Μανώλης Κεφαλογιάννης: “Eφόσον επανεκλεγώ, θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ με την ίδια δυναμική τα εθνικά δίκαια, τα ελληνικά συμφέροντα”
-Προσβλέπω σε μία Ευρώπη που θα αποκτήσει κοινή εξωτερική πολική, άμυνα και ασφάλεια. Για να δικαιώσουμε τους οραματιστές της Ένωσής μας, που μας χάρισαν 80 χρόνια ειρήνης και ευημερίας.
Mία αποκλειστική συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στην “ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ της Καρδίτσας”, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και εκ νέου υποψήφιος κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, με την ειλικρίνεια, το ήθος και την αμεσότητα του λόγου, που τον διακρίνει. Ακολουθεί η συνέντευξη:
-Είστε ικανοποιημένος από τα όσα πετύχαμε ως Ελλάδα στην θητεία σας στην ευρωβουλή;
Η Ευρώπη την τελευταία πενταετία έδειξε ισχυρά αντανακλαστικά. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που και στα οικονομικά προβλήματα των χωρών του Νότου και στο μεταναστευτικό υπήρξαν καθυστερημένες ή άστοχες αποφάσεις. Το βιώσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο, το πληρώσαμε ακριβά στη χώρα μας και στις δύο περιπτώσεις. Αυτό ασφαλώς δεν αθωώνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη δική της διαχείριση και τις δικές της αστοχίες. Την πενταετία 2019-2024 η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε στο ζήτημα της πανδημίας με την κοινή διαχείριση των εμβολίων και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση. Έδωσε λύσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ασφαλώς και με τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό αυτής της θητείας θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις μου που άπτονται των εθνικών μας δικαίων.
Με τη συνδρομή του προέδρου της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Μάνφρεντ Βέμπερ ενός γνήσιου φιλέλληνα, κατέθεσα δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που υιοθετήθηκαν και έχουν καταστεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Με τροπολογία που είχα την τιμή να καταθέσω στο Ψήφισμα για την κατάσταση στη Λιβύη για το τουρκολιβυκό μνημόνιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και, επομένως, δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Ενώ παροτρύνει τις λιβυκές αρχές να προβούν στην άμεση ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα, και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.
Ενώ για το θέμα του εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη που μας αγγίζει βαθιά καθώς είναι ο μόνος εκλεγμένος εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας υιοθετήθηκε τροπολογία μου με την οποία εκφράζεται η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύλληψη του εκλεγέντα Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος. Επίσης, τονίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα συνδέεται απόλυτα, με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές. Στάλθηκε έτσι από τις Βρυξέλλες, ένα ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.
Με την ίδια δυναμική θέλω να συνεχίσω, εφόσον επανεκλεγώ. Να υπηρετώ τα εθνικά δίκαια, τα ελληνικά συμφέροντα και την επόμενη πενταετία. Και ελπίζω, προσβλέπω σε μία Ευρώπη που θα προχωρήσει δυναμικά μπροστά στην ολοκλήρωση. Σε μία Ευρώπη που αποκτήσει κοινή εξωτερική πολική, άμυνα και ασφάλεια. Για να δικαιώσουμε τους οραματιστές της Ένωσής μας, που μας χάρισαν 80 χρόνια ειρήνης και ευημερίας. Αυτό που πρέπει να προσφέρουμε και εμείς στα παιδιά μας.
-Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε έντονα την ευρωπαϊκή ένωση ήταν το αγροτικό που αφορά κα την χώρα μας. Θεωρείται ότι εκεί μπορούν να γίνουν βελτιώσεις;
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η πιο επιτυχημένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 60 χρόνια. Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επωφεληθεί από την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ πάνω από 130 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η χώρα μας, και αυτό θα πρέπει να πιστωθεί ως επιτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ δεν απώλεσε ούτε ευρώ. Μία νέα ΚΑΠ, όμως, που δημιουργεί πολλές αντιδράσεις τόσους στους Έλληνες όσο και στους Ευρωπαίους αγρότες. Τι ζητούν οι αγρότες μας; Αξιοπρεπές εισόδημα, μείωση κόστους πετρελαίου και ρεύματος, μείωση κόστους εφοδίων και ζωοτροφών, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους. Ναι, οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δίκιο. Τι προσφέρουν οι αγρότες μας; Επάρκεια τροφίμων στην Ευρώπη και εγγυημένη αγροτική ασφάλεια. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Ένα σοβαρό στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της Γεωργίας. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινα τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου. Ενός νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών όπως έχουμε κάνει ήδη για την Πράσινη Συμφωνία. Ναι, είμαστε υπέρ της προστασίας του κλίματος. Πάντα όμως με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ασφαλώς το μεγάλο στοίχημα, η μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης είναι η περιοχή της Θεσσαλίας. Η αποκατάστασή των περιοχών που καταστράφηκαν από τη μανία των πλημμυρών, η αποζημίωση των ανθρώπων. Πρέπει να βοηθήσουμε τους αγρότες μας που για οποιοδήποτε λόγο δυσκολεύονται να καταθέσουν τους φακέλους ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί και να δοθούν οι αποζημιώσεις. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θεραπεύσουμε και να επιλύσουμε τα προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το στοίχημα θα κερδηθεί.
-Σας φοβίζει η συνεχιζόμενος άνοδος στης ακροδεξιάς;
Η άνοδος των άκρων βρίσκει αυτή την εποχή πρόσφορο έδαφος γιατί δυστυχώς η Δημοκρατία σε πολλές περιπτώσεις δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο δημοκρατικότερος θεσμός της Ένωσής μας απαρτίζεται από διορισμένους ευρωβουλευτές καθώς σε πολλές χώρες ισχύει η λίστα. Είμαι, ήμουν και θα είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης γιατί ο εκλεγμένος βουλευτής ή ευρωβουλευτής έχει αναφορά, ερείσματα στην κοινωνία. Ελέγχεται από την κοινωνία και απολογείται στην κοινωνία. Θεωρώ ότι είναι δική μας ευθύνη, εμείς πρέπει να πάρουμε τις πολιτικές πρωτοβουλίες, να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και να τα επιλύσουμε. Έτσι μπορούμε να περιορίσουμε την άνοδο ακραίων φωνών στην ήπειρό μας.
Η σημερινή περίοδος, η άνοδος των ακραίων φωνών, θυμίζει δυστυχώς σε πολλά την περίοδο του Μεσοπολέμου και στην άνοδο των ναζιστικών και φασιστικών καθεστώτων που οδήγησαν στο αιματοκύλισμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Και όποιος δεν γνωρίζει καλά την Ιστορία είναι καταδικασμένος να την ζήσει στη χειρότερή της μορφή.
-Ένα από τα θέματα που είναι πολύ σοβαρό για την χώρα μας είναι το δημογραφικό. Υπάρχουν προτάσεις και κινήσεις από την Ευρωπαϊκή ένωση που μπορούν να γίνουν;
Η Ευρώπη γερνάει. Η Ελλάδα γερνάει. Σε λίγα χρόνια λόγω της υπογεννητικότητας η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να στηρίζουν τις κοινωνικές πολιτικές. Το 2023 στη χώρα μας είχαμε 120.000 θανάτους και 75.000 γεννήσεις. Και από τα παιδιά που γεννήθηκαν το 20% ήταν από γονείς που δεν είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα. Τα νούμερα τρομάζουν. Και αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, αν δεν αναλάβουμε σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε λίγα χρόνια «θα κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα». Σήμερα η Ευρώπη έχει 3,5 μεγάλες δυνάμεις. Το 2050 θα έχει μισή. Και το 2100 καμία. Για το πολύ σημαντικό, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα, το πρόβλημα του δημογραφικού είναι η ώρα των ενεργειών χωρίς καθυστέρηση.
-Το αποτελέσματα των εκλογών μπορεί να σημαίνει κάτι για την επομένη μέρα της πολίτικης σκηνής στην Ελλάδα;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο νικητής και αυτών των εκλογών. Μία νίκη που συμβάλει ακόμη περισσότερο στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, στη δυνατότητα να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και την επόμενη τριετία. Όλες άλλωστε οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί που προβληματίζονται είναι ποιο κόμμα θα καταλάβει τη δεύτερη και την τρίτη θέση. Ασφαλώς δεν θα πρέπει να επαναπαυτούμε στα δημοσκοπικά ευρήματα. Η κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου σήμερα είναι άδεια. Οφείλουμε να δώσουμε τον αγώνα, να σηκωθούμε από τον καναπέ, να συμμετέχουμε. Να πάμε στις κάλπες είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω της επιστολικής ψήφου, μίας εμβληματικής μεταρρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας.
-Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα ένα ψήφισμα για «Το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα». Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα θεωρούν ότι κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση εγείροντας θέματα όχι κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά κατά της Ελλάδας. Το θέμα «Κράτος Δικαίου» στην Ελλάδα έχει ήδη συζητηθεί και αναλυθεί έξι φορές τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την καλύτερη και πιο αποστομωτική απάντηση για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας στην χώρα μας την έδωσε πρόσφατα η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια για να εξετάσει αυτά τα ζητήματα. Μία πολύ θετική έκθεση για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης, και ενόψει, ευρωεκλογών θέλησαν να το επαναφέρουν. Και υπερψήφισαν ένα κείμενο κατά της χώρας. Που ζητάει μάλιστα να επιβληθούν και κυρώσεις. Κάποιοι με απύθμενο θράσος πανηγύριζαν κιόλας ότι το συνέγραψαν. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δια του προέδρου του δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι το ΕΛΚ δεν προτίθεται να συζητήσει πια αυτό το θέμα και δεν θα προσέλθει σε οποιαδήποτε ψηφοφορία για αυτό.
Αλλά ειλικρινά πάει πολύ να μας κουνάει το δάκτυλο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα κράτους δικαίου όταν πριν λίγες μέρες μόνο ο πρώην πρόεδρός του δήλωσε σε συνέδριο της «Καθημερινής» ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησής του στα θέματα NOVARTIS και τηλεοπτικών αδειών ήταν τουλάχιστον ατυχείς. Όταν ακόμη ηχούν στα αυτιά μας δηλώσεις περί «αρμών της εξουσίας» και «για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή».
Θέλει πολύ πολιτικό θράσος να κατηγορείται η Παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και για 50 χρόνια ζούμε την καλύτερη δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος από συστάσεως ελληνικού κράτους.