Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Μελέτη βελτίωση επαρχιακής οδού 1 – σύνδεση με αυτοκινητόδρομο κεντρικής Ελλάδας (Ε65)», στην Π.Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η περιοχή μελέτης χωροθετείται στη Δ.Ε. Μενελαϊδας του Δήμου Σοφάδων και περιλαμβάνει τμήμα της Τ.Κ. Κέδρου και στο ανατολικό όριό της με την Τ.Κ. Λεονταρίου της Δ.Ε. Ταμασίου Δήμου Σοφάδων.
Στόχος του υπό μελέτη έργου είναι:
•Η βελτίωση της υφιστάμενης τεχνικής υποδομής της οδού και αναβάθμισης της ασφάλειας αυτής.
•Η βελτίωση της προσβασιμότητας προς τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε65 μέσω της Επαρχιακής οδού 1 και 22.
•Η βελτίωση προσβασιμότητας προς τους οικισμούς Κέδρου, Ανάβρας, Αχλαδιάς. και Λεονταρίου.
•Μέσω του κυκλικού κόμβου βελτιώνεται η κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού.
•Η εξασφάλιση και βελτίωση των προσβάσεων παρόδιων ιδιοκτησιών.
Το έργο αφορά στη βελτίωση οδικού τμήματος μήκους 1,5 χλμ περίπου, από το πέρας της γέφυρας Σοφαδίτη μετά τον οικισμό του Κέδρου του Δήμου Σοφάδων, έως τη σύνδεση με τον Α/Κ Ανάβρας του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65).
Το συνολικό μήκος των μελετώμενων έργων οδοποιίας είναι περίπου 2,2χλμ. Η χάραξη κινείται σε πεδινό έδαφος με μικρές κατά μήκος κλίσεις. Διέρχεται από περιοχή του αναδασμού «ΚΕΔΡΟΣ» 1956 και από εκτάσεις διαφόρων συνιδιοκτητών Κέδρου, στις οποίες πρόκειται να κηρυχθούν απαλλοτριώσεις.
Το αντικείμενο του έργου αφορά την κατασκευή έργου βελτίωσης τμήματος της δευτερεύουσας Επαρχιακής Οδού 22 «Κέδρος – Ανάβρα προς Δομοκόν δι’ Αχλαδιάς, Λεονταρίου και Ασημοχωρίου» που συνδέει την πρωτεύουσα Επαρχική Οδό 1 « Καρδίτσα – Ρεντίνα προς Μακρακώμη δια Κέδρου, Λουτρών Σμοκόβου και Αυχένα Ζαχαράκη» με τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65).
Ειδικότερα, η μελέτη αφορά στη βελτίωση οδικού τμήματος συνολικού μήκους 2,2 χλμ περίπου (κύρια οδός και οδοί εξυπηρέτησης), από το πέρας της γέφυρας Σοφαδίτη μετά τον οικισμό του Κέδρου Δήμου Σοφάδων, έως τη σύνδεση με τον Α/Κ Ανάβρας του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65.
Στα πλαίσια του έργου προβλέπεται η βελτίωση της υφιστάμενης οδού μέσω διαπλάτυνσης της για την επίτευξη της επιθυμητής διατομής (β2) κατά ΟΜΟΕ με πλάτος λωρίδας κυκλοφορίας 3,50m και λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,50m. Το συνολικό πλάτος ασφαλτικού της οδού είναι 11,00m., καθώς και ενός κυκλικού κόμβου τρισκελούς, ώστε σε συνδυασμό με το σχεδιασμό του παράπλευρου δικτύου να γίνεται ασφαλέστερη και καλύτερη διοχέτευση της κυκλοφορίας που προέρχεται από τις παρακείμενες ιδιοκτησίες.
Από τον κυκλικό κόμβο (Κ3) που βρίσκεται ανατολικά της υφιστάμενης γέφυρας του π. Σοφαδίτη στην έξοδο του οικισμού Κέδρου σε απόσταση ~100m από την γέφυρα. Πρόκειται για τρισκελή ισόπεδο κυκλικό κόμβο με μία λωρίδα κυκλοφορίας και προσβάσεις – κλάδους (1,2,3) επίσης μίας λωρίδας κυκλοφορίας. Ο κλάδος 1 αρχίζει επί του ανατολικού άκρου της γέφυρας του π. Σοφαδίτη και καταλήγει στον κυκλικό κόμβο. Ο κλάδος 2 αρχίζει από τον κυκλικό κόμβο και αποτελεί στην ουσία την κύρια οδό της μελέτης. Καταλήγει στον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο του Α/Κ Ανάβρας του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας. Ο κλάδος 3 αρχίζει επί της υφιστάμενης ασφαλτοστρωμένης οδού και καταλήγει στον κυκλικό κόμβο.
Για την εξυπηρέτηση της τοπικής κυκλοφορίας και για την εξυπηρέτηση των εκτάσεων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκατέρωθεν της οδού, προβλέπεται παράλληλο οδικό δίκτυο: η οδός SR1 που βρίσκεται νότια της κύριας οδού και η οδός SR2 που βρίσκεται βόρεια της οδού.
Για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων (που αποτελούνται κυρίως από ποιμνιοστάσια) που βρίσκονται στην περιοχή, προβλέπεται μία κάτω διάβαση χαμηλού ύψους (3m) για την διέλευση ζώων και μικρών οχημάτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη οδοποιίας σε όλες τις οδούς της παρούσας μελέτης προτείνεται η κατασκευή ελεύθερου ερείσματος, ενώ οι διατομές των οδών βρίσκονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε επίχωμα με αποτέλεσμα την ελεύθερη ροή των υδάτων από το κατάστρωμα προς τα πρανή των επιχωμάτων. Εξαίρεση αποτελούν οι θέσεις των νησίδων του κυκλικού κόμβου στις οποίες παρατηρείται συγκέντρωση υδάτων.
Η υδραυλική μελέτη προτείνει την κατασκευή ενός δικτύου ανεπένδυτων (χωμάτινων) και επενδεδυμένων τάφρων, οι οποίες θα συλλέγουν τα νερά του καταστρώματος αλλά και των εξωτερικών λεκανών και περιοχών και θα τα οδηγούν στα εγκάρσια τεχνικά και εν συνεχεία στους φυσικούς αποδέκτες της περιοχής (αποτυπώνονται στην οριζοντιογραφία του έργου). Στις θέσεις όπου αναμένεται συγκέντρωση υδάτων προτείνεται η τοποθέτηση φρεατίων υδροσυλλογής και για την διοχέτευση των υδάτων που συγκεντρώνονται στα φρεάτια και κατασκευή τεχνικών εκτόνωσης. Τα φρεάτια υδροσυλλογής συλλέγουν το επιφανειακό νερό από τα κράσπεδα των νησίδων των οδών και το οδηγούν με τεχνικά εκτόνωσης προς τους φυσικούς αποδέκτες. Η παρούσα μελέτη ορίζει τρία (3) φρεάτια υδροσυλλογής, σε κράσπεδο στις θέσεις των νησίδων του κυκλικού κόμβου (αποτυπώνονται στην οριζοντιογραφία του έργου).
Η λειτουργία του έργου δεν απαιτεί συνοδές εγκαταστάσεις κτιριακών έργων, σημαντικών υπόγειων εγκαταστάσεων και υποστέγων. Για την πρόσβαση στο χώρο του έργου δεν απαιτείται η διάνοιξη νέων οδών αλλά η χρήση των υφιστάμενων. Η λειτουργία του έργου δεν απαιτεί χώρους μόνιμης στάθμευσης ή άλλου είδους εργοταξιακών χώρων.
EΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Για το έργο προβλέπονται τα παρακάτω εναλλακτικά σενάρια:
Στο σενάριο 1 (βελτίωση υφιστάμενης χάραξης και κατασκευή κυκλικού κόμβου). Με την κατασκευή του έργου οδηγούμαστε στην βελτίωση των χαρακτηριστικών της οδού που ανταποκρίνονται σε σύγχρονες προδιαγραφές για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και των μετακινήσεων, αλλά ταυτόχρονα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο σενάριο 2 (κατασκευή κυκλικού κόμβου και νέα χάραξη κύριας οδού), με την κατασκευή του έργου οδηγούμαστε στην βελτίωση των χαρακτηριστικών της οδού που ανταποκρίνονται σε σύγχρονες προδιαγραφές για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και των μετακινήσεων, αλλά αναμένονται μεγαλύτερες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την κατασκευή του έργου καθώς απαιτεί μεγάλη κατάληψη χώρου, υψηλά ορύγματα αλλά και νέο δίκτυο οδών εξυπηρέτησης για τις υφιστάμενες παρόδιες χρήσεις επί της Επ. οδού 22.
Το προβλεπόμενο έργο κατά τη λειτουργία του, αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις, καθώς θα αναβαθμίσει την υφιστάμενη μεταφορική υποδομή αλλά και τις οδικές συνδέσεις της ευρύτερης περιοχής.
Φ.Κ.