Εορτολόγιο

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου
Δανιήλ του στυλίτου, Λουκά, Νόμωνος και Λεοντίου οσίων, Βικεντίου, Αιμιλιανού, Βεβαίας
Ανατ.: 07.42Δύση: 17.06Σελήνη: 4 ημερών
No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα
Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2018 11:38
 
Oι Καρδιτσιώτες ποιητές Χρ. Διαμαντής & Χρ. Κολτσίδας παρουσίασαν τις ποιητικές τους συλλογές στο κοινό της πόλης μαςPAROUSIASH 1
 
Μέσα σε μια ζεστή εγκάρδια ατμόσφαιρα χωρίς το παραμικρό ίχνος… φορμόλης της σοβαροφάνειας, το βιβλιοπωλείο Απόπειρα- Μπαρτζιώκας στον φιλόξενο χώρο του Ρεμπέτικου, σύστησε στο Kαρδιτσιώτικο αναγνωστικό κοινό και σε κάθε φίλο της ποίησης δυο νέους Καρδιτσιώτες στην καταγωγή ποιητές. 
Τον εκ παραλλήλου και μουσικό Χρήστο Διαμαντή και τον αποσπάσαντα το πρώτο κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα κατά το 2016, Χρήστο Κολτσίδα.  Παρουσιάστηκαν οι ποιητικές τους συλλογές «Λευκότητα» και «Τα ορεινά» αντίστοιχα. Την παρουσίαση- ανάλυση επιμελήθηκε με εκπλήσουσα εμβρίθεια η δρ φιλοσοφίας Γιώτα Τεμπρίδου. Αποσπάσματα διάβασε- απήγγειλε με το ξεχωριστό ηχόχρωμά της η ηθοποιός Αφροδίτη Τσιώλη. Στη μουσική συνοδεία και τις μουσικές γέφυρες συνέπραξαν οι «Γύφτοι στον Παράδεισο» (Το τζαζ τρίο συνθέτουν οι ελπιδοφόροι μουσικοί Ηλίας Παλαπέλας, Γιώργος Γιωτάκος, Ανδρόνικος Τρούκης). Συντόνισε ο Ηλίας Μπαρτζιώκας. Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση-διάλογος των ποιητών με τους παρευρισκόμενους, με ζητούμενο μεταξύ άλλων και την αλληλεπίδραση- συνέργεια και την ευρύτερη σύμπραξη-γνωριμία καλλιτεχνών και νέων ρευμάτων της πόλης.
Στη Λευκότητα του ο Διαμαντής με δεξιοτεχνία ακροβατεί πάνω στο βαρύ βηματισμό, στον παφλασμό, στο γδούπο ή στ’ ανάλαφρο σύρσιμο, στ’ αέρινο πέταγμα των λέξεων. Η γραφή του αναπλάθει και μεταπλάθει διαρκώς τον περιβάλλοντα χώρο σε μια άλλοτε αρμονική γραμμική ροή κι άλλοτε σε μια –έως και- χαώδη ανατροπή. Ο Διαμαντής σκηνοθετεί αέναα τις λέξεις του. Η παραμικρή αλλαγή θέσης τους στον χώρο, συμπαρασύρει ποταμούς συναισθηματικών κραδασμών, άλλοτε άηχων κι ενίοτε ηχηρών και βοόντων.
Στη Λευκότητα του ο Διαμαντής ντύνει και ξεντύνει, στολίζει και ξεγυμνώνει- απογυμνώνει ταυτόχρονα έννοιες, εικόνες και συναισθήματα. 
Ο Κολτσίδας με ευθέως ενδοσκοπικό λόγο, επιτυγχάνει με τη γραφή του να εγγράφει και να καταγράψει με εκπλήσουσα εμβρίθεια και ακροθιγώς να οριοθετήσει τα «Αγραφα». Όχι μόνον τις κορυφογραμμές της γειτονικής μας οροσειράς, αλλά και τ’ άλλα, τα μικρά τ’ ανείπωτα, τ’ αδήλωτα της καθημερινότητας και της ψυχής. Ενδεικτική της δεινότητας της γραφής του, η υφέρπουσα παντοδυναμία της σκοπούμενης υποδόροιας κραυγάζουσας- αλαλίας του τοπίου και των εν αυτώ ενοικούντων.