Περισσότερες από 10.000 μόνιμες προσλήψεις σε υπουργεία ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, όπου παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός προσλήψεων του 2025.
Ειδικότερα, ο υπουργός υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιος και η υφυπουργός, Βίβη Χαραλαμπογιάννη εξήγγειλαν συνολικά 10.341 διορισμούς στα υπουργεία Υγείας, Εθνικής Άμυνας, Κλιματικής Κρίσης, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Οικογένειας και Παιδείας.
Η κατανομή
Τη μερίδα του λέοντος πρόκειται να λάβει το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ με 4.016 νέες θέσεις, με την οποία υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις σε συνέχεια της περσινής έγκρισης 6.500 θέσεων.
Ακολουθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με 2.000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), το Προστασίας του Πολίτη με 1.750 θέσεις εργασίας για Δόκιμους Αστυφύλακες και Υπαστυνόμους και Ειδικούς Φρουρούς, αλλά και προσωπικό φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης.
Στο υπουργείο Παιδείας αναμένονται 1.000 προσλήψεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ειδικότητας διοικητικών υπαλλήλων αλλά και μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ. Η κατανομή ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα των μελών προσωπικού θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας, έπειτα από αξιολόγηση των σχετικών αιτημάτων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης – ΕΘΑΑΕ.
Ακόμη, αναμένονται 831 μόνιμες θέσεις στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, με έμφαση στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, 372 προσλήψεις για την ενίσχυση των δομών του νεοσύστατου υπουργείου Οικογένειας και 372 μόνιμες θέσεις γραμματέων και λοιπού προσωπικού στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω γραπτού διαγωνισμού.
Τα απαραίτητα προσόντα για διορισμούς στο δημόσιο
Ως πρόσθετο απαραίτητο προσόν διορισμού στο δημόσιο, θεωρείται για ορισμένες ειδικότητες η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων, και γ) υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Τα προσόντα αυτά θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου να διοριστούν οι υποψήφιοι, αλλιώς δεν γίνονται δεκτοί στις εν λόγω θέσεις.
proson.gr