To 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα λάβει χώρα από 5 έως 8 Δεκεμβρίου στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Το επιστημονικό αυτό εγχείρημα διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γενικών Οικογενειακών Γιατρών και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας.
Για το λόγο αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας παραχώρησε την Τετάρτη (20/11) παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Τέλιου, της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Πρόνοιας & ΑΜΕΑ κας. Αθ. Πέτσα, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Θ. Σίμου, του Προέδρου του Συλλόγου Γενικών Ιατρών και Ιατρών Π/θμιας Φροντίδας -Υγείας κ. Ι. Χατζούλη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Β. Γκιζλή.
Αναλυτικά τονίστηκαν τα εξής:
Θ. Σίμος
“Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν το μεγαλύτερο εγχείρημα στην ιστορία του ΙΣΚ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γενικών Οικογενειακών Ιατρών του Νομού μας γίνεται ο πρώτος Ιατρικός Σύλλογος στην Ελλάδα που τολμά και διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο και συγκεκριμένα το 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις 5-8 Δεκεμβρίου στην Λίμνη Πλαστήρα. Για 4 ημέρες η «καρδιά» της ιατρικής κοινότητας θα χτυπάει στο Νομό μας όπου μερικές εκατοντάδες υγειονομικοί θα εκπαιδευτούν σε πληθώρα ιατρικών θεμάτων και παράλληλα στον ελεύθερο χρόνο τους θα απολαύσουν την φιλοξενία μας και θα θαυμάσουν τη μοναδική ομορφιά της Λίμνης Πλαστήρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας -ΠΕ Καρδίτσας και τον Αντιπεριφερειάρχη μας κ. Τέλιο για την πολύτιμη βοήθεια στη διοργάνωση αυτού του τεράστιου εγχειρήματος όπως επίσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τους Ιατρικούς Συλλόγους Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας”.
Κ. Τέλιος
“Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας. Είναι ο χώρος όπου οι πολίτες λαμβάνουν τις πρώτες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και φροντίδας και γι’ αυτό το λόγο η αναβάθμιση στο ρόλο της αποτελεί προτεραιότητα. Με αφορμή τις εργασίες του Συνεδρίου συναντώνται στην Καρδίτσα επιστήμονες και επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες και ιδέες που μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Π/θμιας Φροντίδας στη χώρα μας. Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι να υποστηρίζει δράσεις που προάγουν την δημόσια υγεία, την επιστημονική εξέλιξη και την ευημερία της κοινωνίας μας. Να συγχαρώ τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας για την πρωτοβουλία και την άρτια οργάνωση αυτού του Συνεδρίου. Οι συζητήσεις και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας”.
Ι. Χατζούλης
“Είναι γεγονός ότι σε ένα σωστά δομημένο σύστημα υγείας η αξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αναμφισβήτητη. Με άλλα λόγια είναι η εμπροσθοφυλακή και ο πυλώνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η τελευταία 15ετία ήταν ιδιαίτερα πιεστική για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η πανδημία όπως και άλλα γεγονότα πίεσαν το Σύστημα Υγείας στα όριά του δείχνοντας με τρόπο αποκαλυπτικό τις αδυναμίες του. Με αφορμή το συνέδριο πέραν των ιατρικών θεμάτων που θα αναπτυχθούν θα υπάρξει και η δυνατότητα αναδείξεως των προβλημάτων όπως και προτάσεις υποστήριξης του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της Π/θμιας Φροντίδας Υγείας”.
Β. Γκιζλής
“Η προετοιμασία του Συνεδρίου ξεκίνησε πριν από 10 μήνες και με πολύ δουλειά, κόπο & χρόνο έχει φτάσει στην τελική φάση υλοποίησής του.
Το διάστημα μεταξύ 5 – 8 Δεκεμβρίου αναμένουμε στη λίμνη Πλαστήρα να φιλοξενήσουμε περισσότερους από 120 συνέδρους και τα συνοδά τους μέλη από όλα τα μέρη της Ελλάδας – με ότι όφελος αυτό συνεπάγεται για τον τόπο μας – ενώ συνυπολογίζοντας και τους επαγγελματίες υγείας της ευρύτερης περιοχής μας οι εγγραφές στο συνέδριο αναμένεται να ξεπεράσουν τις 250 -300.
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε έως εδώ χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των προέδρων των δύο συλλόγων που ήταν πάντα δίπλα μας δίνοντας λύση σε κάθε πρόβλημα και την άριστη συνεργασία μεταξύ των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής θα μου επιτρέψετε να τους αναφέρω για άλλη μια φορά: Την Β. Κατσούρη που εκτελεί χρέη και αντιπροέδρου αλλά και τους Μ. Καλαθαρά, Δ. Ζευγαρά, Ε. Φερεντίνου που αθόρυβα και συστηματικά δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι την τελική επιτυχία του συνεδρίου. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.
Το συνέδριο που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στην Π.Φ.Υ.. Γνωρίζετε νομίζω όλοι την σημασία που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία στην ανασυγκρότηση της ΠΦΥ στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας επιτέλους τη θεμελιώδη σημασία που έχει στην ύπαρξη ενός βιώσιμου συστήματος υγείας στη χώρα μας και στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Σε αυτό το νέο τοπίο λοιπόν που διαμορφώνεται, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και απόκτηση νέων, επικαιροποιημένων γνώσεων και δεξιοτήτων των γιατρών αλλά και όλων των επαγγελματιών που εργάζονται στην ΠΦΥ είναι επιτακτική ανάγκη.
Η θεματολογία του Συνεδρίου καλύπτει όλη το φάσμα της ΠΦΥ από την πρόληψη, τη διάγνωση και τη διαχείριση των συχνότερων νοσημάτων (ΑΥ, ΣΔ2, δυσλιπιδαιμία κ.α.) που απαντώνται στην Πρωτοβάθμια ως και το κομμάτι της αποκατάστασης των ασθενών. Φυσικά μεγάλο κομμάτι του Συνεδρίου είναι αφιερωμένο στην Επείγουσα Ιατρική ενώ εμβαθύνουμε και σε ειδικές ομάδες ασθενών όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, μιας και η Γενική Ιατρική παραδοσιακά διαχειρίζεται τα άτομα από την κούνια ως την κουνιστή πολυθρόνα. Περιλαμβάνει όμως και πρωτότυπα θέματα αιχμής που σπάνια τα συζητάμε σε επιστημονικές συναντήσεις της Π.Φ.Υ.. Όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη και οι δυνητικές εφαρμογές της, η Ιατρική ευθύνη και οι νομικές επεκτάσεις της άσκησης της Ιατρικής, η διαχείριση του πόνου – του πιο κοινού συμπτώματος στην Πρωτοβάθμια, αλλά και η Ιατρική των καταστροφών που μας αφορά ιδιαίτερα στην περιοχή μας.
Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να μην έχουμε μια στείρα παράθεση πληροφοριών αλλά μια γόνιμη & διαδραστική εκπαιδευτική διαδικασία. Γι’ αυτό πέρα από τις διαλέξεις και τις στρογγυλές τράπεζες το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πρακτικά κλινικά φροντιστήρια με τη χρήση όπου είναι απαραίτητο σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και προπλασμάτων. Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και πιστοποιημένο σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (BLS – AED) στο οποίο πέραν των συνέδρων μπορούν να συμμετέχουν και τα συνοδά μέλη τους.
Την πλούσια αυτή θεματολογία θα υποστηρίξουν με την παρουσία τους καταξιωμένοι ομιλητές που θα κοσμήσουν πραγματικά το συνέδριο. Πρόκειται για σεβαστούς Πανεπιστημιακούς δασκάλους με διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, για εξαίρετους κλινικούς γιατρούς είτε του ΕΣΥ είτε του ιδιωτικού τομέα, αυθεντίες στο γνωστικό τους αντικείμενο, αλλά και επιστήμονες υγείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Καρδίτσας & την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με πλούσια εκπαιδευτική δράση και εμπειρία.
Αρωγοί μας θα είναι επίσης καταξιωμένες επιστημονικές εταιρείες που θα συνδράμουν στο πρόγραμμα είτε με διαλέξεις & στρογγυλές τράπεζες είτε με κλινικά φροντιστήρια όπως η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, το Ελληνικό Δίκτυο Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΔΔΙΠΦΥ), η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το Ελληνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης Στην Υποστήριξη της Ζωής (ΕΣΕΚΥΖ) και τις ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη & τη συμμετοχή.
Κλείνοντας να ευχαριστήσω και τις εταιρείες χορηγούς χωρίς τη συνδρομή των οποίων θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τόσο μεγάλη διοργάνωση και να τους ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη τους.
Ραντεβού λοιπόν σε λίγες μέρες στη λίμνη Πλαστήρα σε ένα συνέδριο που όλοι μας ευχόμαστε να γίνει θεσμός!”