Εορτολόγιο

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου
Ωσηέ προφήτου, Ανδρέου του εν Κρίσει, Ιλαρίας μάρτυρος
Ανατ.: 06.44Δύση: 17.50Πρώτο Τέταρτο

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Στην galerie "f": Έκθεση Zωγραφικής της «ΜΑΡΘΑΣ ΚΟΡΙΤΣΟΓΛΟΥ-Ανοιχτοί ορίζοντες»
Πέμπτη, 01 Φεβρουάριος 2018 11:05
GALLERY-Από το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου μέχρι 22 Φεβρουαρίου
Το  Σάββατο  3 Φεβρουαρίου  2018, στις 20:00 εγκαινιάζεται η έκθεση της Μάρθας Κορίτσογλου στην galerie "f"- Καρδίτσα. Η Μάρθα Κορίτσογλου σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης στη Σχολή Δοξιάδη και Ζωγραφική και Χαρακτική στην Accademia di Belle Arti  της Φλωρεντίας. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια σε αρχαιολογικές ανασκαφές και σημαντικά βυζαντινά και νεώτερα μνημεία, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εικονογράφηση βιβλίων και τη σκηνογραφία. Για 26 χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια εικαστικών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.  Έχει πραγματοποιήσει έξι  ατομικές εκθέσεις ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και πολιτιστικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην galerie "f" της Καρδίτσας , παρουσιάζεται μία ενότητα από 35 περίπου ακουαρέλες φιλοτεχνημένες (οι περισσότερες) κατά την περίοδο 2011-2018, στις οποίες η καλλιτέχνιδα απεικονίζει κυρίως το φυσικό τοπίο, μέσα από τις διάφανες αποχρώσεις της υδατογραφίας και με την υπαινικτική ή άμεση ανθρώπινη παρουσία ως αναπόσπαστο μέρος του. 
 
ΣΗΜΕΙΑ KΡΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΓΚΑΝ
"ΌΤΑΝ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕΤΟΥΣΙΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ"
Ατμοσφαιρική στο έπακρον, η εικαστική γραφή της Μάρθας Κορίτσογλου γητεύει, μεμιάς, όχι μόνο το οπτικό μας πεδίο αλλά την ίδια τη ψυχή μας. ‘Η καλύτερα , στήνει ανεξάντλητους  διαύλους επικοινωνίας με αυτή καθαυτή την ενέργεια που ορίζει και διέπει την πεμπτουσία των ερεθισμάτων που διεγείρουν τον ψυχισμό και το ταλέντο της δημιουργού. Εκφράζει και υλοποιεί, κάθε φορά, μεσ’ από την  εικαστική χειρονομία , μιαν ανείπωτη ποίηση. Ιδίωμα που διαχέεται και διαπερνά τα χαρισματικά -ως προς την   ατμόσφαιρα που υποβάλλουν-  έργα της, σε όλες τους τις συνιστώσες . ΄Αμεσοι συνεργοί ,εδώ είναι: Η λιτή όσο και <ουσιαστική> θεματολογία, η οπτική γωνία  με την οποία  είναι ιδωμένη ή καλύτερα βιωμένη η σύνθεση . Η   ενορχηστρωμένη μεσ’ από την ανάλαφρη, σε τόνους, παλέτα χαρισματική ατμόσφαιρα…Ατμόσφαιρα που μεσ’  από μια παραστατική γραφή κατορθώνει να υποβάλλει  ποιητικά μιαν  <ονειρική> αίσθηση. Τοπία της ψυχής προβάλουν οι συνθέσεις της ζωγράφου  μεσ’ από τα γαλήνια συναισθήματα που τροχιοδρομούν. Με πρωταγωνιστές : Θαλασσινά τοπία και ακρογιαλιές απογυμνωμένα ως επί το πλείστον δέντρα κατ εξοχήν διακριτικές ανθρώπινες παρουσίες και ουρανούς κατοικημένους από ανάλαφρα σύννεφα με ιδιωματικές αποχρώσεις , η  Κορίτσογλου   υπαινίσσεται έναν κόσμο σε ευρηματικό μεταίχμιο   ανάμεσα στην ύλη αυτή καθαυτή  και  στη μεταφυσική της διάσταση. Εν δυνάμει, το κάθε παραστατικό στοιχείο, ενεργεί σαν πομπός και δέκτης μεταφυσικών σε υφή μηνυμάτων ή τουλάχιστον μηνυμάτων που ξεπερνούν τις ανθρώπινες διαστάσεις. Η αίσθηση της ερημίας, της μοναξιάς αλλά και μιας ονειρικής γαλήνης αποτυπωμένη εικαστικά μες από έναν εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο χρωστήρα, μας εξοικειώνει με υπερκόσμιες αλήθειες καθώς επικοινωνεί  σε περισσότερα από ένα πεδία με τον θεατή. Ατμόσφαιρα αμιγώς  ποιητική καθώς η εικαστική γραφή, εδώ,< ρέει > όχι μόνο μπροστά στα μάτια μας αλλά και στο ψυχικό μας πεδίο. Οι <ιδιωματικά> ανώνυμες αλλά πόσο εύγλωττες  μορφές  στην ακροθαλασσιά που μες από μιαν απλή χειρονομία ή και στάση του σώματος υπονοούν πολλά περισσότερα από τα εμφανή. Οι ακρογιαλιές που σβήνουν ήσυχα στη θάλασσα. Τα κάθε λογής πλεούμενα  που είτε αρμενίζουν είτε  είναι αραγμένα προβάλλουν υποβλητικά  σημεία-σύμβολα της ανθρώπινης δραστηριότητας.Μικρόκοσμος κατ εικόνα και ομοίωση με τον μακρόκοσμο, τα έργα της δημιουργού με τον τρόπο που είναι βιωμένα και  ενορχηστρωμένα από την ευαισθητοποιημένη  και < ποιητική> ιδιοσυγκρασία της, μας καθιστούν άμεσους ιχνηλάτες ή  καλύτερα  μας προϊδεάζουν σε εκείνες τις ατραπούς που μετουσιώνουν την υλη σε πνεύμα και αντίστροφα. Και αυτό, γιατί μας εξοικειώνουν με εκείνες τις διαδικασίες που εκφράζουν, πρώτιστα, την εμπεριεχόμενη   στην ύλη <Ιδέα >: Κοντολογίς, αποτελούν  την υπέρτατη επαλήθευση του Πλατωνικού ορισμού για την αυθεντική τέχνη.
Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Δρ Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός
Officier  des Arts  et Lettres
 

Πολιτική