Εορτολόγιο

Τρίτη 16 Οκτωβρίου
Λογγίνου Εκατοντάρχου, Λεοντίου, Δομετίου μαρτύρων
Ανατ.: 06.43Δύση: 17.52Πρώτο Τέταρτο

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Εγκαινιάστηκε η Έκθεση για τον Φιλελληνισμό & τους αγώνες των Ελλήνων από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση
Δευτέρα, 19 Ιούνιος 2017 12:35
PINAKOTHIKI-1PINAKOTHIKI-5PINAKOTHIKI-9Στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, εγκαινίασε την Παρασκευή το βράδυ της 16ης Ιουνίου 2017, την έκθεση «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων» στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας ) παρουσία του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα (επί των ημερών του οποίου καθιερώθηκε η ημέρα φιλελληνισμού), των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ.Σπ. Λάππα, Χρ. Κατσιαβριά και Παν. Βράντζα και του Γ.Γ. της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτή Καρδίτσας κ. Κώστα Τσιάρα, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου, του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας & Δημάρχου Μουζακίου κ. Γ. Κωτσού, του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολλών συμπολιτών. Το τελετουργικό των εγκαινίων ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλο, ο οποίος καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Βουλής και τους υπόλοιπους καλεσμένους ως Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων που διοργανώνουν τα "Καραϊσκάκεια" που φέτος συμπληρώνουν 50 χρόνια, στα πλαίσια των οποίων γίνεται η Έκθεση. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους προαναφερόμενους , ενώ ο νυν πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης έκανε την κεντρική ομιλία. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καρδίτσας πρόσφερε στον κ. Βούτση αναμνηστικά δώρα και πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση στην έκθεση από την κ. Έλλη Δρούλια, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής, που βρέθηκε στην Καρδίτσα γι αυτό ακριβώς το λόγο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Η έκθεση διοργανώνεται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, θεσμός που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.  Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 27 Ιουνίου και έχει επετειακό-πανηγυρικό χαρακτήρα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.  Είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται στην επαρχία η συγκεκριμένη Έκθεση και το γεγονός αυτό προσδίδει ξεχωριστό κύρος στη φετινή διοργάνωση.
Παρουσιάζονται ιστορικά και καλλιτεχνικά τεκμήρια για τον Φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση. Αρχειακό και βιβλιακό υλικό από τις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής αφηγούνται τα φαινόμενα του περιηγητισμού και της αρχαιολατρίας, καθώς και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που θα διαμορφώσουν στη μεν Δύση το φιλελληνικό κίνημα, στον δε ελλαδικό χώρο την εθνεγερτική πορεία.Ο Ελληνικός Αγώνας του ’21 παρουσιάζεται μέσα από την ιστορική καταγραφή του σε εκδόσεις δυτικοευρωπαίων, καθώς και σε καταστατικά κείμενα του διαμορφούμενου νεοελληνικού κράτους (πρακτικά και ψηφίσματα των Εθνοσυνελεύσεων, συνταγματικά κείμενα) αλλά και στον τύπο της εποχής. Η προσωπικότητα και δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη αποτυπώνεται παραστατικά στη σχετική γραμματεία και εικονογραφία.Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. 
 

Πολιτική