‘’Ο Βουλευτής Καρδίτσας στάθηκε ιδιαίτερα στη μεταποίηση και την τυποποίηση βάμβακος, μέσω της ανασύστασης της κλωστοϋφαντουργίας’’
Την καθετοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας και κυρίως του βάμβακος συζήτησε ο βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός με τον υπουργό ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ο Βουλευτής Καρδίτσας ανέφερε, πως απώτερος στόχος είναι να ανακτηθεί η προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων μέσα από τη μεταποίηση και την τυποποίησή τους, στη χώρα μας και την εξαγωγή τελικών και ποιοτικών προϊόντων.
Ενώ παράλληλα επισήμανε τη σημαντική συνεισφορά στην εθνική οικονομία και τη δημιουργία περαιτέρω θέσεων εργασίας κυρίως στην «πληγωμένη» Θεσσαλία, που θα είχε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Εν συνεχεία ο κ.Κωτσός τόνισε ότι, από το βαμβάκι που το εξάγουμε μετά από πρωτογενή επεξεργασία (εκκοκκισμένο) η χώρα μας εισπράττει 500-600 εκ. ευρώ, ετησίως και δαπανούμε αντιστοίχως 5 δις ευρώ για εισαγωγή τελικών προϊόντων βάμβακος (κλωστές, υφάσματα, ρούχα κλπ). Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι στην Ελλάδα καλλιεργούνται με βαμβάκι 2.240.841εκ. στρέμματα και απασχολούνται 37.453 χιλιάδες παραγωγοί. Στην Καρδίτσα συγκεκριμένα υπάρχουν 6.675 χιλ. παραγωγοί και η καλλιεργήσιμη έκταση ανέρχεται σε 371.519 χιλ. στρέμματα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης από την πλευρά του συνηγόρησε στην πρόταση του κ. Κωτσού και ανέφερε ότι, θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη στον αναπτυξιακό για τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη για δημογραφικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.
Στη συνέχεια ο κ. Κωτσός μετά από σύσταση του κ. Θεοδωρικάκου επισκέφθηκε τη Γενική Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Στελίνα Σιαράπη και συζήτησε μαζί της τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος για την κλωστοϋφαντουργία, στον υπό ανακοίνωση αναπτυξιακό νόμο, που θα χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους.
«Είναι μονόδρομος για τη χώρα μας να αξιοποιήσει τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα του στο μέγιστο δυνατό βαθμό, καθώς αποτελεί δομικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας μας. Ιδιαίτερα για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία, που το βαμβάκι ενέχει θέση μονοκαλλιέργειας, η αξία της καθετοποίησης της παραγωγής και αξιοποίησης του «λευκού χρυσού», έχει τεράστια σημασία. Καθώς η προστιθέμενη αξία από την μεταποίησή του θα προσφέρει σημαντικά στην τοπική και εθνική οικονομία. Ενώ παράλληλα θα αυξήσει κατακόρυφα και τις θέσεις εργασίας, καθώς πρόκειται έναν πολύ δυναμικό κλάδο. Εδώ να θυμίσω πως η κλωστοϋφαντουργία την περίοδο της ακμής της απασχολούσε 300.000 εργαζόμενους στη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά ευχάριστη η συγκυρία, καθώς στο τιμόνι του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται ένας Υπουργός, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχει ταυτόσημη άποψη. Ενώ παράλληλα υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα». Δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Κωτσός.