Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, το πρωί της Τρίτης 11 Μαρτίου 2025 επ’ ευκαιρία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προέδρευσε της Γενικής Ιερατικής Συνάξεως απάντων των Κληρικών, εγγάμων και αγάμων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρδίτσης.
Ακολούθως, προέδρευσε της Συνάξεως των Πνευματικών – Εξομολόγων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως (Μεγάλου Αλεξάνδρου 16-18).
Κατά την Σύναξη, ομιλητής παρέστη ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, ο οποίος και πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Η πνευματική πατρότητα και οι βασικές ποιμαντικές αρχές».
Προσκεκλημένος ομιλητής παρέστη ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Πορεία ιερατικής αυτογνωσίας», αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Ο πνευματικός πατέρας με βάση τις γενικές και ειδικές ποιμαντικές αρχές, την ακρίβεια, την οικονομία, την αναλογία, την ιστορικότητα, το ανθρώπινο πρόσωπο αλλά και τη διάκριση πρέπει να κάνει σωστή διάγνωση της πνευματικής κατάστασης του μετανοούντος. Έτσι θα μπορέσει να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην πνευματική καρποφορία αξιοποιώντας το χάρισμα του καθενός. Σκοπός της ποιμαντικής χειραγώγησης δεν είναι ο πειθαναγκασμός του πιστού σε οποιδήποτε σκοπιμότητα, αλλά η καθοδήγησή του στην εν Χριστώ ελευθερία. Για να γίνει αυτό, πρέπει η πνευματική πατρότητα και η πνευματική υιότητα νά καλλιεργούνται μέσα στο πνεύμα της εν Χριστώ ελευθερίας, της κοινής αναφοράς και της υπακοής στο θέλημα του Θεού. Μόνο όταν διασφαλίζεται η ελευθερία των ανθρώπων γεννιούνται υγιή πνευματικά τέκνα, ολοκληρωμένα πρόσωπα. Ο πνευματικός δεν είναι κανονοφύλακας, αλλά χαρισματικός νομοθέτης και μυσταγωγός στη ζωή του Πνεύματος. Με τη μετάνοια ανανεώνεται η χάρη του Βαπτίσματος.
Και η υπακοή είναι άθλημα πνευματικό, πού βοηθά στην ωρίμανση και τη χειραφέτηση. Σε αντίθετη περίπτωση πίσω από το μυστήριο της μετανοίας και το πρόσχημα της υπακοής, μπορεί να κρύπτονται δικανικές αντιλήψεις, αυτοδικαιωτικές νοοτροπίες, ψυχοπαθολογικές εξαρτήσεις, πού αφορούν κατά κύριο λόγο τούς πνευματικούς πατέρες αλλά και τα πνευματικά τέκνα.