Εορτολόγιο

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου
Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου των μαρτύρων
Ανατ.: 07.16Δύση: 17.16Πρώτο Τέταρτο

panthessaliko

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.

Τελευταία νέα

>>
Μόνο η μείωση της φορολογίας θα φέρει ανάπτυξη
Τρίτη, 19 Ιούλιος 2016 12:36


taliadourosΕπισημάνσεις Σπύρου Ταλιαδούρου

Η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών έχει απομυζήσει τους φορολογουμένους, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία. Μόνο το Μάιο, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,25 δις ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών να έχει εκτιναχθεί στο αστρονομικό ποσό των 88,88 δις ευρώ, δηλαδή ποσό που πλησιάζει το μισό ΑΕΠ της χώρας.
Παράλληλα, οι αυξημένοι φόροι και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οδήγησαν 19.000 επιχειρήσεις σε «λουκέτο» από τις αρχές του 2016. Είναι σαφές ότι η αυξημένη φορολογία λειτουργεί, όχι μόνο ως κίνητρο για τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και ως αντικίνητρο για την έναρξη νέας.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτίμησε να μεγαλώσει το κράτος από το να μειώσει τους φόρους. Αποτέλεσμα της νέας διακυβέρνησης της χώρας, ιδίως μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, είναι η τεράστια ζημιά, που υπέστη η οικονομία της χώρας από την επιβολή των capital controls, την έλλειψη ρευστότητας και την έλλειψη εμπιστοσύνης. Αιτία αυτών ο κυβερνητικός λαϊκισμός. Η πατρίδα μας και στο παρελθόν πλήρωσε ακριβά τον λαϊκισμό. Ποτέ όμως μια Κυβέρνηση δεν αποδείχτηκε τόσο επιζήμια σε οικονομικό επίπεδο, όσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Απαιτείται άμεσα η εισαγωγή ενός άλλου προτύπου οικονομικής πολιτικής, με βασικό άξονα τη μείωση της φορολογίας και κυρίως των επιχειρήσεων, ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις στην Ελλάδα. Μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη.
Είναι χαρακτηριστικό το Ιρλανδικό μοντέλο. Η Ιρλανδία με βασικό όχημα τη χαμηλή φορολογία έφερε επενδύσεις και πέτυχε ρεκόρ ανάπτυξης μέσα σε 5 χρόνια από το Μνημόνιο. Η ανάπτυξη της Ιρλανδικής οικονομίας ξεπέρασε το 26% έναντι στόχου 7,8%, κυρίως λόγω της μεταφοράς εταιριών στην Ιρλανδική επικράτεια. Ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής που κινείται στο 12,5% προσελκύει ξένες επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το ΑΕΠ της χώρας εκτοξεύτηκε στα 243,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, από 193,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014. Η μεγάλη αυτή αναθεώρηση σημαίνει ότι το χρέος της Ιρλανδίας μειώθηκε κάτω από το 80% του ΑΕΠ, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί στο 93,8%.
Αλλά και στην Κύπρο η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 75%. Και στις δύο περιπτώσεις τα επιτεύγματα των παραπάνω οικονομιών αποτυπώνονται στους αριθμούς. Και οι δύο αυτές χώρες της ευρωζώνης κατάφεραν να βγουν σχετικά γρήγορα από το καθεστώς Μνημονίου στο οποίο είχαν υπαχθεί, υιοθετώντας ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στο τρίπτυχο της χαμηλής φορολογίας για τις επιχειρήσεις, των αποκρατικοποιήσεων και του περιορισμού των δημόσιων δαπανών. Για αυτό εμφανίζονται σήμερα να τρέχουν με ρυθμούς ανάπτυξης.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα η ύφεση αναμένεται να κλείσει στο 1%, πολύ χειρότερα δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η σύγκριση με την Ιρλανδία είναι θλιβερή κυρίως γιατί μεταφράζεται σε χαμηλές θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Το 2015 η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να πετύχει αναπτυξιακούς ρυθμούς άνω του 3% ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες αγορές και δυνατότητα μείωσης της φορολογίας. Άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν υπέρ της μείωσης των φόρων, την οποία είχε ήδη ξεκινήσει με την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ. Όμως πέσαμε στην περήφανη διαπραγμάτευση που έκλεισε τις τράπεζες και έστειλε επιχειρηματίες και επαγγελματίες στη γειτονική Σόφια. Τώρα έχουμε καταφέρει να έχουμε φόρους Σκανδιναβίας, εισοδήματα Βουλγαρίας και τριτοκοσμικό κράτος.
Είναι συνεπώς σαφές ότι απαιτείται άμεσα μια άλλη μεταρρυθμιστική πολιτική που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στηριζόμενη στην προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση των εξαγωγών. Μια πολιτική που θα επιτρέπει να άρθουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις Τράπεζες και να αποκατασταθεί η ρευστότητα. Αυτή την εμπιστοσύνη μόνο μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση μπορεί να κτίσει, ώστε να αποκτήσει και η Ελλάδα την ανοδική πορεία της οικονομίας όπως στην Κύπρο και στην Ιρλανδία. Είναι σαφές ότι μόνο η μείωση της φορολογίας μπορεί να φέρει ανάπτυξη.