Εορτολόγιο

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου
Δανιήλ του στυλίτου, Λουκά, Νόμωνος και Λεοντίου οσίων, Βικεντίου, Αιμιλιανού, Βεβαίας
Ανατ.: 07.42Δύση: 17.06Σελήνη: 4 ημερών
No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας για τον «Κλεισθένη»
Τρίτη, 08 Μάιος 2018 11:38
dimotiko3dimotiko2dimotiko1 2Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην χθεσινή συνεδρίαση
-Αρνητική η στάση των περισσοτέρων μελών απέναντι στο νομοσχέδιο
Αρνητική ήταν η γενικότερη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας στη συζήτηση για τον «Κλεισθένη», με την τελική απόφαση για τη θέση του Δήμου Καρδίτσας, να είναι ηπιότερη των όσων ειπώθηκαν και καταγγέλθηκαν στην αίθουσα, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο. 
Συγκεκριμένα η απόφαση που πάρθηκε, μετά από πρόταση του δημάρχου, με τις ψήφους της παράταξης της πλειοψηφίας, της κ. Τσιρέπα και του κ. Αντωνίου, λέει κατά λέξη, όπως αναγνώστηκε από τον πρόεδρο του Σώματος ότι: «Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά αλλάζει μόνο το εκλογικό σύστημα, με επιδερμικές θετικές και αρνητικές διευθετήσεις στα υπόλοιπα ζητήματα. Χρειάζεται το νομοσχέδιο πολλές αλλαγές και βελτιώσεις. Για το λόγο αυτό ζητάμε να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης δύο μηνών, όπου η ΚΕΔΕ οφείλει να καταθέσει τις δικές της προτάσεις, καθώς και τις αντιρρήσεις άρθρο προς άρθρο, ώστε ο τελικός νόμος που θα ψηφιστεί να είναι επ’ ωφελεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι βήμα οπισθοδρόμησης».
Η λογική που επικαλέσθηκε ο κ. Αλεξάκος ήταν πως το νομοσχέδιο έχει και κάποια θετικά στοιχεία, αλλά και πως η πλήρη άρνηση διαβούλευσης θα δώσει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να το περάσει χωρίς καμία αλλαγή, γεγονός που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις.
Η δεύτερη σε ψήφους πρόταση που στηρίχτηκε από τους συμβούλους των κ.κ. Παπαλού και Λέμα, αλλά και τον κ. Σχορετσανίτη  μίλαγε για απόσυρση του νομοσχεδίου και επαναφορά του μετά από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και τους  φορείς της Αυτοδιοίκησης. 
Δική του πρόταση κατέθεσε ο κ. Κρανιάς με βάση κείμενο που παρέδωσε στο προεδρείο την οποία και στήριξε ο ίδιος.
Από την κουβέντα πάντως που προηγήθηκε της ψηφοφορίας  έγινε φανερό πως η νέα μεταρρύθμιση μάλλον έρχεται να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα παρά να λύσει τα ήδη πολλά που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση. Με εξαίρεση την κ. Τσιρέπα, καλός λόγος δεν ακούστηκε για τα όσα προβλέπονται, πέραν ίσως κάποια σημεία ελάσσονος σημασίας, ενώ θετικές αναφορές υπήρξαν από κάποιες πλευρές για την απλή αναλογική, αλλά όχι με τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί.
Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του κ. Λέμα ότι η ύπαρξη δεύτερης Κυριακής για την εκλογή δήμαρχου στην ουσία ακυρώνει την απλή αναλογική, ενώ και ο κ. Σχορετσανίτης που τάχθηκε υπέρ της είπε ότι όπως πάει να εφαρμοστεί προωθεί κομματικές κλίκες και συμφέροντα της κεντρικής εξουσίας.
Ακόμα ειπώθηκε ότι το νομοσχέδιο ευνοεί την συνδιαλλαγή για την εξουσία στους Δήμους, ενώ δεν λύνει βασικά από τα υπάρχοντα προβλήματα όπως η γραφειοκρατία, οι αρμοδιότητες χωρίς πόρους και ο σφιχτός εναγκαλισμός της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκηση μέσω διαφόρων θεσμοθετημένων ελεγκτών. 
Αναφέρουμε επί του θέματος ότι ο κ Αλεξάκος μίλησε για στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης, ενώ ο κ. Λέμας καταθέτοντας τις προτάσεις του ζήτησε την κατάργηση της αποκεντρωμένης Διοίκησης, με παράλληλη διασαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. 
Εδώ θύμισε και το πρόσφατο θέμα που προέκυψε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση  και την ανεξέλεγκτη παροχέτευση νερού από την λίμνη Πλαστήρα, που μέχρι να υπάρξει ενημέρωση χάθηκαν πολύτιμες ποσότητες. 
Πολύς λόγος έγινε επίσης για τα προβλήματα συνεννόησης που θα υπάρχουν μέσα στο Σώμα και την αδυναμία λήψης αποφάσεων, όπως και στην επιβάρυνση που θα φέρουν προβλέψεις του νομοσχεδίου στους δημότες καθώς εντάσσει υπηρεσίες όπως το πράσινο στις ανταποδοτικές.