Εορτολόγιο

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου
Ωσηέ προφήτου, Ανδρέου του εν Κρίσει, Ιλαρίας μάρτυρος
Ανατ.: 06.44Δύση: 17.50Πρώτο Τέταρτο

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Έρχεται ρύθμιση κόκκινων αγροτικών δανείων
Τρίτη, 27 Μάρτιος 2018 11:24
imerida1imerida2imerida3imerida4-Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη που βρέθηκε χθες στην Καρδίτσα -Με μικρή συμμετοχή η ενημέρωση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε ημερίδα του ΕΒΕ από τον Ειδικό Γραμματέα Φ. Κουρμούση
Ημερίδα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με θέμα "Ρύθμιση χρεών Επιχειρήσεων και Ελευθέρων Επαγγελματιών", πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου στην Ηρώων Πολυτεχνείου. 
Η συμμετοχή δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη για την σπουδαιότητα του θέματος και η αίθουσα περισσότερο ήταν μισοάδεια, παρά μισογεμάτη. Αν μάλιστα από τους παριστάμενους αφαιρέσουμε τα μέλη του Δ.Σ του ΕΒΕ  και τις δύο κυρίες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Σιωροπούλου-Κατσιαβριά και Παναγιώτα Βράντζα, ο εναπομείναντας κόσμο ήταν λίγος. 
Ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, αλλά η είδηση ήρθε από άλλη πλευρά και συγκεκριμένα από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη μας, απεύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα και ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας ρύθμισης κόκκινων αγροτικών δανείων από την 1η Μαΐου.
Πιο αναλυτικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την υπό εκκαθάριση εταιρεία το υπουργείο προχωράει στη ρύθμιση που , όπως τόνισε θα βασίζεται σε τρεις αρχές. Πιο αναλυτικά την διαγραφή όλων των εξολογιστικών τόκων, την δυνατότητα διαγραφής έως και του 60% του κεφαλαίου, αναλόγως την οικονομική βιωσιμότητα του οφειλέτη και την περιουσία του και τέλος την επαναδραστηριοποίηση του νόμου3259, που αφορά τα πανωτόκια.
Ο κ. Κόκκαλης είπε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις πολύ ευνοϊκές, που αφορούν αγρότες φυσικά πρόσωπα αλλά και συνεταιρισμούς, περί τους 25.000.   Και πρόσθεσε ότι σύντομα ευελπιστούν να δώσουν λύση και για τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αφορούν πολλούς Συνεταιρισμούς, που είναι στο μεταίχμιο της βιωσιμότητας, μεγάλες αλλά και μικρές κτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες.
Ακολούθως ο κ. Κουρμούσης παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Μιλώντας για διάφορα θέματα που απασχολούν όσους θέλουν να ενταχθούν είπε ότι υπάρχουν αρκετά οφέλη και ανέφερε πως ο νόμος λέει ρητά πως καθένας πληρώνει αυτό που μπορεί, εφόσον καλυφθούν όλες οι ανελαστικές δαπάνες κι αυτό καθορίζει την μηνιαία δόση, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τα χρέη του. Τα παλιά χρέη, συνέχισε, που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, αποπληρώνονται σε πολλές δόσεις, στο δημόσιο σε 10 χρόνια, και οποιοδήποτε ποσό μείνει στο τέλος ανεξόφλητο διαγράφεται. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες, με τις δόσεις εδώ να μπορούν να ξεπεράσουν και τα 10 χρόνια.
Ακόμα υποστήριξε πως η διαδικασία είναι μεν δύσκολη αλλά δεν είναι απαγορευτική για να ενταχθεί κάποιος, με την Ειδική γραμματεία να είναι πάντα διαθέσιμη να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια και τις πληροφορίες σε επιχειρηματίες και επιστημονικούς συνεργάτες.
Στη συνέχεια ο κ. Κουρμούσης και έδωσε αριθμητικά στοιχεία τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ενισχύουν την άποψη περί πολύ δύσκολης ένταξης. Συγκεκριμένα είπε ότι την διαδικασία έχουν ξεκινήσει 27.000 περίπου επιχειρήσεις και 8.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Αίτηση έχουν καταθέσει περίπου 2.500 επιχειρήσεις και 600 ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία επιτυχώς 23 επιχειρήσεις και τον άλλο μήνα θα έχουμε αποτελέσματα για τους πρώτους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με ανοιχτή συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες και απάντησε ο Ειδικός Γραμματέας, που πριν έρθει στην Καρδίτσα είχε επισκεφθεί τα Τρίκαλα και ακολούθως μετέβη σε Βόλο και Λάρισα. 
 

Πολιτική