Εορτολόγιο

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου
Δανιήλ του στυλίτου, Λουκά, Νόμωνος και Λεοντίου οσίων, Βικεντίου, Αιμιλιανού, Βεβαίας
Ανατ.: 07.42Δύση: 17.06Σελήνη: 4 ημερών
No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Για την 1η Μάη ορίστηκε η έναρξη της φετινής αρδευτικής περιόδου στην Π.Ε. Καρδίτσας
Τρίτη, 24 Απρίλιος 2018 12:22
SYNTONISTIKOSYNTONISTIKO1SYNTONISTIKO2-Πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη του άτυπου Συντονιστικού για την άρδευση
Η νέα αρδευτική περίοδος ήταν η αφορμή για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που ασχολούνται με την διαχείριση των υδάτων των ταμιευτήρων του νομού και γενικότερα με την διαδικασία της άρδευσης των καλλιεργειών. 
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός των ενεργειών όλων των φορέων για την ορθολογική διαχείριση του νερού κατά την προσεχή αρδευτική περίοδο. Στόχος να εξασφαλίσθεί επαρκή άρδευση για τις καλλιέργειες, χωρίς όμως να καταναλώσουμε όλη την ποσότητα νερού που αποταμιεύτηκε, αφήνοντας τους ταμιευτήρες στην υψηλότερη δυνατή στάθμη. Στη σύσκεψη προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ενώ εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρέστησαν ο Γενικός Δ/ντης Υδάτων κ. Παππάς και ο Αναπληρωτής Δ/ντης κ. Κελεσίδης.Ακόμα συμμετείχαν ο δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Τσιαντής, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Μάττας, ο αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Σπύρος Εκίζογλου, εκπρόσωποι των υπολοίπων Δήμων του νομού, πρόεδροι ΤΟΕΒ, εκπρόσωπος της ΔΕΗ και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η σχετική εισήγηση που εγκρίθηκε, μεταξύ των άλλων ανέφερε και τα εξής:
Για τον σχεδιασμό του προγράμματος άρδευσης  πρέπει να ληφθούν υπόψη βροχομετρικά και υδρολογικά δεδομένα, το ύψος των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες, η έκταση και οι καλλιέργειες που προβλέπεται να αρδευτούν, ώστε να κάνουμε μια ρεαλιστική πρόβλεψη των υδάτων που θα καταναλωθούν, πάντα με τη λογική  της κάλυψης των αναγκών των καλλιεργειών και της εξοικονόμησης νερού για το μέλλον.
Οι στάθμες των ταμιευτήρων σε σχέση με τις αντίστοιχες στάθμες του περασμένου έτους είναι : 
ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ  ΤΑΥΡΩΠΟΥ 
Στάθμη την 17-04-2017  790,41m Περιεχόμενο: 360.320.000 m³
Στάθμη την 17-04-2018  791,22 m               379.500.000 m³
Όριο ασφαλείας 784,00 m                223.000.000 m³
Εκμεταλλεύσιμο περιεχόμενο                156.500.000 m³
 
ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΣΜΟΚΟΒΟΥ
Στάθμη την  19-04-2017 359,50 m  Περιεχόμενο: 130.130.000 m³
Στάθμη την 19-04-2018 364,55 m                 161.380.000m³
Όριο ασφαλείας                                  100.000.000 m³
Εκμεταλλεύσιμο περιεχόμενο                      61.380.000 m³
Ειδικά για τον ταμιευτήρα Ταυρωπού,  αν και η στάθμη είναι υψηλή, δεν βρίσκεται στα μέγιστα δυνατά επίπεδα, παρόλο που αυτό ήταν δυνατό και αναμενόμενο σύμφωνα με τις πολύ υψηλές εισροές της υγρής περιόδου. Αυτό οφείλεται στην αστοχία στην διαχείριση που έγινε από την πλευρά της ΔΕΗ, αφού η λειτουργία του σταθμού για την αποφυγή υπερχείλισης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, παρατάθηκε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε, με αποτέλεσμα η στάθμη να βρίσκεται στα 791,22m αντί να βρίσκεται σε στάθμη πάνω από 791,80m, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον  15.000.000 m³ επιπλέον απόθεμα. 
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ 
Για την προσεχή αρδευτική περίοδο οι αρδευόμενες εκτάσεις αναμένεται να βρίσκονται συνολικά στα ίδια περσινά επίπεδα στο σύνολο, με σαφή αύξηση του βαμβακιού και μείωση του αραβοσίτου.  Σύμφωνα με τα στοιχεία  της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής και του ΟΠΕΚΕΠΕ,   η κατανομή των αρδεύσιμων  καλλιεργειών στις εκτάσεις του Νομού  εκτιμάται για την προσεχή αρδευτική περίοδο ως εξής: 
•Βαμβάκι 400.000 στρέμματα (το 2017 καλλιεργήθηκαν περίπου 350.000 στρέμματα )
•Αραβόσιτος 22.000 στρέμματα (το 2017 καλλιεργήθηκαν περίπου 45.000 στρέμματα)
•Μηδική 180.000 στρέμματα (το 2017 καλλιεργήθηκαν περίπου 200.000 στρέμματα)
•Καπνά Βιρτζίνια 10.000 στρέμματα (το 2017 καλλιεργήθηκαν περίπου 9.000 στρέμματα)
•Βιομηχανική ντομάτα  5.000 στρέμματα (περίπου στα περσινά επίπεδα)
•Κηπευτικά 16.000 στρέμματα  (περίπου στα περσινά επίπεδα)
ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΗΓΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του Νομού αρδεύονται κατά κύριο λόγο από τους ταμιευτήρες Ταυρωπού και Σμοκόβου και από τις κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στον παρακάτω πίνακα γίνεται εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων ανά πηγή υδροληψίας για την προσεχή αρδευτική περιόδο.
1.Από ταμιευτήρα Ταυρωπού, εντός δικτύου             92.000 στρέμματα
2.Από ταμιευτήρα Ταυρωπού, εκτός δικτύου           230.000 στρέμματα
3.Από ταμιευτήρα Σμοκόβου, κλειστό δίκτυο             33.000 στρέμματα
4.Από ταμιευτήρα Σμοκόβου, εκτός κλειστού δικτύου  120.000 στρέμματα
5.Από κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις             150.000 στρέμματα
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΡΟΩΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ
Η υψηλή στάθμη στην οποία βρίσκεται ο ταμιευτήρας Ταυρωπού, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό και η διαχείριση και για την φετινή χρονιά πρέπει να γίνει με σύνεση, ώστε στο πέρας της αρδευτικής περιόδου να έχουμε στάθμη τέτοια που θα καλύψει μελλοντικές άνομβρες περιόδους, οι οποίες στατιστικά είναι αποδεδειγμένο ότι θα ακολουθήσουν. 
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία των παρελθόντων ετών, της ΔΕΗ,  των ΤΟΕΒ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων υπηρεσιών, καθώς και την εκτίμηση για τις αρδευόμενες εκτάσεις ανά καλλιέργεια και τα αποθέματα του ταμιευτήρα Πλαστήρα, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα άρδευσης και έγινε μια πρόβλεψη των εκροών για την αρδευτική περίοδο. Επισημαίνεται ότι το προτεινόμενο σενάριο  εκροών σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή ότι οι καιρικές συνθήκες την προσεχή αρδευτική περίοδο θα είναι οι κανονικές για την περιοχή μας.  Ως  έναρξη της αρδευτικής περιόδου προτείνουμε να οριστεί η 1η Μαΐου με απόκλιση ±10 ημέρες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την  περίοδο εκείνη και με την εποχή της σποράς. Θα ληφθεί μέριμνα για προφυτρωτικά ποτίσματα, εφόσον απαιτηθούν. 
Ως λήξη της αρδευτικής περιόδου προτείνουμε να οριστεί η 20η Αυγούστου με απόκλιση ±5 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν εκείνη τη περίοδο και ανάλογα με την κατάσταση των καλλιεργειών (πρώιμες ή όψιμες).
Για την χρονική περίοδο από την 21η Αυγούστου μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου, προτείνεται να υπάρχει μια μικρή παροχή η οποία εκτιμούμε ότι πρέπει να κυμαίνεται σε 100.000 έως 300.000 m³/ημέρα από τον ταμιευτήρα Ταυρωπού, αφενός για την διατήρηση της οικολογικής παροχής στους επιφανειακούς αποδέκτες και αφετέρου για την κάλυψη των αναγκών των κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών. 
Επισημαίνουμε ότι αρμόδια υπηρεσία για την διαχείριση των υδάτων είναι η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Σε επίπεδο Νομού, η Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχει μόνο συντονιστικό ρόλο.  Σε τοπικό επίπεδο  τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες και φορείς, γιατί είναι οι μόνοι που έχουν πλήρη γνώση των υδατικών αναγκών της περιοχής, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και των απαραίτητων παρεμβάσεων για την βελτίωση της διαδικασίας άρδευσης. Προκειμένου η αρδευτική περίοδος να κυλήσει ομαλά και να ικανοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες  των καλλιεργειών, είναι απαραίτητη η συνεργασία και συνεννόηση  όλων των εμπλεκομένων στην  άρδευση, στα πλαίσια του άτυπου συντονιστικού οργάνου στις αποφάσεις του οποίου πρέπει όλοι να πειθαρχούν, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα νερά των ταμιευτήρων πρέπει να ποτιστεί το σύνολο των καλλιεργειών και  ότι πρέπει να αποταμιευτεί νερό για μελλοντικές ξηρές περιόδους.