Μετά από μεγάλη καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ετών, λόγω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για να «βγει τον αέρα» ο πρώτος διαγωνισμός για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου του Δήμου Καρδίτσας. Πρόκειται για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Αρχιτεκτονική ανάπλαση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου και των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Λουμάκη», το οποίο βρίσκεται στο τέρμα της οδού Κουμουνδούρου της Καρδίτσας.
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρδίτσας, στην τελευταία συνεδρίασή της όρισε την Επιτροπή του εν λόγω διαγωνισμού που θα είναι διεθνής.
Όπως ενημερωθήκαμε σχετικά, εντός των επόμενων ημερών ο Δήμος προχωράει στη δημοπράτηση της ωρίμανσης των μελετών για τη ριζική αναμόρφωση της προαναφερόμενης έκτασης 55,5 στρεμμάτων.
Η χρηματοδότηση προέρχεται από το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Α. Τρίτσης».
Στις μελέτες θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η πρόταση που είχε λάβει το 1ο βραβείο σε μεγάλο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών τον οποίο είχε διοργανώσει ο Δήμος επί Δημαρχιακής θητείας του κ. Φώτη Αλεξάκου.
Εισαγωγικά, στη συγκεκριμένη πρόταση που έκανε ομάδα μελετητών αναφέρεται μεταξύ άλλων:
… «Κύριο μέλημα αποτελεί η ενεργή επανένταξη του οικοπέδου στο πολεοδομικό σύνολο της Καρδίτσας και η πρόσκληση – πρόκληση των πολιτών να προσεγγίσουν έναν “νεκρό” και αναξιοποίητο μέχρι τώρα χώρο της πόλης. Βασικό στοιχείο αποτέλεσε η χάραξη διαδρομών μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου με σκοπό την εισροή και κίνηση πεζών στον χώρο και την καλύτερη δυνατή οργάνωση και χωροθέτηση χρήσεων μέσα σ αυτόν. Παράλληλα, η κατάργηση του ορίου-φράχτη σε όλη την περίμετρο του στρατοπέδου, αποτελεί βασικό στοιχείο της σύνθεσης, καθώς καθαιρεί την έννοια του σκληρού ορίου και επιτρέπει την ομαλότερη ένταξη του στον αστικό ιστό, σηματοδοτώντας πλέον έναν νέο πόλο έλξης ψυχαγωγίας και αναψυχής στην πόλη.
Πρόκειται για συνδυασμούς και παραλλαγές του κανάβου που εξελίχθηκαν σε σχεδιαστικά μοτίβα με σκοπό, την ανάδειξη του οικοπέδου σε τόπο συνάντησης, την πρόσκληση για βόλτα-πεζή και ποδήλατο- και την αξιοποίηση του ως πυρήνα πολιτιστικών, πολιτισμικών, κοινωνικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.
ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ
Η κεντρική ιδέα της πρότασης περιστρέφεται γύρω από την δημιουργία ενός πράσινου πνεύμονα που δημιουργείται στο κέντρο του οικοπέδου και καταλαμβάνει το 35% της συνολικής επιφάνειας σχεδιασμού. Σκοπός του σχεδιασμού του πυρήνα πρασίνου είναι αφενός η ανάδειξη της υπάρχουσας μορφολογίας και πλούσιας βλάστησης του οικοπέδου και αφετέρου η δημιουργία ενός ελκυστικού για τους κατοίκους άλσους. Με γνώμονα τη δημιουργία μιας νέας ατμόσφαιρας και την ενίσχυση της ύπαρξης του υδάτινου στοιχείου στο οικόπεδο, δημιουργείται στο κέντρο της φύτευσης μια μικρή λίμνη, η οποία τροφοδοτείται με το υπάρχον νερό που κυκλοφορεί στο ίχνος του αύλακα και ενισχύεται, όταν αυτό είναι απαραίτητο, με τεχνητά μέσα. Επίσης λειτουργεί και ως αποθήκη νερού, από την οποία αντλείται νερό για τις αρδευτικές ανάγκες των φυτεύσεων στο σύνολο του οικοπέδου.
Πέρα από τα λειτουργικά οφέλη που προσφέρει η λίμνη, αποτελεί και σημαντικό κομμάτι του αστικού δάσους, μιας και γύρω της δημιουργείται ένα ξέφωτο, που αποτελεί προορισμό αλλά ταυτόχρονα και κόμβο κινήσεων, εφόσον πολλές διαδρομές του πάρκου καταλήγουν σε αυτή.
Σαν εναλλακτική υποδοχή, αλλά και σαν χώρος περιπλάνησης, εξερεύνησης και ηρεμίας ορίστηκε το κομμάτι δυτικά της πλατείας. Η όσφρηση είναι η αίσθηση η οποία είναι συνδεδεμένη με την μνήμη περισσότερο από κάθε άλλη. Για τον λόγο αυτό, στο συγκεκριμένο σημείο, διαμορφώθηκε ο βοτανικός κήπος, και απαρτίζεται από διαδρομές οι οποίες διασχίζουν παρτέρια στα οποία υπάρχουν λουλούδια, και ανθοφόρα δέντρα. Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής είναι η δημιουργία μιας ήρεμης ατμόσφαιρας και η αναβάθμιση του οσμοτοπίου έτσι ώστε να αποτυπώνονται ή και να ανακαλούνται μνήμες και αναμνήσεις στους περιπατητές/επισκέπτες.
Με την αξιοποίηση του υπάρχοντος αύλακα στόχος είναι να δημιουργηθεί μια – καθοριστική για την πόλη- επέμβαση, μέσω της οποίας ο πολίτης μπορεί να αναπτύξει στενότερη σχέση με το υγρό στοιχείο. Ακολουθώντας το ίχνος του υπάρχοντος αύλακα, δημιουργείται μια συνεχόμενη ροή νερού η οποία εκτείνεται από το νότιο μέχρι το βόρειο τμήμα του οικοπέδου. Εκατέρωθεν αυτής της ροής δημιουργούνται χώροι στάσης, και διαδρομές προσφέροντας μια μοναδική για την πόλη σχέση ανθρώπου και νερού. Η ποσότητα νερού που τρέχει στον αύλακα είναι πάντοτε σταθερή με την βοήθεια αισθητήρων στάθμης, και είτε συμπληρώνεται όποτε είναι ελλιπής, είτε αποθηκεύεται στην λίμνη όποτε είναι σε περίσσεια.
ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Καθοριστικό στοιχείο της πρότασης αποτελεί το υπόγειο πέρασμα από το νοτιότερο άκρο του οικοπέδου προς το πάρκο Παλέρμο, με κύριο στόχο την δημιουργία μιας ασφαλούς διέλευσης της περιφερειακής οδού (Αλεβάδων) αλλά και την κατάργηση της διασταύρωσης της με την οδό Χαρ.Φλωράκη για τους πεζούς και ποδηλάτες που κατευθύνονται προς το Παλέρμο.
Το υπόγειο πέρασμα, αποτελεί παρέμβαση μείζονος σημασίας για την πόλη καθώς συνδέει το αποκομμένο από τις γραμμές του τρένου και την περιφερειακή οδό πάρκο Παλέρμο, με αυτή.
ΛΙΒΑΔΙ-ΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ-ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ
Το τμήμα του οικοπέδου που βρίσκεται δυτικά του ρέματος, έχει υποστεί μικρότερες και περισσότερο σημειακές παρεμβάσεις. Επιλογή του σχεδιασμού αποτελεί η διατήρηση της σημερινής φυσιογνωμίας του χώρου και η μελλοντική αξιοποίησή του ως τόπος για χαλάρωση και ξεκούραση, ένα «λιβάδι» όπου κυριαρχεί η οριζοντιότητα και η χαμηλή φύτευση. Στο βόρειο τμήμα του, δηλαδή βόρεια της διαδρομής που το τέμνει κατα μήκος, έχουν τοποθετηθεί τα αστικά παιχνίδια. Πρόκειται για μια σειρά σημειακών επεμβάσεων στον χώρο του λιβαδιού, που προτείνουν στρατηγικές επανάχρησης και ανα-νοηματοδότησης του, έτσι ώστε να αποτελέσουν έναυσμα για τη αντίληψη του χώρου ως παιχνίδι, ανακάλυψη, δημιουργική διαδικασία και να ενισχύσουν τη βιωματική χρήση του.
Στην περιοχή του λιβαδιού τοποθετήθηκε και ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τα παγώνια, καθώς αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης.
Στο υπόλοιπο κομμάτι του οικοπέδου και συγκεκριμένα στην πλευρά που συνορεύει με τις εργατικές κατοικίες, σχεδιάζονται θεματικοί κήποι και τοποθετείται χαμηλή φύτευση, με κύριο στόχο την εξομάλυνση του ορίου, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη δημιουργία ενός υπαίθριου “προάγγελου’’ ανάμεσα στις κατοικίες και το πάρκο.
Να σημειώσουμε ότι έχει παραχωρηθεί στην Εκκλησία η χρήση ενός στρέμματος του πρώην στρατοπέδου «Λουμάκη» για ανέγερση του νέου Ιερού Ναού του πολιούχου της Καρδίτσας Αγίου Σεραφείμ.
Φ.Κ.