Αλλαγές σε δύο επίπεδα σχεδιάζουν στην κυβέρνηση με φόντο τις επόμενες εθνικές εκλογές, που αφενός θα ενισχύσουν τη συμμετοχή και αφετέρου θα απλοποιήσουν τη διαδικασία.
Πρώτον, όπως είπε και χθες στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει την επιστολική ψήφο και στις επόμενες εθνικές εκλογές τόσο για τους εντός όσο και για τους εκτός Ελλάδος εκλογείς, κάνοντας λόγο για μια θεσμική τομή και «επίτευγμα δημοκρατίας», καθώς «οποιοδήποτε μέτρο αυξάνει τη συμμετοχή στις εκλογές είναι στη σωστή κατεύθυνση».
Τι απαιτείται
Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ήδη από την ψήφιση του νόμου για τις ευρωεκλογές με πόρισμά της άνοιξε τη συζήτηση για εφαρμογή του μέτρου και στις εθνικές εκλογές καθώς, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «η επιστολική ψήφος υπηρετεί την αρχή της καθολικότητας και μπορεί να θεωρηθεί συμβατή με την αρχή της ταυτόχρονης διεξαγωγής των εκλογών».
Πράγματι, στην κυβέρνηση εξετάζουν αυτή τη δυνατότητα για εφαρμογή της επιστολικής ψήφου εντός και εκτός της επικράτειας στις επόμενες εθνικές εκλογές, που αποτελούν ωστόσο δύο ξεχωριστές περιπτώσεις.
Για να εφαρμοστεί το μέτρο εκτός Ελλάδος θα χρειαστεί οπωσδήποτε αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων.
Αντιθέτως, για τους εντός Ελλάδος ψηφοφόρους υπάρχουν τρεις διαφορετικές σχολές που η καθεμία έχει τη δική της ερμηνεία:
- Η πρώτη λέει πως, από τη στιγμή που δεν θίγεται το Σύνταγμα που προβλέπει την καθολικότητα, τη μυστικότητα και την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών, μπορεί να περάσει ως απλός νόμος με 151 ψήφους, καθώς πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα που «δεν θίγει το εκλογικό σύστημα», όπως εξηγεί στην «Κ» έμπειρος συνταγματολόγος.
- Η δεύτερη άποψη λέει πως θα χρειαστεί επίσης 2/3, όπως και οι εκτός Ελλάδος, καθώς επιτελεί τον ίδιο σκοπό.
- Η τρίτη άποψη –και πιο ακραία– λέει πως θα χρειαστεί συνταγματική αναθεώρηση.
Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση, από τη στιγμή που το μέτρο εφαρμόστηκε «με επιτυχία» στις ευρωεκλογές όπου ενεγράφησαν πάνω από 150.000 εκλογείς εντός Ελλάδος, είναι αποφασισμένοι να το φέρουν και στις εθνικές εκλογές.
Στην κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει μια πρώτη επεξεργασία των θεμάτων αυτών, με την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως να εξετάζει όλα τα δεδομένα. Η σκέψη είναι οι εκλογείς εσωτερικού και εξωτερικού που θα επιλέξουν την επιστολική ψήφο να παίρνουν μόνο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ όσον αφορά τον εκλογικό νόμο δεν υπάρχει καμία σκέψη να αλλάξει το μπόνους για το πρώτο κόμμα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», στην κυβέρνηση εξετάζουν μία ακόμη τομή: το ψηφοδέλτιο στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι ένα –και όχι ανά κόμμα, όπως τώρα–, εξοικονομώντας τεράστιες ποσότητες χαρτιού και χρημάτων.
Η πρώτη σκέψη είναι στην μπροστινή όψη να είναι τυπωμένα όλα τα κόμματα και ο πολίτης να τικάρει την επιλογή του και στην πίσω όψη να υπάρχουν κουτιά με αριθμούς.
Ο κάθε αριθμός θα αντιστοιχεί σε ένα όνομα που θα δίνεται όταν πηγαίνεις στο εκλογικό κέντρο. Ετσι θα επιλέγεις βουλευτή. Για παράδειγμα, ο τάδε θα είναι το Νο 6. Αρα, αν έχεις επιλέξει Ν.Δ. στην πρώτη σελίδα και Νο 6 στην πίσω, θα ψηφίζεις τον συγκεκριμένο υποψήφιο.
Τέλος, μία σημαντική καινοτομία θα είναι πως στο τέλος ο πολίτης θα σημειώνει πόσους υποψήφιους βουλευτές έχει επιλέξει ώστε να αποφευχθεί η… επιπλέον σταυροδοσία υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων κατά την καταμέτρηση των σταυρών.