Νέο τριετές πρόγραμμα για τη διαχείριση της βαμβακοκαλλιέργειας άρχισε να εκτελείται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος Καρδίτσας στο Νομό μας, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ).
Πρόκειται για δυο πιλοτικούς αγρούς βαμβακοκαλλιεργητών στη Μυρίνη Καρδίτσας και στην Ιτέα, οι οποίοι συνεργάζονται στην υλοποίηση του προγράμματος.
Ο Προϊστάμενος του Ε.Κ.Β. Δρ. Μοχάμεντ Νταράουσε την Παρασκευή 2/6 ήταν επί το έργον με το συνάδελφό του επιστήμονα και ερευνητή Δρ. Ευάγγελο Χατζηγιαννάκη και εξαιρετικούς συνεργάτες της ΔΟΒ. Συγκεκριμένα εγκαθιστούσαν σωλήνες DIVINER και άλλα συστήματα για τη μέτρηση του προφίλ της υγρασίας στους τοπικούς πιλοτικούς αγρούς καλλιέργειας βαμβακιού.
Όπως εξηγούν ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος κ. Νταράουσε με τον κ. Χατζηγιαννάκη, το πρόγραμμα έχει τίτλο: «Διαχείριση της βαμβακοκαλλιέργειας για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του κόστους παραγωγής με χρήση καινοτόμων μεθόδων γεωργίας ακριβείας και εκπαίδευση των παραγωγών» Επίσης στο πλαίσιο αυτό, θα ερευνηθούν και οι συνέπειες χρήσης της στρίπερ μηχανής στη βαμβακοκαλλιέργεια.
Το νέο πρόγραμμα απαντά στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του Εθνικού Στρατηγικού σχεδίου της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ οι οποίες μεταξύ άλλων επιδιώκουν την προστασία, την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών και γενικότερα των φυσικών πόρων μέσα από την «πράσινη» αρχιτεκτονική του σχεδίου.
Στο Σ.Σ. γίνεται ειδική μνεία για τον τρόπο με τον οποίο η παρέμβαση συνάδει με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα 2000/60/ΕΚ. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των παραπάνω απαιτήσεων και για τη γνώση των πραγματικών αναγκών της βαμβακοκαλλιέργειας σε αρδευτικό νερό και σε λίπανση με χρήση καινοτόμων μεθόδων γεωργίας ακριβείας. Επίσης για την εκπαίδευση των παραγωγών στη χρήση της νέας τεχνολογίας και άρα στην ορθότερη διαχείριση της καλλιέργειας.
Σημειώνεται ότι για την εκτέλεση του προγράμματος έχει προηγηθεί ένα προκαταρκτικό μονοετές πρόγραμμα τη διετία 2020 – 2021. Τονίζεται ότι για την εφαρμογή του προγράμματος επιλέχτηκαν εκτός από την Καρδίτσα, το Φανάρι Κομοτηνής και τα Τρίκαλα Ημαθίας.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Κάθε πιλοτικός αγρός χωρίζεται σε δύο τεμάχια. Στο ένα η αρδευτική διαχείριση της καλλιέργειας γίνεται από τον παραγωγό με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα (τεμάχιο μάρτυρας) ενω στο άλλο μισό η αρδευτική διαχείριση καλλιέργειας γίνεται με τη βοήθεια της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος και του Ε.Κ.Β.. Ο παραγωγός ενημερώνεται για την αρδευτική δόση 48 ώρες πριν από την ημερομηνία άρδευσης. Οι δόσεις άρδευσης που εφαρμόζονται στα δύο τεμάχια κάθε αγρού καταγράφονται με τηλεμετρικά υδρόμετρα. Η θρέψη της καλλιέργειας στα πιλοτικά τεμάχια αλλά και στα τεμάχια μάρτυρες γίνεται με σύσταση λιπαντική εισαγωγής η οποία προκύπτει από τη φυσικοχημική ανάλυση σύνθετων εδαφικών μειγμάτων που λαμβάνονται από ζώνες διαχείρισης. Γίνεται προσπάθεια ελέγχου της επιφανειακής λίπανσης με άζωτο ώστε να γίνεται αν χρειάζεται και με τη σωστή ποσότητα. Επίσης, γίνονται χημικές αναλύσεις για την αξιολόγηση της ποιότητας του αρδευτικού νερού και αναλύσεις φυλλοδιαγνωστικής ώστε να κριθεί η αποδοτικότητα της λίπανσης. Όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες, τα δεδομένα και τα αποτελέσματα που προκύπτουν εισάγονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της καλλιέργειας του βαμβακιού. Με αυτή παρέχονται οι εξής γεωργικές συμβουλευτικές υπηρεσίες: πρόγνωση καιρού, προγραμματισμός κατεργασίας εδάφους, προγραμματισμός αρδεύσεων, συνεχής παρακολούθηση της ανάπτυξης και καλλιέργειας, προγραμματισμός επιφανειακής λίπανσης αζώτου, εκτίμηση της απόδοσης καλλιέργειας, ειδοποιήσεις για εχθρούς και ασθένειες και καταχώρηση ενεργειών χρήστη. Κατά την περίοδο της συλλογής του σύσπορου βαμβακιού θα ληφθεί σημαντικό δείγμα από κάθε τεμάχιο πιλοτικό και μάρτυρας των τεσσάρων πιλοτικών αγρών.
Σημειώνεται ότι παράλληλα θα διερευνηθούν τα τοπικά προβλήματα σε σχέση με την άρδευση – θρέψη της περιοχής του κάθε πιλοτικού αγρού.
Τα αναμενόμενα οφέλη του έργου είναι τα εξής:
• Η ταχύτερη υιοθέτηση και εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στην παραγωγική διαδικασία της βαμβακοκαλλιέργειας, με συνεχή διαλογική εκπαίδευση των παραγωγών μέσω του σχεδιασμού ενός βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο θα υλοποιείται με παράλληλη εκπαίδευση των παραγωγών στη χρήση των νέων τεχνολογιών.
• Η μείωση των εισροών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων επιτυγχάνοντας ταχύτερη προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και της «πράσινης» συμφωνίας.
• Η βελτίωση της ποιότητας και η καλύτερη οργάνωση της πιστοποίησης του προϊόντος με τα συστήματα AGRO του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τα οποία έχουν αναγνωριστεί από το ΒCI.
Φ.Κ.