Εορτολόγιο

Τρίτη 16 Οκτωβρίου
Λογγίνου Εκατοντάρχου, Λεοντίου, Δομετίου μαρτύρων
Ανατ.: 06.43Δύση: 17.52Πρώτο Τέταρτο

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Θ. Σκάρλος: "Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών"
Δευτέρα, 29 Μάιος 2017 10:56
SKARLOS DHMARXOS_SOFADON_1Συνέντευξη του Δημάρχου Σοφάδων στην «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»
-«Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν ισχυρές διοικήσεις»
 
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών αλλά και η δημιουργία στέρεων βάσεων για το μέλλον του Δήμου αποτελούν προτεραιότητες για τον δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο.
Ο κ. Σκάρλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» μεταξύ των άλλων τονίζει ότι για τον ίδιο αποτελεί  στοίχημα η λήψη πρωτοβουλιών για παραγωγή ουσιαστικού έργου, χωρίς μικροτοπικιστικές αντιλήψεις, χαρακτηρίζει τεράστιας σημασίας έργα τη λίμνη Σμοκόβου και τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ενώ καταλογίζει στους εμπνευστές των προωθούμενων αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση και στην εκλογή των αιρετών,  πρόθεση  να κάνουν κουμάντο οι μειοψηφίες και να υποχρεώνουν τις πλειοψηφίες να συνδιοικήσουν μαζί τους. Παράλληλα υπερασπίζεται την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Ας δούμε αναλυτικά τι μας είπε:
 
-Ποιό διαπιστώσατε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Σοφάδων το διάστημα που έχετε αναλάβει την ηγεσία του Δήμου;
 
Προφανώς δεν ήταν ένα το μεγάλο πρόβλημα αλλά πολλά. Κάτι που φυσικά δεν αποτελούσε διαπίστωση καθώς γνωρίζαμε καλά τον τόπο μας και τι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Θα σταθώ όμως στο εξής: Σ’ αυτό που λέμε όλοι μας καθημερινότητα του δημότη, καθώς ότι βιώνει ο καθένας στο σπίτι του, ισχύει και για τον Δήμο. Ως προς τα προβλήματα της καθημερινότητας λοιπόν, προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε -ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό- να τα αντιμετωπίσουμε. Κατανοώ τους συνδημότες μου που έχουν μια ανυπομονησία γιατί οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες. Όμως πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εμπιστοσύνη τους. Θυμίζω ότι αναλάβαμε τις τύχες του Δήμου στη δυσκολότερη εποχή για τη χώρα και την Αυτοδιοίκηση μετά τη μεταπολίτευση, έχοντας να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε, μεταξύ άλλων, τη βαθειά οικονομική, κοινωνική και, τελικά, ανθρωπιστική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια όλη η Ελλάδα και κατά συνέπεια και η τοπική κοινωνία, την μεγαλύτερη περικοπή θεσμοθετημένων πιστώσεων της Αυτοδιοίκησης, άρα και του Δήμου Σοφάδων, το δεδομένο αναπτυξιακό έλλειμμα της χώρας, την έλλειψη προσωπικού με παράλληλη απαγόρευση των προσλήψεων, την γραφειοκρατία και πολλά άλλα. 
Πέρα από την καθημερινότητα όμως, στόχος και επιδίωξή μας είναι, να μπουν στέρεες βάσεις ώστε να μπορεί ο Δήμος να σταθεί επάξια και ανταγωνιστικά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν δουλεύουμε. Για τη λειτουργική και αποτελεσματική οργάνωση και τη μέγιστη δυνατή ανταγωνιστικότητα στη διεκδίκηση έργων και πόρων.
 
-Αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για ένα Δήμο να έχει και πεδινές και ορεινές περιοχές όπως ο Δήμος Σοφάδων;
 
To «ετερόκλητο» γεωγραφικό ανάγλυφο δεν το αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα αλλά ως πρόκληση και ευκαιρία. Σαφώς υπάρχουν διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες. Οφείλουμε συνεπώς να διαφυλάξουμε τη φυσιογνωμία και την ξεχωριστή ομορφιά της κάθε περιοχής, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Παρά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την ανύπαρκτη ουσιαστικά στήριξη του Κράτους, θεωρώ πως ήδη πετυχαίνουμε πολλά. Αυτή η διαφορετικότητα, η οποία είναι θετική από πολλές απόψεις, αντιμετωπίζεται ως προς την έλλειψη έργων και βασικών υποδομών , μόνο με έναν τρόπο. Με προσεκτική και ακριβή αποτύπωση της πραγματικότητας, με σωστό και ρεαλιστικό σχεδιασμό στη συνέχεια και τέλος , με ουσιαστικό έργο και πρωτοβουλίες. Αλλά πάνω απ’ όλα, με υπέρβαση των μικροτοπικιστικών αντιλήψεων.
Αυτό είναι για μας το στοίχημα , σε μια προσπάθεια που δεν μπορεί να γίνει πράξη από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά απαιτεί χρόνο. Αλλά κυρίως απαιτεί όραμα, σχέδιο , αρχές και αξίες. Επιτρέψτε μου πάντως να επισημάνω και τούτο. Επιβλήθηκε ένα μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ, χωρίς να ζητηθεί προηγουμένως η γνώμη των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών κοινωνιών και τελικά εφαρμόσθηκε βιαστικά, χωρίς την απαραίτητη οικονομική στήριξη και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική μελέτη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών . Αυτό είναι γεγονός. Αντί όμως να αναζητούμε άλλοθι στις όποιες αστοχίες του παρελθόντος, οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά. Και εγώ ως Δήμαρχος, δίνω πλέον σημασία μόνο στο παρόν και στο μέλλον.
 
-Πιστεύετε ότι οι περιφερειακοί Δήμοι αντιμετωπίζονται μεροληπτικά από υπηρεσίες του Δημοσίου ή Τράπεζες, με δεδομένο ότι απομακρύνονται υποκαταστήματα και γραφεία ;
 
Οι αλλαγές αυτές που προωθούνται στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, είναι αναμενόμενο να προκαλέσουν αντιδράσεις και αναβρασμό στην τοπική κοινωνία. Το βλέπουμε καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, σε κάθε βαθμίδα, αποδυναμώνεται καθημερινά. Ετσι όμως αποδυναμώνεται ο πληθυσμός των τοπικών κοινωνιών τον οποίο κληθήκαμε και καλούμαστε να εξυπηρετούμε. 
Θεωρούμε ότι δεν είναι απαγορευτικά τα έξοδα για τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία υπηρεσιών και υποκαταστημάτων. Και επειδή δεν είναι δυνατό να σταθμίζονται με στενά οικονομικά κριτήρια που υπακούουν στο βωμό της όποιας «ορθολογιστικής» περιοριστικής πολιτικής, οφείλουν οι διοικούντες, κυρίως των κρατικών υπηρεσιών να αναθεωρήσουν αποφάσεις που πλήττουν ένα σημαντικό μέρος των συνδημοτών μας.
Εμείς, από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε σε κάθε τέτοια απόφαση, στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού, με αποφασιστικό τρόπο υλοποιώντας την δέσμευσή μας ότι θα βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη, για την αντιμετώπιση των κοινών θεμάτων.  Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι Τράπεζες αλλά και όλοι οι οργανισμοί δεν θα πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα μόνο το Ευρώ και το κέρδος αλλά πρωτίστως την προσφορά προς την κοινωνία, την εξυπηρέτηση των πολιτών, των ευαίσθητων ομάδων και πολύ περισσότερο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης .
 
-Τί σημαίνει για το Δήμο Σοφάδων το έργο της Λίμνης Σμοκόβου και η ολοκλήρωση του αρδευτικού και του δικτύου ύδρευσης απ’ αυτή;
 
Πρόκειται αναμφίβολα για τεράστιας σημασίας έργα. Σε ότι αφορά την ύδρευση, υλοποιείται το μεγαλύτερο έργο στην αυτοδιοίκηση πανελλαδικά. Ενα καθολικό αίτημα γίνεται πραγματικότητα. Για έργα τέτοιας εμβέλειας όπως έχω επανειλημμένα τονίσει απαιτείται σύλληψη, σχεδιασμός, συνέπεια, υπευθυνότητα, σκληρή προσπάθεια και άριστες τεχνικές λύσεις. Μέριμνά μας και τελικός μας στόχος, είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποπεράτωση του συνόλου του έργου, το οποίο θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής των δημοτών. 
Σε ότι αφορά την άρδευση οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι το νερό, από τους κύριους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, είναι κοινωνικό αγαθό σε ανεπάρκεια. Γι’ αυτό απαιτούνταν και απαιτείται ορθολογική διαχείριση με πνεύμα αυστηρής οικονομίας.  Ως Δήμος Σοφάδων θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της μελέτης Λαζαρίδη είναι ένα έργο πολλαπλής ωφελιμότητας για την εθνική οικονομία. Όμως για να αποδώσει τα μέγιστα και να δικαιώσει τις προσδοκίες μας θα πρέπει η πολιτεία να είναι συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις της. Η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της μελέτης Λαζαρίδη, θα συνδράμει στη μείωση του κόστους παραγωγής και ως εκ τούτου παραμένει σε υψηλή προτεραιότητα. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο κυβικό μέτρο νερού. 
 
-Σας βρίσκουν σύμφωνο ή διαφωνείτε και σε ποιά σημεία, οι φημολογούμενες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην εκλογή των αιρετών;
 
Η αυτοδιοίκηση προφανώς και χρειάζεται αλλαγές, αλλά στην κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών θεσμών. Το βασικότερο που χρειάζεται είναι όμως η οικονομική της αυτοτέλεια. 
Η ΚΕΔΕ έχει ήδη εκφράσει την άποψή της για το θέμα –ασχέτως αν την λαμβάνει υπόψη ο υπουργός Εσωτερικών. Αντί να εξετάσουν τις δυσκολίες και να δώσουν λύσεις, θέλουν να επαναφέρουν το «αλαλούμ». Επιτρέψτε μου να πω, πως αυτό που συμβαίνει στην παρούσα φάση είναι πρωτόγνωρο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και δείχνει πολλά πράγματα για το πώς εννοούν ορισμένοι το διάλογο, αλλά και το πόσο σέβονται μερικοί τα συλλογικά θεσμικά όργανα και τη δημοκρατία.
Για παράδειγμα προτείνουν τον περιορισμό στις θητείες των Δημάρχων. Θα ήταν σαφώς πιο αξιόπιστοι συνομιλητές εφόσον πρότειναν και τον περιορισμό στις θητείες των βουλευτών.  Ομως η κρυφή ατζέντα των προωθούμενων αλλαγών είναι η εξής: Οι μειοψηφίες να κάνουν κουμάντο και να υποχρεώνουν τις πλειοψηφίες να συνδιοικήσουν μαζί τους. Αυτό είναι το περιεχόμενο και ο στόχος των προωθούμενων αλλαγών. Η αλλαγή του νόμου στην εκλογή στοχεύει ακριβώς εκεί και πουθενά αλλού. Οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να έχουν ισχυρές Διοικήσεις που θα έχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ευθύνες. Ολα τα υπόλοιπα είναι για να διατηρούνται δίκτυα κομματικά και προσωπικά, τα οποία ενισχύουν τις αδιαφανείς συναλλαγές και τελικά συσκοτίζουν τη δημοκρατία. Και μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες σήμερα επιλέγουν δήμαρχο με συντριπτική δημοκρατική νομιμοποίηση πάνω από 50%. 
Οι Δήμοι απαιτούν την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως η φορολογική αποκέντρωση, η άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων και θεσμοθετημένων πόρων προηγούμενων ετών, τον σχεδιασμό και υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος για τους δήμους μέσω ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση η όποια μεταρρύθμιση θα μας βρει σύμφωνους. 
 
-Στις επόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση ο Δήμος Σοφάδων θα είναι εκ νέου στόχος για σας;
 
Οι συνδημότες, μας εμπιστεύτηκαν για να χτίσουμε ένα όραμα, πως θέλουμε ένα Δήμο Σοφάδων ανθρώπινο, βιώσιμο, παραγωγικό, με ένα σοβαρό αποτύπωμα στον πολιτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό χάρτη της περιοχής μας . 
Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για τον τόπο μας και η έμπνευση που ο ένας δίδει στον άλλο για να πάμε παρακάτω.
Θεωρούμε ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που ενώνει την κοινωνία, που συνθέτει απόψεις και που όλοι μαζί οφείλουμε και πρέπει να δουλεύουμε για το καλό των ανθρώπων και της περιοχής μας. 
Χαίρομαι που και τώρα η κοινωνία συνεχίζει να μας εμπιστεύεται. Αλλάξαμε τον τρόπο πολιτικής σκέψης και δράσης, σε ένα πλαίσιο που δεν χωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το τί ψηφίζουν αλλά ανάλογα με τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Αυτή είναι η πολιτική και ηθική μας νομιμοποίηση. 
Συνεχίζουμε. Σταθερά με το ίδιο πάθος, δυναμικά, με πρόγραμμα, σχεδιασμό και διεκδικήσεις.
 

Πολιτική