Στο… «μη παρέκει» έχουν φτάσει τους εργολάβους και τους αγρότες οι συνεχείς βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν στο Νομό μας προς το τέλος Απριλίου και συνεχίζονται σε καθημερινή βάση μέχρι και σήμερα.
Στην αρχή υπήρχε υπομονή μιας και φέτος ο χειμώνας δεν ήταν πολύ «βαρύς» και γενικά δεν έβρεξε όσο τις προηγούμενες χρονιές με αποτέλεσμα να προχωρούν πολλά προγραμματισμένα έργα και πολλές αποκαταστάσεις του «Ιανού» με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς. Αρκετοί αγρότες μάλιστα τις χαρακτήριζαν και καλοδεχούμενες καθώς η έλλειψη επαρκών υδάτινων αποθεμάτων στις Λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου ήταν κοινό μυστικό και προκαλούσε αγωνία για την άρδευση το φετινό καλοκαίρι.
Ένα μήνα μετά όμως η αγανάκτηση είναι διάσπαρτη σε Δήμους και τοπικές κοινωνίες αφού λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών για την εποχή, από τη μια τα μηχανήματα έργων σταμάτησαν να δουλεύουν και από την άλλη τα χωράφια έχουν γεμίσει νερά καταστρέφοντας τη φετινή σοδειά.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην περίπτωση των εργολάβων, των ασφαλτοστρώσεων που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, της Δομής Φιλοξενίας Αστέγων, που σταμάτησε η κατασκευή της στην έναρξη, οι παρεμβάσεις στη Φαναρίου που όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν μα δεν το επιτρέπει ο καιρός, η αγροτική οδοποιία που διεκόπη και η επέκταση των δικτύων ακαθάρτων και ομβρίων στην Καρδίτσα που έλαβε και 5η παράταση ολοκλήρωσης διάρκειας δυο μηνών.
Στην περίπτωση δεν των παραγωγών οι καλλιέργειες στο Δήμο Παλαμά όπου κατάσταση είναι δυστυχώς δραματική όπως επισημαίνει σε σχετική επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ ο Δήμαρχος κ. Γ. Σακελλαρίου.
Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση. Από την Λεύκη έως και το Πεδινό τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα, ενώ και στο Προάστιο, είναι τεράστια τα προβλήματα στις καλλιέργειες πεπονιού.
Το χειρότερο είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει πως οι ζημιές που προκαλούνται από συγκράτηση βρόχινου νερού δεν περιλαμβάνονται στα προς αποζημίωση φαινόμενα. Επομένως οι παραγωγοί φέτος δεν θα περιμένουν τίποτα κι’ από κανέναν δυστυχώς!
Σημειώνεται ότι τα σιτηρά τα οποία βρίσκονται σε ωριμότητα και θα έπρεπε τις επόμενες μέρες να θεριστούν, έχουν πέσει στο νερό και σαπίζουν, ενώ στα τριφύλλια – μηδική έχουν χαθεί τρεις κοπές με το συγκεκριμένο πρόβλημα να επηρεάζει και πολλούς κτηνοτρόφους που δεν διαθέτουν αποθέματα τροφών από την περσινή περίοδο.
Το ίδιο συμβαίνει τόσο στα βαμβάκια, όσο και στα καλαμπόκια που σπάρθηκαν μα κινδυνεύουν από τα στάσιμα νερά να σαπίσουν.
Η επανασπορά των χωραφιών πλέον είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για τους πληγέντες αφού έχει περάσει η καλλιεργητική περίοδος και οι βροχοπτώσεις όπως λένε οι μετεωρολόγοι μάλλον θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο.
Ας ελπίσουμε η κατάσταση να ομαλοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες διότι έτσι όπως πάει ο καιρός είναι πολύ πιθανό να χαθεί η φετινή παραγωγή και πολύτιμος χρόνος για την εκτέλεση και αποπεράτωση απολύτως αναγκαίων και επιθυμητών έργων για τις τοπικές κοινωνίες
Φ.Κ.