Εορτολόγιο

Τρίτη 16 Οκτωβρίου
Λογγίνου Εκατοντάρχου, Λεοντίου, Δομετίου μαρτύρων
Ανατ.: 06.43Δύση: 17.52Πρώτο Τέταρτο

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Φυτά και βότανα στο λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη
Τετάρτη, 18 Οκτώβριος 2017 09:47
BOTANAΤο θέμα του 6ου πανελλήνιου συνεδρίου που ξεκινάει  την Παρασκευή στην Καρδίτσα
-Συνέντευξη τύπου, ενόψει της έναρξης,παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές
 Συνέντευξη τύπου, ενόψει της έναρξης του 6ου πανελλήνιου Συνεδρίου, που έχει θέμα «Φυτά και βότανα στο λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη», παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.Το συνέδριο που είναι τριήμερο, θα αρχίσει την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο και θα συνεχιστεί το Σάββατο και την Κυριακή στη Δημοτική Πινακοθήκη.Διοργανωτές είναι το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας Καρδίτσας «Ο Απόλλων», έχοντας ως συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας την Ένωση πολιτιστικών Συλλόγων και το Επιμελητήριο Καρδίτσας.Στην χθεσινή συνέντευξη παρέστησαν και μίλησαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής κ. Ευάγγελος Αυδίκος, η πρόεδρος του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο Απόλλων» κ. Βάσω Κοζιού –Κολόφωτια, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο δήμαρχος Καρδίτσας κ Φώτης Αλεξάκος. Επίσης στο πάνελ συμμετείχαν  ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Μάττας, η προϊσταμένη των ΓΑΚ Καρδίτσας κ. Νίκη Αγγελίνα και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας. Η κ. Κοζιού-Η πρόεδρος του «Απόλλωνα» στην τοποθέτησή της μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη», είναι το θέμα του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα από τις 20 έως 22 Οκτωβρίου 2017. To Συνέδριο οργανώνεται από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή της Καρδίτσας .  Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη νέων στοιχείων, που αφορούν στα αυτοφυή και καλλιεργήσιμα φυτά και βότανα και στην αξιοποίησή τους από την οικοτεχνία, τη γεωργία και τη  βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων, ποτών και καλλυντικών. Επίσης, αναμένεται να αναδειχτούν οι θεραπευτικές ιδιότητές τους, η χρήση  τους στη λαϊκή και εναλλακτική ιατρική και στις θρησκευτικές και μαγικές τελετουργίες, ο ρόλος της επιστήμης στην έρευνα και ερμηνεία αυτών, η ιαματική εμπειρία όπως αυτή μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά και πώς η λαϊκή μούσα τα ύμνησε.Είναι σίγουρο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, αφού 51 εισηγητές  σημαντικοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μελετητές, λαογράφοι και ερευνητές της τοπικής ιστορίας συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου με πρωτότυπες εισηγήσεις που αναμένεται να φέρουν στο φως νέα στοιχεία, αλλά και να τονίσουν  τη σπουδαιότητα των φυτών και των βοτάνων διαχρονικά.»
Ο κ. Αυδίκος -Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής  σημείωσε και τα εξής:
«Η συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ΑΠΟΛΛΩΝ συνεχίζεται αδιατάρακτα και δημιουργικά με τη διοργάνωση του 6ου συνεδρίου. Μας συνδέει η αγάπη για τον λαϊκό πολιτισμό και η διάθεση συναντίληψης στη σχέση πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας προάγοντας τόσο την επιστημονική έρευνα όσο και την ανάγκη να αναδειχθούν χρήσιμες διαστάσεις της παράδοσης για αξιοποίησή τους πολλαπλώς στο παρόν. Η 6η διοργάνωση έχει ως θέμα της τα αρωματικά φυτά και τα βότανα,  ένα προνομιακό πεδίο της οικονομίας για την ανάταξη της περιφέρειας . Η στροφή σε μια άλλου τύπου διατροφή και η επανεκτίμηση του θεραπευτικού και διατροφικού πλούτου  των βοτάνων και των φυτών φέρουν στην επικαιρότητα τον ορεινό όγκο και την περιφέρεια  ως έναν ελκυστικό βιότοπο για πολιτισμικούς και οικονομικούς λόγους. Μια γνώση εμπειρική επανέρχεται στην επικαιρότητα και το συνέδριό μας επιχειρεί να αναδείξει την παρουσία της σε όλες τις μορφές της οικονομίας, της τέχνης, της λαϊκής ιατρικής, της χρήσης της από τις σύγχρονες επιστήμες.»
Ο κ. Τσιάκος -Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του:
«Η διοργάνωση του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη» θεωρώ πως είναι ένα κορυφαίο πολιτιστικό και επιστημονικό γεγονός για τον τόπο μας, γι’ αυτό και συγχαίρω το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, που είναι η ψυχή του Συνεδρίου, καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που από κοινού το σχεδίασαν και το οργάνωσαν.Από αρχαιοτάτων χρόνων τα φυτά και τα βότανα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διατροφή, στην οικοτεχνία, στη λαϊκή ιατρική, στις διάφορες θρησκευτικές και μαγικές τελετουργίες, γι’ αυτό και η λαϊκή μούσα τα ύμνησε ποικιλοτρόπως.Σήμερα τα φυτά και τα βότανα αποτελούν ένα προνομιακό πεδίο της οικονομίας του τόπου μας. Πολλοί νέοι αγρότες ασχολήθηκαν με πρότυπες βιολογικές καλλιέργειες φυτών και βοτάνων και βρήκαν τον τρόπο να τα προωθούν στις εγχώριες και ξένες αγορές, δίνοντας διέξοδο στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που επέφερε η κρίση  στη χώρα μας.Η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας ως συνδιοργανώτρια στηρίζει και ενθαρρύνει πάντα τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες, όπως αυτή του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ».Καλωσορίζω στην πόλη μας τους εκλεκτούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, λαογράφους και ερευνητές που θα ανακοινώσουν στο Συνέδριο. Αναμένοντας τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν μέσα από τις εισηγήσεις τους και τον γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα ακολουθήσει, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου.»
Ο κ. Αλεξάκος -Τέλος ο δήμαρχος Καρδίτσας τόνισε τα παρακάτω:
«Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τις εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργανώνουν  στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017 στην Καρδίτσα το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ” και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Το Κ.Ι.Λ.Ε. για δεκαετίες υπηρετεί ακούραστα και με συνέπεια τον στόχο της ανάδειξης, της διατήρησης και της διάδοσης του λαϊκού μας πολιτισμού, με τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου.
Η επιλογή του θέματος  «Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη»  προκαλεί έντονο ενδιαφέρον σε όλους μας, καθώς οι αξιόλογοι εισηγητές με τις ανακοινώσεις τους αναμένεται να αναδείξουν την ιδιαίτερη θέση που κατέχουν τα φυτά και τα βότανα της ελληνικής φύσης στη ζωή μας, είτε με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες που αξιοποίησε η λαϊκή σοφία, αλλά και η επιστήμη είτε με την εκτεταμένη χρήση τους σε τοπικά έθιμα και δρώμενα»
 

Πολιτική