Εορτολόγιο

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου
Προσκύνησις τιμίας αλύσεως αποστόλου Πέτρου, Νεονίλλης μαρτύρων, Δαμασκηνού
Ανατ.: 07.52Δύση: 17.30Σελήνη: 10 ημερών

Κεντρική Οδός

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΑΣ: Διεκδίκηση του αυτονόητου
Παρασκευή, 06 Ιούλιος 2018 11:16
LEMAS EYAGGELOS2Το κομμάτι της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στην Καρδίτσα, για το θέμα των Σχολών του νέου Πανεπιστημίου, δικαιολογεί απόλυτα τις σκληρές εκφράσεις των φορέων περί υποβάθμισης, βάναυσου χτυπήματος και μεροληπτικής συμπεριφοράς προς το Νομό.
Παράλληλα δικαιολογεί και την διάχυτη αίσθηση ότι αυτός ο τόπος έχει χάσει τεράστιο μέρος της πολιτικής του ισχύος, καθώς εάν υπήρχε δυνατότητα παρεμβατικότητας ή θέληση για παρέμβαση από τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές, δεν θα μιλάγαμε σήμερα για μια τόσο οφθαλμοφανή αδικία.
Είναι εύκολο και ανέξοδο να μιλάνε ορισμένοι για τοπικισμό και να επικαλούνται ακαδημαϊκά κριτήρια, για ν’ απαντήσουν στην σκληρή, αλλά δικαιολογημένη κριτική. Θα πρέπει όμως να εξηγήσουν και ποιά είναι αυτά και πώς «κουμπώνουν», πάνω στις αλλαγές που έρχονται στον χάρτη των Σχολών της Καρδίτσας. Γιατί εδώ, εάν χρησιμοποιήθηκαν κάποια κριτήρια, πρέπει να προέρχονται από την «ζώνη του ανεξήγητου».
-Διότι δεν εξηγείται το ότι το απόλυτα επιτυχημένο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, με υψηλές βάσεις, μεγάλο ποσοστό προτίμησης από τους φοιτητές, με εγκαταστάσεις στην Καρδίτσα, να διαχωρίζεται και να στέλνεται ένα κομμάτι του στα Τρίκαλα. Δεν εξηγείται ότι στην ουσία καταστρέφονται και τα δύο μέρη του, όπως δεν εξηγείται το γιατί τόσο καιρό δεν το στελέχωσαν με καθηγητές, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τοπικών φορέων προς αυτή την κατεύθυνση. Ή, μάλλον, αυτό τώρα εξηγείται. 
Γιατί δεν είχαν σκοπό να το αφήσουν στην Καρδίτσα.
-Δεν εξηγείται το ότι φέρνουν στην Καρδίτσα ένα τμήμα Δημόσιας Υγείας, χωρίς να υπάρχουν υποδομές, καθώς οι απαιτούμενες για την ορθή και πλήρη λειτουργία του βρίσκονται στην Ιατρική Σχολή. Με πιο πιθανή κατάληξη την απορρόφησή του από αυτή στο μέλλον.
-Δεν εξηγείται ότι ουσιαστικά υποβιβάζουν σε ΙΕΚ το τμήμα Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου, την ώρα, που είναι ένα τμήμα που επίσης έχει μεγάλη ζήτηση, εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, υλοποιεί μεταπτυχιακά προγράμματα και έχει αξιοζήλευτες υποδομές.
-Δεν εξηγείται επίσης, ότι όλες οι πόλεις έχουν έδρα Σχολής σε αντίθεση με την Καρδίτσα. Ειδικά όταν η σύμπραξη Κτηνιατρικής & Διατροφής και Διαιτολογίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία πολύ σημαντική έδρα, με απεριόριστες ακαδημαϊκές προοπτικές.
-Τέλος δεν εξηγείται ότι έρχεται προς διαβούλευση μία πρόταση που δεν λαμβάνει υπόψιν τις προτάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά μοιάζει περισσότερο να ικανοποιεί κατεστημένα και φιλοδοξίες. Αυτά, δηλαδή, που θεωρητικά, προσπαθεί να ανατρέψει.
Δεν είναι, λοιπόν, ούτε αναίτια, ούτε υπερβολική η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας εν μέσω των φορέων της. Θα λέγαμε μάλιστα ότι χρειάζεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, πιο συντονισμένη και πιο δυναμική. Η άρση της συγκεκριμένης πρότασης ή οι βελτιωτικές κινήσεις προς όφελος του Νομού, αλλά και της λογικής που επιβάλλει η ισόρροπη ανάπτυξη, οριοθετούν τον κοινό και μεγάλο στόχο, που πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία.
Η σημερινή σύσκεψη που έχει συγκαλέσει η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την διαμόρφωση και της θέσης του Νομού και του τρόπου προβολής της και της μεθόδου που θα ακολουθηθεί, για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, πως διεκδικούμε ως Νομός, όχι κάτι άπιαστο, αλλά κάτι που δικαιούμαστε και μας το στερούν με το «έτσι θέλω».
                                                                                                    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΑΣ
                                                                            *Επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας Δημ. Συμβουλίου Καρδίτσας