Εορτολόγιο

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου
Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου των μαρτύρων
Ανατ.: 07.16Δύση: 17.16Πρώτο Τέταρτο

panthessaliko

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.

Τελευταία νέα

>>
1η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ανακατασκευή Γέφυρας Κοράκου - Αναστήλωση της Κούλιας»
Πέμπτη, 19 Αύγουστος 2010 19:28

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία για την 1η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ανακατασκευή Γέφυρας Κοράκου - Αναστήλωση της Κούλιας - Διάσωση Κουτσοκαμάρας»,την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010.

Το παρόν στην συνέντευξη έδωσαν ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος Καναβός, η νομαρχιακή σύμβουλος Καρδίτσας - πρώην αντινομάρχης Ερμιόνη Βασιλού - Γραμμένου, ο δικηγόρος, λαογράφος, ποιητής και συγγραφέας Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου, ο εκπαιδευτικός Κ.Π.Ε. Μουζακίου Καρδίτσας,  συγγραφέας Κωνσταντίνος Αλεξ. Γραμμένος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Τσέργα.
Η 1η Επιστημονική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις Πηγές Άρτας την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010 και ώρα 12.00 μετά το πέρας των εκδηλώσεων της Ιεράς Μονής Σέλτσου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας
Α΄ ΜΕΡΟΣ
12.00 -12.05 Έναρξη - Παρουσίαση προσκεκλημένων (κ. Νίκος Μπαλάς)
12.05 - 12.10 Χαιρετισμοί Δημάρχων Τετραφυλίας και Αργιθέας (κ. Μιχάλης Γκούζιας -  κ. Χρήστος Καναβός), και
Νομαρχών Άρτας (κ. Γεώργιος Παπαβασιλείου), Καρδίτσας (κ. Φώτης Αλεξάκος) και Αδελφότητας Πηγιωτών
Άρτας (κ. Λάμπρος Φώτος, Πρόεδρος).
12.10 -12.25 Χαιρετισμοί Επισήμων
12.25 -12.30  Παρουσίαση σκοπιμότητας
(Αδελφότητα Πηγιωτών - κ. Νίκος Ζήσης)

Β΄ ΜΕΡΟΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ
12.30 -13.15 1η  ΕΝΟΤΗΤΑ
- Γέφυρα Κοράκου: Πέρασμα μνήμης.
Εισηγητής κ. Σπύρος Μαντάς, Πρόεδρος ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ. Γ
-Γέφυρα Κοράκου: Ιστορική αναδρομή στο χώρο και το χρόνο.  
Εισηγητές: Μενέλαος Παπαδημητρίου, δικηγόρος - συγγραφέας και  Κώστας Γραμμένος, Καθηγητής ΚΠΕ Μουζακίου - συγγραφέας
-Τα Βυζαντινά μνημεία του χώρου και η σημασία τους.
Εισηγήτρια: Κα Κρυσταλλία Μαντζανά, Δντρια 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
- Η Γέφυρα Κοράκου μέσα από τη Γλώσσα και την Παράδοση.
Εισηγήτρια Κα Ευγενία Μαγουλά, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
- Τα Πέτρινα Γεφύρια της Ελλάδας. Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εισηγητής κ. Γεώργιος Γκράσσος, Εκπαιδευτικός ΚΠΕ Μακρινίτσας
 
13.15 - 13.30 2η ΕΝΟΤΗΤΑ
- Τεχνική και Οικονομική προμελέτη ανακατασκευής της Γέφυρας Κοράκου και αναστήλωσης της Κούλιας.
(Μελετητές - Εισηγητές: Κώστας Κωτής, Πολ. Μηχανικός- Αναστασία Διον. Κωτή, Τοπογράφος Μηχανικός). 

Γ΄ ΜΕΡΟΣ
13.30 -14.00   Τοποθετήσεις - Προτάσεις
14.00  14.15 Συνολική Ωφελιμότητα - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 

Δ΄ ΜΕΡΟΣ
14.15 Δεξίωση προσκεκλημένων      

Σύντομο ιστορικό
Από τους αρχαίους χρόνους και σε όλους τους πολιτισμούς, οι λαοί κατασκεύαζαν γέφυρες για να ενώνουν. Δυο τέτοια «πέτρινα γεφύρια» έτυχε να φτιαχτούν στην περιοχή μας για να ζεύξουν τον ατίθασο Αχελώο, συνδέοντας τις Πηγές Άρτας με το Πετρωτό Αργιθέας. Το ένα ήταν η γνωστή στις μέρες μας Κουτσοκαμάρα, ένα κτίσμα των πρώτων ρωμαϊκών χρόνων από του οποίου τις καμάρες φέρεται ότι πέρασαν οι Μακεδονικές Φάλαγγες, οι λεγεώνες του Καίσαρα και άλλες βαρβαρικές ορδές που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Ακόμη ένωνε τα δυο μέρη του κράτους των Αθαμάνων  στα οποία το χώριζε ο Αχελώος. Η Κουτσοκαμάρα άντεξε στη μάχη με τον πανδαμάτορα χρόνο και κράτησε μέχρι το 1500 περίπου, οπότε την επικοινωνία έμελλε να αποκαταστήσει η θρυλική γέφυρα Κοράκου. Το περίφημο αυτό γεφύρι γκρεμισμένο από την εποχή του Εμφυλίου (28 Μαρτίου 1949) ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων και είχε κτισθεί με φροντίδα του Αγίου Βησσαρίωνα το 1514-1515. Όπως αναφέρει η τοπική παράδοση, η ονομασία δόθηκε από τον ίδιο τον Άγιο. Μόλις τελείωσε το έργο, την ημέρα των εγκαινίων ο Άγιος στάθηκε στο μέσο της γέφυρας έριξε το σταυρό και θέλησε να μάθει πώς φαίνεται στην πανύψηλη καμάρα. «Σαν Κόρακας» απάντησε το πλήθος και το γεφύρι πήρε το όνομα. Λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης έγινε επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων σε όλες τις φάσεις της ιστορίας, απ’ την κατασκευή του μέχρι την καταστροφή του (Τουρκοκρατία, Μάχη του Σέλτσου το 1804, επαναστάσεις των Ραδοβυζινών και Αργιθεατών το 1854, το 1866 και το 1878, Γερμανική Κατοχή, Εμφύλιος Πόλεμος 1945-1949). Από αυτό το γεφύρι διέφυγαν προς την Αργιθέα Αγράφων οι ελάχιστοι διασωθέντες Σουλιώτες από τους χίλιους διακόσους του Κίτσου Μπότσαρη, μετά το ολοκαύτωμα που υπέστησαν στη Μονή Σέλτσου το 1804, από τους 5000 Τουρκαλβανούς του Αλή πασά, και την ηρωική τους έξοδο. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από το βιβλίο ΗΠΕΙΡΟΣ Εκκλησίες και Μοναστήρια της Νίκης Παπακώστα-Συνίκη.: «Τα περισσότερα γυναικόπαιδα έπεσαν στο γκρεμό. Όσοι μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι το ποτάμι, με την ελπίδα να περάσουν απέναντι στη Θεσσαλία πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν από τους Τούρκους που τους περίμεναν στη γέφυρα Κοράκου.» Και ο Πουκεβίλ αναφέρει: « Χωρίς αμφιβολία η γέφυρα Κοράκου θα υπενθυμίζει για πολύ καιρό τα τελευταία τέκνα του Σουλίου που χάθηκαν το 1804 στις όχθες του Αχελώου. Οι δύστυχοι!...». 
Στην ανατολική όχθη της γέφυρας η περίφημη Κούλια, το διώροφο φυλάκιο του δερβέναγα με τα χαλάσματα, τους φαγωμένους και ξεθωριασμένους πετρότοιχους, με τα μισογκρεμισμένα αψιδωτά πορτοπαράθυρα, ετοιμόρροπη και εγκαταλελειμμένη, στέκει όρθια σε πείσμα του χρόνου, φρουρώντας ακόμη το παμπάλαιο μονοπάτι.