Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει μια καθαρή τριετία μπροστά της και δεν πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Θεωρώ ως απολύτως σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους τομείς της Δικαιοσύνης, της αγοράς εργασίας και στο «τρίγωνο» της γνώσης, δηλαδή παιδεία, καινοτομία, έρευνα.
Οι μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και το εισόδημα των Ελλήνων.
Σε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης κινείται πλέον το δημόσιο χρέος καθώς ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ βρέθηκε στο 161,9% το 2023 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 153,9% φέτος και στο 149,3% το 2025. Η θετική αυτή πορεία ενισχύεται και από την ένταξη της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα.
Η μείωση του δημοσίου χρέους είναι παράγοντας σταθερότητας της οικονομίας, αλλά και βελτιώνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες για επιπλέον δαπάνες που δεν υπάρχουν με αυξημένο δημόσιο χρέος.
Η Ελλάδα είχε ισχυρή ανάπτυξη, φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 2%, αρκετά υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 1,9% το επόμενο έτος. Η Ελλάδα διαχειρίστηκε και βγήκε καλά από την κρίση. Είναι καλά τα νέα για την Ελλάδα. Και ο λόγος είναι ότι προωθήθηκαν μεταρρυθμίσεις.
Το κρίσιμο θέμα για την περαιτέρω επίτευξη ανάπτυξης της οικονομίας είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να δουλέψει πάνω στο να έχει μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας. Χρειάζεται να δουλέψει σκληρότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη επειδή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος σε όρους αγοραστικής δύναμης είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται έναν πιο δυναμικό επιχειρηματικό τομέα, πρέπει να ασχοληθεί με την συμμετοχή στην αγορά εργασίας, με το να εισέρχονται και να εξέρχονται (από την αγορά) πιο γρήγορα οι επιχειρήσεις.
Υπάρχει μια πληθώρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που είναι αναγκαίες ώστε να κάνουν τον επιχειρηματικό τομέα πιο δραστήριο, πιο παραγωγικό και τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς, αυξάνοντας έτσι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Η Ελλάδα βιώνει οικονομική αύξηση μετά από 10 χρόνια κρίσης. Αυτή η αναγέννηση τροφοδοτείται από την σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού και τις επενδύσεις στην τεχνολογία και τις βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές που αποτελούν και βασικούς παράγοντες για την σταθερότητα και την μακροπρόθεσμή ανάπτυξη της χώρας.
Οι βιώσιμες άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προάγουν την οικονομική ανάπτυξη με την εισαγωγή κεφαλαίων σε διάφορους τομείς, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τους δημόσιους θεσμούς της και να μετριάσει τον κίνδυνο για να συνεχίσει να προσελκύει νέες ξένες επενδύσεις. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος και την διασφάλιση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας, της αξιοπιστίας και της ακεραιότητας του. Εστιάζοντας σε αυτούς τους τομείς, η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους ξένους επενδυτές, σηματοδοτώντας την δέσμευση για μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ανάπτυξη.
Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφούν οι οικονομικοί στόχοι της Κυβέρνησης. Και τούτο γιατί οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ανάπτυξη.