλευση, θίγει την τοπική κοινωνία της Καρδίτσας, αλλά και την πορεία και την βιωσιμότητα αξιόλογων τμημάτων ΤΕΙ που, με την μέχρι τώρα πορεία τους, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να έχουν πολυποίκιλο ρόλο.Ακολούθως χαρακτήρισε αναιτιολόγητη την διάσπαση και απομάκρυνση του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, ένα τμήμα που μια προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ το έβλεπε σαν ένα πολλά υποσχόμενο τμήμα που θα δημιουργούσε μια εντελώς διαφορετική δυναμική.  Μίλησε επίσης για τις εξελίξεις στο τμήμα Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου, αλλά και για την ανυπαρξία έδρας Σχολής στο νομό. Ακόμα υπογράμμισε πως αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η προσέγγιση του υπουργού είναι περισσότερο με πολιτικά και κομματικά κριτήρια και λιγότερο με ακαδημαϊκά, ότι δεν ελήφθησαν υπόψιν βασικές παράμετροι και γι αυτό η ΝΔ εναντιώνεται στη συγκεκριμένη εξέλιξη.Επίσης  σημείωσε ότι είτε μας αρέσει είτε όχι η Καρδίτσα μετατρέπεται σε φτωχό συγγενή της Θεσσαλίας, όταν με καλύτερο σχεδιασμό και επίκεντρο την Κτηνιατρική Σχολή τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Αυτό που γίνεται σήμερα, κατέληξε, θυμίζει αυτό που συνέβη με την Σχολή Νηπιαγωγών, στα τέλη της δεκαετίας του 80, που άλλαξε αρνητικά, σε ένα μεγάλο βαθμό, τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Καρδίτσας.
 
Οι Δήμαρχοι
Για τον κ. Αλεξάκο αναφερθήκαμε ήδη και συνεχίζουμε με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχο Μουζακίου κ. Γιώργο Κωτσό που  έδειξε μια επιπλέον πλευρά του θέματος τονίζοντας ότι αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μόνο ο αριθμός των Σχολών, αλλά ο αριθμός των ενεργών φοιτητών που θα έρθουν στην Καρδίτσα. Και από κει και πέρα δεν είναι μόνο ο αριθμός των φοιτητών αλλά και η ποιότητα αυτών. Χαρακτηριστικά που άφησε να εννοηθεί ότι εξασφαλίζουν οι υπάρχουσες Σχολές και θέτουν υπό αμφισβήτηση τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο.
Για Καρδίτσα φτωχό συγγενή που δεν αναφέρεται πουθενά στον τομέα των εδρών Σχολών μίλησε ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ενώ ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου έθεσε και την οικονομική διάσταση του θέματος σημειώνοντας ότι τον βρίσκει σύμφωνη η πρόταση του κ. Αλεξάκου. 
Ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Αντωνίου πήρε το λόγο μετά τους τέσσερις εκπροσώπους Δήμων. Δεν διαφώνησε με την προσπάθεια να μην υπάρξει διαχωρισμός του τμήματος  Διατροφής και Διαιτολογίας, να διεκδικηθεί έδρα Σχολής και να λειτουργήσει το τμήμα Δημόσιας Υγείας που χαρακτήρισε σημαντικό.  Ακολούθησε η διατύπωση της τελικής πρότασης από τον κ. Τσιάκο, την οποία ήδη αναφέραμε και τοποθετήσεις των υπολοίπων εκπροσώπων φορέων πάνω σε αυτή. 
 
Οι φορείς που συμμετείχαν
Πέραν των όσων ήδη αναφέραμε στην σύσκεψη πήραν μέρος ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μάττας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ Δ. Αναγνωστόπουλος, ο αντιδήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Γεώργιος Αργύρης,  ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Γιώργος Καπράνας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Περικλής Κορκώτσιος, η αντιπρόεδρος κ. Στ. Νιάκα, ο ταμίας κ. Απ. Σταμούλης, ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ Καρδίτσας κ. Χρ. Σταμούλης, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αρ. Σπάνιας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καρδίτσας κ. Λάμπρος Τσιούκης, η πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης,  ο κ. Π. Κρύος μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας και η εκπρόσωπος της βουλευτή Καρδίτσας Χρυσούλας Σιωροπούλου-Κατσιαβριά κ. Β. Βέλιου.