Εορτολόγιο

Τρίτη 16 Οκτωβρίου
Λογγίνου Εκατοντάρχου, Λεοντίου, Δομετίου μαρτύρων
Ανατ.: 06.43Δύση: 17.52Πρώτο Τέταρτο

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Γ. Κωτσός: "H ανοδική πορεία ενός πολιτικού άνδρα, εν πολλοίς ενισχύεται, ή αποθαρρύνεται, από τον λαό που τον επιλέγει ως εκπρόσωπό του"
Δευτέρα, 19 Ιούνιος 2017 12:50
KOTSOSΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
-Μετά από 5 συνεχείς θητείες στην Π/θμια Αυτοδιοίκηση, θεωρώ ότι μέσα από το έργο και τη δράση μου σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, έχω αφήσει το δικό μου στίγμα στην πολιτική ζωή του τόπου
-Η οικονομική ασφυξία που έχουν υποστεί οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια, η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και η μεταβίβαση πολλών νέων αρμοδιοτήτων, αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δ. Μουζακίου αλλά και του συνόλου της Αυτοδιοίκησης 
-Οι αλλαγές που δρομολογούνται στον εκλογικό νόμο, εστιάζονται κυρίως στο εκλογικό σύστημα με προώθηση της απλής αναλογικής που μπορεί να ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα αλλά λειτουργεί σε βάρος της κυβερνησιμότητας και οδηγεί τους Δήμους στο «χάος»
 
 
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" της Καρδίτσας δίνει ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας & Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός λέγοντας ότι μετά από 5 συνεχείς θητείες στην Π/θμια Αυτοδιοίκηση, μέσα από το έργο και τη δράση του σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, έχει αφήσει το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου, υπηρετώντας τους πολίτες με συνέπεια και διάθεση προσφοράς για τον τόπο μας και πιστεύοντας ότι η ανοδική πορεία ενός πολιτικού άνδρα, εν πολλοίς ενισχύεται, η αποθαρρύνεται, από τον λαό που τον επιλέγει ως εκπρόσωπό του στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Επίσης ο κ. Κωτσός τονίζει ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το ιδανικό πλαίσιο για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, αλλά αποτελεί και το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να επιλυθούν και τα μεγαλύτερα πολιτικά ζητήματα και ότι  όποια διοικητική μεταρρύθμιση της  Αυτοδιοίκησης προκύψει, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας, οικονομικών δυνατοτήτων και διοίκησης όλων των Δήμων, ώστε να μπορούν να επιτελούν με αξιοπρέπεια την αποστολή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου Μουζακίου, αλλά και στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, το εντοπίζει στην οικονομική ασφυξία που έχουν υποστεί οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια, στην υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, σε συνδυασμό με τη μεταβίβαση πολλών νέων αρμοδιοτήτων και στην ταυτόχρονη αδυναμία του κράτους να επιτελέσει το ρόλο του κοντά στους πολίτες. Επίσης για τις αλλαγές που δρομολογούνται στον εκλογικό νόμο υποστηρίζει ότι, εστιάζονται κυρίως στο εκλογικό σύστημα με προώθηση της απλής αναλογικής που μπορεί να ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα, αλλά θα λειτουργήσει σε βάρος της κυβερνησιμότητας και θα οδηγήσει τους Δήμους στο «χάος»!
 
Ας διαβάσουμε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Γ. Κωτσού:
 
•Με δεδομένη τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στις κοινωνίες και ποιες δυνατότητες  έχει υπέρ των πολιτών;
 
Η άνευ προηγουμένου ύφεση που δοκιμάζει τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και των Ελλήνων τα τελευταία 8 χρόνια, έχει αποδείξει πως τα αντανακλαστικά του υπερσυγκεντρωτικού και υπερφίαλου Ελληνικού κράτους είναι εξαιρετικά αργά, κοστοβόρα και αναποτελεσματικά στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τους πολίτες.
Αντίθετα, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια γενική τάση προς μεγαλύτερη αποκέντρωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Η αποκέντρωση του δημόσιου τομέα και η κατανομή των λειτουργιών του σύγχρονου κράτους στα διάφορα επίπεδα διοίκησης, εκτός του πλούσιου επιστημονικού ενδιαφέροντος, είναι ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής που απασχολεί πολλές κυβερνήσεις καθώς επίσης και διεθνείς οργανισμούς. 
Διεθνώς υποστηρίζεται ότι η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και οι αποκεντρωμένες διαδικασίες, διασφαλίζουν την αποτελεσματικότερη λειτουργία και κυρίως μια οικονομικότερη κλίμακα εφαρμογής πολιτικών σε γεωγραφικό μέγεθος μικρότερο του κράτους.
Έχει αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία ότι ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας του κράτους, δημιουργεί ελλείμματα αποτελεσματικότητας και μεγαλύτερο οικονομικό κόστος στην άσκηση της δημόσιας πολιτικής.  
Με τη μεγαλύτερη αποκέντρωση στην διοικητική οργάνωση του κράτους διεκπεραιώνονται αποτελεσματικότερα τα περισσότερα από τα τρέχοντα θέματα διοικητικής λειτουργίας του κράτους. Έτσι αποφορτίζεται η κεντρική διοίκηση από περιττά  διοικητικά κόστη, γεγονός που της επιτρέπει να επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και στην άσκηση των επιτελικών λειτουργιών που οφείλεινα ασκεί κατά προτεραιότητα ένα σύγχρονο κράτος. Το επιτελικό κράτος, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της αρχής της επικουρικότητας, φαίνεται να αποτελεί μια ισχυρή βάση που υπαγορεύει πολλές από τις όψεις ενός σύγχρονου συστήματος διοικητικής οργάνωσης σε μια χώρα. Η τεχνολογία αποτελεί ένα παράγοντα που έρχεται να υπηρετήσει με πιστότητα και αμεσότητα τις νέες μορφές αποκέντρωσης της διοικητικής οργάνωσης.   
Εκτός των οικονομικών και διοικητικών υπάρχουν επίσης και άλλοι λόγοι που υποστηρίζουν την μεγαλύτερη αποκέντρωση. Η κατανομή της κρατικής εξουσίας σε πολλά επίπεδα διοίκησης, οδηγεί σε μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Εκπληρώνει την αξίωση για μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των πολιτών στα κοινά και προσαρμόζει καλύτερα τα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες στις επιθυμίες και ανάγκες όλων των μελών του κοινωνικού συνόλου. Συνολικά, υπάρχει η άποψη ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το ιδανικό πλαίσιο για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, αλλά αποτελεί τελικά και το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να επιλυθούν και τα μεγαλύτερα πολιτικά ζητήματα.
 
•Ηγείστε της ΠΕΔ Θεσσαλίας και έχετε μία πιο σαφή εικόνα για το σύνολο των Δήμων της περιφέρειάς μας αλλά και του νομού Καρδίτσας. Πιστεύετε ότι έχουμε ΟΤΑ πολλών ταχυτήτων;
 
Είναι γεγονός ότι ο κάθε Δήμος είναι και μία διαφορετική ταχύτητα καθώς τα οικονομικά δεδομένα, το στελεχιακό δυναμικό και η οργάνωση σε κάθε μονάδα Αυτοδιοίκησης, είναι διαφορετικά. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι πρώτη προτεραιότητα στην όποια διοικητική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου λειτουργίας, οικονομικών δυνατοτήτων και διοίκησης όλων των Δήμων, ώστε να μπορούν να επιτελούν με αξιοπρέπεια την αποστολή τους.
 
•Σε ότι αφορά στον Δήμο Μουζακίου, πού εντοπίζετε το μεγαλύτερο πρόβλημα στη λειτουργία του, ή σε αυτή την λειτουργία που εσείς θα θεωρούσατε ιδανική;
 
Η οικονομική ασφυξία που έχουν υποστεί οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια, η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, σε συνδυασμό με τη μεταβίβαση πολλών νέων αρμοδιοτήτων και την ταυτόχρονη αδυναμία του κράτους να επιτελέσει το ρόλο του κοντά στους πολίτες, συνιστούν το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο του Δήμου Μουζακίου αλλά του συνόλου της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Άρα για να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί με αξιοπρέπεια και επάρκεια στο ρόλο που θέλει ο νομοθέτης και κυρίως απαιτεί η κοινωνία, επιβάλλεται να θωρακιστεί θεσμικά, να αυτονομηθεί οικονομικά, να στελεχωθεί με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως το κεντρικό κράτος να την περιβάλλει με εμπιστοσύνη και όχι με καχυποψία και επιφυλακτικότητα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
 
•Αν σας ζητούσαμε να ιεραρχήσετε τις τρεις βασικές σας προτεραιότητες ως Δημοτική Αρχή, ποιές θα επιλέγατε και με ποιά σειρά;
 
Στο επίπεδο των υποδομών αυτές είναι:
1 Ολοκλήρωση των οδικών συνδέσεων: 
Α. Ε 65 – Λίμνη Πλαστήρα (μέσω Αγναντερού, Μαγούλας, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα).
Β.Μουζάκι – Άρτα (σήραγγα Τυμπάνου).
2. Ανάδειξη των ιστορικών, αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων (Κάστρο Φαναρίου, Αρχαιολογικό χώρος Γόμφων, Μοναστήρια κλπ).
3. Ολοκλήρωση αναδασμών (αγροτικός εξηλεκτρισμός, υπόγεια δίκτυα άρδευσης, παρόχθια, αγροτική οδοποία).
Σε επίπεδο δράσεων βασικές μας προτεραιότητες είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη των ΑΠΕ (Ανεμογεννήτριες, Αχελώος - Φράγμα Μουζακίου, μικρά Υ/Η) και η ενίσχυση του αγροτικού τομέα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μας.
 
•Με δεδομένη την μείωση των κεντρικών πόρων για την Αυτοδιοίκηση, πιστεύετε ότι υποτιμάται ο ρόλος της, ότι την οδηγούν στην απαξίωση, ή ότι πρόκειται για κάτι που απορρέει από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση;
 
Η τάση για ουσιαστικότερη αποκέντρωση του κεντρικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης είναι μια πραγματικότητα που επιβάλουν οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων στην πηγή, δηλαδή στο άμεσο - τοπικό επίπεδο.Αποτέλεσμα αυτής της τάσης διεθνώς, είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων και η κατανομή πόρων και προσωπικού από την κεντρική διοίκηση προς την Αυτοδιοίκηση. Η παραπάνω εξέλιξη αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και στην πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ 2014, σύμφωνα με την οποία, για το έτος 2009, το 60% του προσωπικού του δημόσιου τομέα απασχολείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μόνο το 40% στην κεντρική διοίκηση. Ενώ αντίστοιχα για το έτος 2012, οι δαπάνες για το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά μέσο όρο, στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, κυμαίνονται στο 49,4% της συνολικής δαπάνης του κράτους για το προσωπικό. Οι παραπάνω αναλογίες είναι ακόμα πιο έντονες υπέρ της τοπικής διοίκησης στα πιο ανεπτυγμένα κράτη, όπου όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας, τόσο μεγαλύτερη είναι η τάση για αποκεντρωμένη διοίκηση.
Παρά τη διεθνή τάση για μεγαλύτερη αποκέντρωση, αντίθετα ακόμα και με τις συνταγματικές αξιώσεις, αλλά και την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας και οι δομές οργάνωσης του Ελληνικού κράτους εμφανίζουν έντονο συγκεντρωτισμό και αδυναμία ουσιαστικής αποκέντρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι ουραγός, στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, αφού εμφανίζεται να έχει δαπάνες για το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης μόνο 10% των συνολικών κρατικών δαπανών για προσωπικό. Επιπλέον είναι στην προτελευταία θέση των 31 κρατών μελών του ΟΟΣΑ,- όσον αφορά τη δαπάνη για επενδύσεις που διενεργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο σύνολο των δημοσίων επενδύσεων της χώρας - με ποσοστό 24,5% για το έτος 2013.
 
•Έρχονται αλλαγές στον εκλογικό νόμο που επηρεάζουν δραματικά τον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Είναι απαραίτητες; Κινούνται στη σωστή κατεύθυνση;  Ποια είναι η άποψή σας γι αυτές;
 
Οι αλλαγές που δρομολογούνται, εστιάζονται κυρίως στο εκλογικό σύστημα με προώθηση της απλής αναλογικής που κατά την άποψή μου μπορεί να ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα, αλλά θα λειτουργήσει σε βάρος της κυβερνησιμότητας και θα οδηγήσει τους Δήμους στο «χάος»! Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους, παραμένει ακόμα και σήμερα ένα χρόνιο και δυσεπίλυτο ζήτημα δημόσιας πολιτικής στη χώρα μας, όπου έχει πολλαπλές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική γαλήνη και ευημερία. Να επισημάνουμε εδώ το γεγονός ότι από το 1984 μέχρι σήμερα, εκδόθηκαν 10 Νόμοι και 2 Προεδρικά Διατάγματα που αναφέρονται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την προαγωγή τους και την επιλογή προϊσταμένων των οργανικών μονάδων, δίχως να έχει εξασφαλιστεί ακόμα ένα ευρύτερα αποδεκτό - ορθολογικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά ίσως τελικά αποτελεί και το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να επιλυθούν και τα μεγαλύτερα πολιτικά ζητήματα, αφού οι δημοτικές αρχές είναι αναγκασμένες - λόγω της φύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν - να έχουν πιο «πρακτική» προσέγγιση επίλυσης των προβλημάτων, ενώ παράλληλα έχουν αναπτύξει  έντονη κουλτούρα συνεργασίας. 
Συνεπικουρούμενη η τοπική Αυτοδιοίκηση από το γεγονός ότι οι πολίτες νιώθουν ότι «ανήκουν» περισσότερο σ' έναν συγκεκριμένο Δήμο, απ’ ότι στο κράτος, ή ακόμα και στην Ε.Ε., αποκτά πλεονέκτημα έναντι της κεντρικής διοίκησης, αφού δίνει τη δυνατότητα για πιο ενεργή και άμεση συμμετοχή των πολιτών στα «κοινά» ενισχύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς. Παράλληλα, ο δήμαρχος είναι αναγκασμένος να αποκτήσει μια πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική προσέγγιση για τα «κοινά», συγκριτικά με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό στη χώρα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στην πρώτη γραμμή σε όλες τις φάσεις και σε όλες τις εκδηλώσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, με τελευταίο παράδειγμα το προσφυγικό ζήτημα που καταρχήν ανέδειξε και εν συνεχεία αντιμετώπισε, αφού αποτελεί τον κοντινότερο στον πολίτη διοικητικό θεσμό.
Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα για ουσιαστική αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης που περιλαμβάνει το τρίπτυχο διοικητική αποκέντρωση - δημοσιονομική αποκέντρωση - αποκέντρωση πολιτικής ισχύος.   
 
•Για τις προσωπικές επιθυμίες σε ότι αφορά στα κοινά έχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλά, χωρίς εσείς να έχετε δηλώσει κάτι.  Το ίδιο γίνεται και τώρα. Υπάρχουν επόμενα βήματα και αν ναι, έχετε αποφασίσει ποιά θα είναι αυτά;
 
Μετά από πέντε συνεχείς θητείες στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, θεωρώ ότι μέσα από το έργο και τη δράση μου σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, έχω αφήσει το δικό μου στίγμα στην πολιτική ζωή του τόπου. Από κάθε πολιτικό μετερίζι όπου βρέθηκα, υπηρέτησα τους πολίτες με συνέπεια, μεράκι και διάθεση προσφοράς στον τόπο μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανοδική πορεία ενός πολιτικού άνδρα, εν πολλοίς ενισχύεται, η αποθαρρύνεται, από τον λαό που τον επιλέγει ως εκπρόσωπό του στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτός είναι ο κυρίαρχος κριτής του έργου των πολιτικών στη διάρκεια της ενασχόλησής τους με τα κοινά. 
Οι επιθυμίες και οι προτεραιότητες του κόσμου στον οποίο αναφερόμαστε, αποτελούν και για κάθε πολιτική ηγεσία, το βασικό κριτήριο επιλογής των συνοδοιπόρων της στην διεκδίκηση μιας εκλογικής νίκης και στην μετέπειτα επιδιωκόμενη επιτυχημένη άσκηση της εξουσίας.  
 
 
 
 
 
 
 

Πολιτική