Εορτολόγιο

Τρίτη 16 Οκτωβρίου
Λογγίνου Εκατοντάρχου, Λεοντίου, Δομετίου μαρτύρων
Ανατ.: 06.43Δύση: 17.52Πρώτο Τέταρτο

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Αρχίζουν σήμερα τα «Καραϊσκάκεια» που συμπληρώνουν 50 χρόνια ζωής
Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 10:23
karaisk2-Επετειακή και πανηγυρική έναρξη το βράδυ στην κεντρική πλατεία
-Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν  οι διοργανωτές
Πανηγυρική πρεμιέρα απόψε στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας για το πολιτιστικό φεστιβάλ «Καραϊσκάκεια» που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής.  Με αφορμή το σημαντικό αυτό γεγονός για τα πολιτιστικά δρώμενα, οι διοργανωτές (Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμος Καρδίτσας, ΕΒΕ Καρδίτσας, με την συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης) παραχώρησαν συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας όλες τις διαστάσεις του και καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει. Παράλληλα ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα των επταήμερων εκδηλώσεων που έχουν επετειακό χαρακτήρα. Στο γραφείο του Aντιπεριφερειάρχη παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας–Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βύρων Παππάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο Γ.Γ. κ. Βασίλης Αγραφιώτης και ο Ταμίας κ. Γιώργος Τσιγγόπουλος.
 
Ο κ. Στεργιόπουλος
Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Στεργιόπουλος αναφέροντας μεταξύ των άλλων τα εξής:
«-23 Απριλίου 1967: Στην επέτειο για τα 140 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη και ενώ η χώρα έχει μόλις μπει στη σκοτεινή επταετία της δικτατορίας, ξεκινά στην Καρδίτσα μια παράδοση, αμέσως μετά το Μαυρομμάτι, να τιμά τη μνήμη του ήρωα σε ανοιχτούς χώρους της πόλης μας.  
-Ιούνιος 2017: Πενήντα χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε ξανά σε δύσκολες οικονομικές εποχές, στην ίδια πόλη, να μετέχουμε κάθε χρόνο χωρίς διακοπή στη γιορτή αυτή.Μισός αιώνας υπαρκτού πλούτου πάνω στη σκηνή των Καραϊσκακείων με τα δρώμενα, τις μουσικές και τους χορούς να συνθέτουν το μωσαϊκό. Είναι η αναγνωρισμένη πορεία ενός χρυσού Ιωβηλαίου για το θεσμό των Καραϊσκακείων φέτος που βάρυνε στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να βγάλει πρώτη φορά τα κειμήλια από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης της ώστε να εκτεθούν στη μικρή μας επαρχιακή πόλη.Οι κύριες εκδηλώσεις ξεκινούν από την Τετάρτη και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 27 του μήνα. Με καλεσμένες χώρες την Κίνα, τη Ρωσία, την Κολομβία και τη Σερβία, με τη συμμετοχή αξιόλογων συγκροτημάτων από την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Νάξο, την Έδεσσα, τη Σαλαμίνα, τα Φάρσαλα και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και με τα τοπικά μας χορευτικά, τα οποία για πρώτη φορά – λόγω του επετειακού χαρακτήρα της διοργάνωσης – θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα παρουσιάσουν έθιμα και δρώμενα του Ν. Καρδίτσας ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική μας «ταυτότητα», φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού».
 
Ο κ. Αγοραστός
Παίρνοντας τον λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μεταξύ των άλλων τόνισε: «Στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, έχουμε ιδιαίτερο καθήκον ως Αυτοδιοίκηση να συμβάλλουμε, ώστε ο πολιτισμός να αποτελέσει μια διέξοδο, που θα μας εμπνεύσει και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες. Τα «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» αποτελούν ένα καταξιωμένο θεσμό που φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς κλείνει 50 χρόνια ζωής. Η γιορτή αυτή δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τις ψυχές των προγόνων μας και τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε. Φιλοδοξεί και καταφέρνει να φέρει σε όσους αναζητούν ακούσματα, αναμνήσεις από έθιμα και δρώμενα κάθε γωνιάς της Θεσσαλίας.Πιστοί στις γενικές αρχές μας, αλλά και στις υπάρχουσες απαιτήσεις, στηρίζουμε και φέτος, το 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ».Πρόκειται  για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, αναγνωρισμένου κύρους, με διακριτή ταυτότητα στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας.Η επιτυχημένη διαδρομή του φεστιβάλ τα τελευταία 50 χρόνια αποδεικνύει ότι ο λαϊκός πολιτισμός, στις ποικίλες του εκφράσεις, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό παράγοντα και να συμβάλει στην ανάπτυξη της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας γενικότερα.Τέτοιες εκδηλώσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές καθώς προάγουν τον πολιτισμό & την ψυχαγωγία, βοηθούν στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των Θεσσαλών & παράλληλα διασφαλίζουν την εθνική & πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία του τόπου μας».
 
Ο κ. Τσιάκος
Με την σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας μεταξύ των άλλων τόνισε:«Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει φέτος η κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση της περιοχής μας. Τα φετινά «Καραϊσκάκεια» είναι ξεχωριστά γιατί σηματοδοτούν ένα χρονικό ορόσημο και δείχνουν ότι οι πολίτες αυτού του τόπου αγαπούν την παράδοση. Η Καρδίτσα όλα αυτά τα χρόνια έχει αγκαλιάσει το θεσμό και η καλύτερη απόδειξη είναι η αθρόα συμμετοχή του κόσμου. Οι εκδηλώσεις «Καραϊσκάκεια» προς τιμή του συμπατριώτη μας Ηρώα Γεωργίου Καραϊσκάκη, έχουν πλέον πανελλαδική και διεθνή ακτινοβολία στέλνοντας το μήνυμα του πολιτισμού προς κάθε κατεύθυνση. Η Περ. Ενότητα Καρδίτσας από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της ήταν και συνεχίζει να είναι συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθεια της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων για την καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης».
 
Ο κ. Κωτσός
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. σημείωσε μεταξύ των άλλων στην τοποθέτησή του:«Μισό αιώνα λαμπρών διοργανώσεων που έκαναν γνωστό το Ν. Καρδίτσας σε ολόκληρο τον κόσμο, κλείνουν φέτος τα «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ», η μεγαλύτερη γιορτή της τοπικής μας παράδοσης!Οι Καρδιτσιώτες νιώθουμε θαυμασμό για τους άθλους του συμπατριώτη μας, Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γ. Καραϊσκάκη, αλλά και μεγάλη ευγνωμοσύνη για την ηρωική θυσία του υπέρ της ανεξαρτησίας του έθνους μας! Όμως η φήμη του ατρόμητου πολεμιστή έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα της Ελλάδας, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα ειλικρινούς πίστης στα ιδανικά της πατρίδος, αλλά και εμβληματική μορφή αγωνιστή της ελευθερίας. Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας με την υποστήριξη της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, διεθνοποιώντας από την πρώτη στιγμή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις πουν φέρουν το όνομά του. Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της μακροζωίας των «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΩΝ», καθώς οι πολλές και διαφορετικές διεθνείς συμμετοχές σε κάθε διοργάνωση, προσδίδουν μεγάλη αίγλη στον θεσμό, ώστε να διατηρείται πάντα ελκυστικός και να φτάσει σήμερα να γιορτάζει τα 50α γενέθλιά του!».
 
Ο κ. Αλεξάκος
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας στην σύντομη τοποθέτησή του σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι εκδηλώσεις παραμένουν ζωντανές και γίνονται συνεχώς καλύτερες κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου. Χαρακτήρισε δεδομένη την στήριξη του Δήμου, συνεχάρη τους συντελεστές και  κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει.
 
Ο κ. Παππάς
Κάλεσμα στους Καρδιτσιώτες απεύθυνε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τονίζοντας ότι τα «Καραϊσκάκεια» είναι εκδηλώσεις θεσμός που στηρίζονται από το Επιμελητήριο και αυτές με την σειρά τους βοηθούν την τοπική αγορά τόσο σε εμπορικό όσο και σε τουριστικό επίπεδο.
 
Ο κ. Αγραφιώτης
Τέλος ο Γ. Γ. της Ένωσης κ. Αγραφιώτης τόνισε πως στις φετινές εκδηλώσεις έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία για να αναδειχθεί η τοπική κουλτούρα με τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής μας.
............................................................................
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ 
Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017
Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.
Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί
Χορευτική Ομάδα Μανώλη Καπετανάκη από τη Σαλαμίνα
Βραδιά Φιλίας
 
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017
Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.
Χορευτικό ΚΑΠΗ Καρδίτσας
Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης & Μορφωτικός, Λαογραφικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυρίνης
Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ» και Πολιτιστικός Σύλλογος Καροπλεσίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων
Φολκλορικό χορευτικό σύνολο «HAJDUK STANKO» από τη Ρωσία
 

Πολιτική