Η Τουρκία επιμένει να επιζητά τη συνεργασία της Ελλάδας για τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων παρκών για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας στο Αιγαίο. Επικαλούμενη αρμόδια ινστιτούτα προβάλλει συχνά μέσω των κυβερνητικών ΜΜΕ συγκεκριμένες έως και «χαρτογραφημένες» προτάσεις για πεδία συνεργασίας στο Αιγαίο, επισείοντας παράλληλα τον κίνδυνο της μη συνεργασίας και στέλνοντας προειδοποιήσεις ότι, αν η Ελλάδα δεν συνεργαστεί, η Τουρκία θα προχωρήσει μόνη της σε δημιουργία παρκών στο Αιγαίο.
Ο Τούρκος καθηγητής παν. Μπαϊράμ Οζτούρκ σε συνέντευξή του για το ειδικό ένθετο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού για το Πράσινο σημειώνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν “περιοχές προστασίας” στα διεθνή ύδατα σε 4 περιοχές του Αιγαίου, με στόχο την προστασία των υδάτων από την πίεση που δέχεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Οι περιοχές αυτές μπορεί να βρίσκονται είτε σε ακτές, είτε στην ανοικτή θάλασσα, όπου απαγορεύονται ορισμένες δραστηριότητες, όπως η αλιεία με δίχτυα βυθού (γρι-γρι), η αλιεία με τράτα, η κατάδυση, είτε ακόμα και όλες οι δραστηριότητες.
«Η μια από αυτές τις περιοχές βρίσκεται στην Ίμβρο στο Βόρειο Αιγαίο, η άλλη βρίσκεται στην κάτω πλευρά της Λέσβου στο κεντρικό Αιγαίο, η άλλη απέναντι από την Κρήτη και η άλλη κοντά στη χερσόνησο Ντάτσα. Οι περιοχές του Βορείου Αιγαίου είναι οι περιοχές όπου ζουν και αναπαράγονται οι ξιφίες και από απόψεως αλιείας υπάρχουν κοινά είδη όπως ο γαύρος και η σαρδέλα.Πίσω από τη Λέσβο υπάρχουν κοραλλιογενείς βιότοποι (κοράλλια ενδημικά του Αιγαίου και της Μεσογείου), ενώ στα νότια, κοντά στην Τουρκία, υπάρχουν καρχαρίες, δελφίνια και φάλαινες».
Ανάγκη και προειδοποίηση
Ο επικεφαλής του τουρκικού ινστιτούτου βιοποικιλότητας δήλωσε ότι είναι απαραίτητο για τις δύο χώρες να συνεργαστούν στο Αιγαίο, το οποίο είναι μια μικρή θάλασσα που χρήζει προστασίας, διαφορετικά, αν η Ελλάδα θέλει να κηρύξει τις δικές της προστατευόμενες περιοχές, η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει την ίδια στάση και να κηρύξει και αυτή τις δικές της.«Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προστασία αυτών των περιοχών. Θα ήταν πολύ καλό αν αυτό γινόταν με τη συνεργασία και των δύο χωρών. Θα αποτελούσε ένα καλό παράδειγμα».