Εορτολόγιο

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου
Δανιήλ του στυλίτου, Λουκά, Νόμωνος και Λεοντίου οσίων, Βικεντίου, Αιμιλιανού, Βεβαίας
Ανατ.: 07.42Δύση: 17.06Σελήνη: 4 ημερών
No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Ενημερωτική εκδήλωση για την ελονοσία πραγματοποιήθηκε στο Παυσίλυπο
Τετάρτη, 25 Απρίλιος 2018 10:20
ELONOSIA1ELONOSIAELONOSIA2-Ενημέρωση και πρόληψη οι βασικοί πυλώνες αντιμετώπισης της ασθένειας
Από το 2009 και μετά η ελονοσία έχει κάνει την εμφάνισή της και με εγχώρια περιστατικά, που επιβάλλουν την λήψη μέτρων πρόληψης και από τους φορείς και από τον καθένα ατομικά. Αυτό ήταν το μήνυμα που στάλθηκε μέσα από την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο αναψυκτήριο του Παυσιλύπου, με θέμα «Ελονοσία: Μαθαίνω και προφυλάσσομαι». Την εκδήλωση οργάνωσε το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας και Τοπικές αρχές Δημόσιας Υγείας, αλλά, παρά το ενδιαφέρον του θέματος και σίγουρα του επίκαιρο αυτού, καθώς είναι η περίοδος που πυκνώνει η εμφάνιση των κουνουπιών, η συμμετοχή του κόσμου ήταν πάρα πολύ μικρή.    Το θέμα ανέπτυξε η ιατρός του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ κ. Δανάη Περβανίδου, παρουσία του δημάρχου Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου, της αντιδημάρχου κ. Ευαγγελίας Διαμαντή, του αντιπροέδρου του ιατρικού Συλλόγου κ. Αριστοτέλη Σπάνια και του Διευθυντή του τμήματος αιμοδοσίας κ. Κώστα Αθανασίου και λίγων ακόμα προσώπων που βρέθηκαν στην αίθουσα. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ανάλογη εκδήλωση έγινε το πρωί της ίδιας ημέρας και στο νοσοκομείο Καρδίτσας.
Η  κ. Περβανίδου τόνισε ότι η νόσος μεταδίδεται από μολυσμένα και μόνο κουνούπια, τα οποία δεν είναι πολλά 
και δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Παρόλα αυτά δεν πρέπει και να αδιαφορούμε αλλά να προβαίνουμε σε προληπτικά μέτρα, καθώς από το 2009 και μετά υπάρχουν εγχώρια κρούσματα και είχαμε κάποια το 2012-13 στους Σοφάδες και ένα το 2017 στην Καρδίτσα. Τέτοια μέτρα είναι το να φοράμε κατάλληλα ρούχα, η χρησιμοποίηση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών, η εξάλειψη σημείων στάσιμου νερού, ο αντικωνωπικός ψεκασμός, η χρήση σήτας σε πόρτες και παράθυρα κ.λ.π. Αν, τώρα, κάποιος δεν έχει ανοσία και νοσήσει, το βασικό σύμπτωμα που θα πρέπει να τον κινητοποιήσει και να τον οδηγήσει στο γιατρό για τις απαραίτητες εξετάσεις, είναι ο υψηλός πυρετός. Επίσης συμπτώματα της νόσου είναι το ρίγος, οι πόνοι σε μυς και κόκκαλα, η κεφαλαλγία και γενικότερε μία εικόνα κακουχίας. Τέλος να πούμε ότι, σύμφωνα με την κ. Περβανίδου πέραν των κουνουπιών και σε ελάχιστες περιπτώσεις της μετάγγισης αίματος, η ελονοσία δεν μεταδίδεται με άλλο τρόπο και σε καμιά περίπτωση με τις κοινωνικές επαφές. Είτε μιλάμε για μία απλή χειραψία, είτε για σεξουαλική επαφή.