Εορτολόγιο

Τρίτη 16 Οκτωβρίου
Λογγίνου Εκατοντάρχου, Λεοντίου, Δομετίου μαρτύρων
Ανατ.: 06.43Δύση: 17.52Πρώτο Τέταρτο

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Τρώω… για να μη νιώθω!
Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2018 11:55
FAFOYLAΠαπαγιαννάκη Γεωργία
απόφοιτος Καλών τεχνών
κάτοχος  μεταπτυχιακού στη ‘Σημειωτική’
φοιτήτρια στη ‘Συμβουλευτική Ψυχολογία’
Ποια είναι, άραγε, η ψυχολογία των ατόμων με διατροφική διαταραχή;
Ποιοι είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες που οδηγούν στην γέννηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς;
Τα άτομα νιώθουν να καταπνίγονται από αρνητικά συναισθήματα τα οποία αντιλαμβάνονται ως πιθανό κίνδυνο για τη ζωή τους. Τέτοια συναισθήματα συνήθως είναι ο φόβος, η μοναξιά, ο θυμός, η ενοχή, το άγχος και το stress, ο πόνος, η συναισθηματική αναστάτωση… για το λόγο αυτό, προσπαθούν να τα αποφύγουν… υιοθετώντας κάποια δυσλειτουργική διατροφική συμπεριφορά η οποία φαντάζει ως ένας αποτελεσματικός και «βολικός» τρόπος διαχείρισης ή/και αλλαγής των συναισθημάτων αυτών συνήθως, τα συναισθήματα αυτά προσπερνούν απαρατήρητα, είναι όμως υπαρκτά! Με τον καιρό, η δυσλειτουργική διατροφική συμπεριφορά γίνεται πιο σημαντική και χρήσιμη διότι μετατοπίζει την προσοχή του ατόμου από αυτό που «νιώθει» σε αυτό που «τρώει»… το φαγητό και η διαταραγμένη διατροφική συνήθεια αποτελεί, πια (όσο παράδοξο και οξύμωρο κι αν ακούγεται!) το εργαλείο εκείνο με το οποίο το άτομο μπορεί να αποφύγει τα δυσάρεστα συναισθήματά του ή τουλάχιστον, να μειώσει την έντασή τους. Με άλλα λόγια, το άτομο έχει την ικανότητα να αλλάζει τα συναισθήματά του μέσω μιας συμπεριφοράς (στη συγκεκριμένη περίπτωση, τρώγοντας!).
Επιπλέον: Κάποια τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα ενδορφίνης τα οποία, με τη σειρά τους, δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση ευτυχίας και ικανοποίησης.Η τροφή προσφέρει την αίσθηση της πληρότητας και αυτή, με τη σειρά της, συσχετίζεται άμεσα με την αίσθηση της άνεσης. Τα θετικά συναισθήματα, λοιπόν, παραγκωνίζουν τα αρνητικά!Και το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικές. Αρχίζει από τη βρεφική κιόλας ηλικία. Όταν το βρέφος κλαίει «ανεξήγητα» η μαμά θα του δώσει την πιπίλα. Το πρώτο «μπούκωμα» για παρηγοριά. Θα ακολουθήσουν κι άλλα όσο το παιδί μεγαλώνει. Η πιπίλα θα γίνει μπισκότο...κρουασάν...σοκολάτα.
Τα παιδιά έχουν συχνά ένα γλύκισμα ως επιβράβευση, οπότε και ριζώνεται στην αντίληψη τους πως όταν καταφέρνουν κάτι δικαιούνται να φάνε και μάλιστα κάτι ιδιαίτερα εύγευστο. Όταν το παιδί κλαίει βλέποντας τη μαμά να φεύγει στη δουλειά η μαμά απαντά: θα σου φέρω σοκολάτα όταν γυρίσω. Όταν το παιδί θέλει παιχνίδι και χρόνο με τους γονείς η μαμά θα του δώσει να φάει κάτι ενώ ταυτόχρονα θα βάλει και το αγαπημένο του παιδικό στην τηλεόραση.
Είναι επόμενο λοιπόν το παιδί αυτό να συνεχίσει μεγαλώνοντας να καλύπτει τα συναισθηματικά του κενά τρώγοντας. Το ενήλικο άτομο πλέον τρώει χωρίς να πεινά, το σωματικό βάρος αυξάνεται επικίνδυνα με ότι αυτό συνεπάγεται και οι προσπάθειες για μείωσή του αποβαίνουν συχνά άκαρπες μια και η παραμικρή αλλαγή στη διάθεση θα οδηγήσει για άλλη μια φορά στο ψυγείο με τον φαύλο κύκλο δεν νιώθω καλά – τρώω για ξεχάσω – αισθάνομαι άσχημα γιατί έφαγα να συνεχίζεται.
 

Πολιτική