Εορτολόγιο

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου
Λουκιανού, Σαβίνου οσίου, Βάρσου ομολογητού
Ανατ.: 06.42Δύση: 17.53Σελήνη: 6 ημερών

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση τιμής για τους δασκάλους της Αργιθέας
Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2017 13:17
DASKALOIΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση τιμής για τους δασκάλους της Αργιθέας με θέμα: « Στον ανήφορο της γνώσης», που συνδιοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας και ο Δήμος Αργιθέας στο Δημοτικό Σχολείο Μάγειρου Πετρίλου το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017.
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου τόσο από το Πετρίλο όσο και από άλλα χωριά της Αργιθέας. Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της Αργιθέας  κ. Λάμπρος Τσιβόλας αναφέρθηκε στην διαχρονική προσπάθεια του δήμου Αργιθέας για την διάσωση και ασφαλή φύλαξη των σχολικών αρχείων. Με την προϊσταμένη των ΓΑΚ Αρχείων Ν. Καρδίτσας, συγκεντρώσαμε το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων, που βρίσκονται πλέον στην αρμόδια υπηρεσία τους. Σήμερα στο ιστορικό Πετρίλο «ανοίξαμε» το Σχολείο της Ιστορίας των ανθρώπων που υπηρέτησαν την παιδεία τον πολιτισμό και τον τόπο στις δύσκολες εποχές του. Τιμούμε τους δασκάλους και το «ευ ζην» που μας προσέφεραν. Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες για να διασωθούν όσο το δυνατό περισσότερο αρχεία. Όσο για τα σχολικά αντικείμενα που υπάρχουν, αποτελούν πλέον δημοτική περιουσία που οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε.
Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Αρχείων Ν. Καρδίτσας αναφέρθηκε τόσο στη συνεργασία με το Δήμο Αργιθέας  όσο και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων των ΓΑΚ Αρχείων Ν. Καρδίτσας στην περιοχή της Αργιθέας. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Η υπηρεσία μας στο πλαίσιο μιας εξωστρεφούς και σύγχρονης αντίληψης για το ρόλο της, αλλά και την αναθεωρημένη σχέση της με την κοινωνία οργανώνει με την συμπαράσταση του Δήμου Αργιθέας την σημερινή εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης της διαχρονικής προσφοράς των δασκάλων της περιοχής στην πρόοδο του τόπου. Για παράδειγμα, ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1883,περίπου στην αρχή της κοινής μας ζωής με το ελληνικό κράτος, εφόσον διασωθεί, θα έχει στο αρχείο του μαθητολόγια κατ’ έτος, γενικούς ελέγχους, βιβλία πρακτικών διδασκόντων και άλλα έγγραφα. Όλους τους μαθητές της περιοχής, τα επαγγέλματα  των γονιών τους, τα μαθήματα που διδάσκονταν, τους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν, τα προγράμματα μαθημάτων, τις επιδόσεις των μαθητών, ακόμη και τις συνθήκες των διδακτηρίων, και πολλές άλλες πληροφορίες.  Ένας θησαυρός δηλ. πληροφοριών για τη ζωή στον τόπο μας που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους φυλάσσονται 263 αρχεία σχολείων το παλαιότερο των οποίων ξεκινά το σχολικό έτος 1886 – 1887. Η έρευνα και μελέτη αυτού του υλικού αποτελεί πρόκληση για την ανάδειξη της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην περιοχή της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας .Το αρχειακό υλικό των σχολείων προσφέρεται επίσης και για εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο μικρός μαθητής μαθαίνοντας για τη ζωή του σχολείου πριν από πολλά χρόνια ευαισθητοποιείται για την ιστορία του τόπου του. Η γνώση της τοπικής ιστορίας είναι το έναυσμα για την αναζήτηση της ιστορίας του έθνους, εν τέλει του ανθρώπινου πολιτισμού»
Οι ομιλητές της εκδήλωσης ανέδειξαν μέσα από τις ομιλίες τους την τεράστια προσφορά των δασκάλων της Αργιθέας. 
-Ο κ. Δημήτρης Γρίβας φιλόλογος ανέπτυξε το θέμα: «Οι δάσκαλοι της Αργιθέας: Δάσκαλοι παντού».
-Ο κ Βασίλης Κούκλαρης δάσκαλος παρουσίασε την προσωπική του εμπειρία ως μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Πετρίλου με τίτλο «Ένα χάραγμα στο δέντρο»
-Ο κ. Κώστας Σπανός δάσκαλος- τοπικός ερευνητής αναφέρθηκε στις «Αναμνήσεις ενός δασκάλου των Θεσσαλικών Αγράφων»
-Ο κ. Παναγιώτης Χόντζιας δάσκαλος συμμετείχε με την ομιλία του,  με τίτλο «Από το θρανίο στην έδρα»  
-Ο κ. Ηλίας Μακρής Δάσκαλος – συγγραφέας μίλησε για την «Εθνική Αντίσταση -  Κυβέρνηση του Βουνού»
Και η κ Γιώτα Φώτου δασκάλα συγγραφέας με λογοτεχνική χροιά παρουσίασε την προσωπική εμπειρία του πατέρα της ως δασκάλου στα χωριά της Αργιθέας με τίτλο «Δάσκαλος στη γενέτειρα του». Μετά τις ομιλίες προβλήθηκε βίντεο των ΓΑΚ Αρχείων Ν. Καρδίτσας με τίτλο «Αφιέρωμα: Σχολεία και Δάσκαλοι στην Αργιθέα». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Μορφωτικό Σύλλογο των Απανταχού Πετριλιωτών «Το Πετρίλο»
 

Πολιτική