Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες, τις αιτίες και τους υπεύθυνους του πολύνεκρου ναυαγίου στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Συνελήφθησαν εννέα άτομα ως διακινητές. Το αλιευτικό σκάφος φαίνεται πως είχε αποπλεύσει από την Αίγυπτο, έκανε στάση στη Λιβύη και συνέχισε με προορισμό την Ιταλία
Σε εννέα συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, σύμφωνα με πηγή του υπουργείο Εμπορικής ναυτιλίας.
Οι έρευνες για τις συνθήκες, τις αιτίες και τους υπεύθυνους του ναυαγίου συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ύποπτοι έχουν καταγωγή από την Αίγυπτο. Το αλιευτικό σκάφος φαίνεται πως είχε αποπλεύσει από την Αίγυπτο, έκανε στάση στη Λιβύη και συνέχισε με προορισμό την Ιταλία.
Στο λιμεναρχείο Καλαμάτας, ο επικεφαλής της Frontex ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών ενώ στην περιοχή καταφτάνουν συγγενείς μεταναστών που επέβαιναν στο «Αντριάνα», ψάχνοντας εναγωνίως τους οικείους τους.
Μετανάστες που διασώθηκαν έκαναν λόγο για 400 με 600 επιβαίνοντες στο αλιευτικό Αντριάνα. Από την Τετάρτη οι αριθμοί των επιζώντων και των νεκρών παραμένουν αμετάβλητοι: 104 διασωθέντες και 78 σοροί. «Δεν ήταν μόνο 182 άτομα, ήταν σίγουρα τριπλάσιοι», εκτίμησε σήμερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταξύ των διασωθέντων
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταξύ των 104 διασωθέντων είναι και 6 με 8 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας. Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ανήλικους άνω των 16 ετών.
Λιμενικό: Θα μπορούσαμε να έχουμε προκαλέσει το ναυάγιο, αν επεμβαίναμε νωρίτερα
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης είχε ενημερωθεί από το πρωί της Τρίτης, γύρω στις 11:00, για το κατάμεστο αλιευτικό «Αντριάνα», από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης, που είχε εντοπίσει το σκάφος κατόπιν τηλεφωνήματος από ακτιβίστρια ΜΚΟ.
Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος επετεύχθη, μετά από δυσκολία, περί τις 14:00 της Τρίτης. Από το αλιευτικό δεν ζήτησαν καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα. Επανειλημμένως ερωτήθηκαν από εμπορικό πλοίο αν επιθυμούν επιπλέον συνδρομή, αν κινδυνεύουν ή αν θέλουν «οτιδήποτε άλλο» από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».
Τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου, στις 01:40, επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται. Πλωτό του λιμενικού προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα.
Στις 02:04 πμ ο κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του λιμενικού ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά, και στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση. Το σκάφος ξαναπήρε τελικώς κλίση προς τα δεξιά, τόσο μεγάλη που ανετράπη. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε και όσοι επέβαιναν στα εξωτερικά καταστρώματα βρέθηκαν στη θάλασσα. Τότε ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
«Το Λιμενικό θα μπορούσε εκείνο να είχε προκαλέσει το ναυάγιο του αλιευτικού αν είχε επέμβει, ενώ αυτό έπλεε κανονικά και με καλές καιρικές συνθήκες», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε σειρά επικρίσεων που αφορούν την απόφαση του Λιμενικού να μην παρέμβει ενώ σκάφη του είχαν προσεγγίσει το αλιευτικό και είχαν δει πως στα καταστρώματά του βρίσκονταν στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι.
Ο πλωτάρχης Ν. Αλεξίου υποστήριξε: «Αν γινόταν κάποια βίαιη επέμβαση σε αλιευτικό με κόσμο φορτωμένο στα έξαλα και στα ύφαλά του, θα μπορούσαμε να προκαλούσαμε εμείς το ναυτικό ατύχημα. Αν υπήρχε επέμβαση, υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσουμε εμείς το ναυάγιο».
Εντοπισμός αγνοουμένων
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκινά τις διαδικασίες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μεταναστών. Κλιμάκιο του Τομέα Αναζητήσεων & Restoring Family Links (RFL) του Ε.Ε.Σ. κατέφτασε σήμερα στην Καλαμάτα, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την επανασύνδεση των διασωθέντων με τα οικεία τους πρόσωπα.
Παρακαλούνται οι πολίτες που αναζητούν τους οικείους τους να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Αναζητήσεων & RFL του Ε.Ε.Σ. στο 210 5230 043 και 210 5140440 (Τηλεφωνική γραμμή Τηλεδιερμηνείας για μεταναστευτικούς πληθυσμούς) και μέσω email στο tracingstaff@redcross.gr.
kathimerini.gr