Aσκηση επί χάρτου Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση σεισμού στο Δήμο Καρδίτσας με την κωδική ονομασία “ΑΠΛΟΥΝ 2024“ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (1/10), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας.
Το σενάριο της άσκησης παρουσίασαν η Δρ Ασημίνα Κούρου, Γεωλόγος, Αν. Προϊσταμένη Δ/νσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ και η κα. Θέκλα Θωμά, Αν. Προιστ. Τμήματος Ετοιμότητας – Παροχής Βοήθειας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Στην άσκηση επί χάρτου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Δρ Ευθύμης Λέκκας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασ. Τσιάκος, εκπρόσωπος της εκκλησίας, οι Αντιδήμαρχοι Σωτ. Αντωνίου, Παν. Σβερώνης, Π. Μουταρέλος, Στ. Θεολόγης και Ολ. Μακρή, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Εμπορίου κ. Κ. Μπαρμπούτης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Δημ. Παπούλιας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Αστυνομίας καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
Η διεξαγωγή της Επιχειρησιακής Άσκησης Σεισμού αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για τον έλεγχο της ικανότητας του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας να αντιμετωπίσει μια σεισμική καταστροφή, ώστε να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Η Επιχειρησιακή Άσκηση είχε την κωδική ονομασία «ΑΠΛΟΥΝ 2024». Η ονομασία της άσκησης προέρχεται από την απόδοση του θεού Απόλλωνα στη θεσσαλική διάλεκτο: “Άπλουν”.
Στόχοι της Επιχειρησιακής Άσκησης Σεισμού
Οι κύριοι στόχοι της Άσκησης ήταν:
-Να δοκιμαστεί η φάση της αρχικής εκτίμησης της κατάστασης, καθώς και της άμεσης απόκρισης – κινητοποίησης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
-Να βελτιωθεί ο συντονισμός των υπηρεσιών και η διαδικασία συλλογής και διαχείρισης πληροφορίας μεταξύ των εμπλεκομένων.
-Να διαπιστωθεί η εφικτότητα της επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων υπηρεσιών και η αποτελεσματικότητα των διαφορετικών τρόπων επικοινωνίας.
-Να εκτιμηθεί η διαθεσιμότητα των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).
-Να γίνει αξιοποίηση και αξιολόγηση νέων μεθοδολογιών και τεχνικών.
-Να διαπιστωθούν αδυναμίες ή προβλήματα στα μνημόνια ενεργειών/ συνεργασίας των αρμόδιων φορέων.
-Να διερευνηθεί η ετοιμότητα κινητοποίησης των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε σεισμό.
-Να γίνει εφαρμογή των Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης των υπηρεσιών, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν αδυναμίες.
-Να εκπαιδευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να βελτιωθούν οι σχετικές δεξιότητές τους.
-Να γίνει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σε θέματα αυτοπροστασίας για σεισμό και ενδυνάμωση της πεποίθησής του ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς προετοιμάζονται για τη διαχείριση της σεισμικής έκτακτης ανάγκης.