Δεν υπήρξε «καμία συμφωνία με την Ουκρανία», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για τα περί συμφωνιών στην Οδησσό και για το tweet του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Δεν θα ήταν δυνατό να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ κάποια συμφωνία» απάντησε ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια δηλώσεων που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων». «Αυτό είναι κάτι προφανές και αφορά και τα ζητήματα της αεράμυνας που είναι τόσο ευαίσθητα» εξήγησε.
Η Ελλάδα υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση
Σε ό,τι αφορά την αμυντική στρατηγική και την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία έχει πια δρομολογηθεί ένα επίπεδο διαλόγου που αφορά την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, της δυνατότητας να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα, «κάτι που καθίσταται επιτακτική ανάγκη αν λάβει κανείς υπόψη τις γεωπολιτικές κρίσεις» όπως είπε.
«Είναι μία νέα προσθήκη στη συζήτηση, για πρώτη φορά αρχίζουμε και ακουμπάμε το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτής της προσπάθειας» παρατήρησε, υπογραμμίζοντας πως «η δυνατότητα εξέτασης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης μίας μεγάλης κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ενίσχυσης της άμυνας έχει μπει στο τραπέζι». Επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής, ενδεχομένως μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων που θα είναι στοχευμένα στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας».
«Θετικό το ότι πιο συγκρατημένες χώρες εκδήλωσαν ένα πρώτο ενδιαφέρον»
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως και «όταν συμφωνήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης είχαν προηγηθεί αρκετοί μήνες κατά τους οποίους πολλές χώρες έλεγαν ότι αποκλείεται αυτό να συμβεί». «Ενδεχομένως να γίνει το ίδιο τώρα» εκτίμησε για να προσθέσει: «Αυτό που μπορώ να σας πω και το βρήκα ενδιαφέρον είναι ότι αρκετές χώρες που ενδεχομένως επί της αρχής κάποιος θα κατέτασσε στο στρατόπεδο των πιο συγκρατημένων χωρών εκδήλωσαν ένα πρώτο ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε αυτές τις επιλογές και αυτό το θεωρώ ως μία θετική εξέλιξη».
Κεντρική προτεραιότητα η προστασία των αμάχων στη Γάζα
Για τις συζητήσεις σχετικά με τη Γάζα ο πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του: «Καταφέραμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και μετά από 5 μήνες να διαμορφώσουμε ένα νέα πλαίσιο συμπερασμάτων σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα. Ένα πλαίσιο που καλεί ανοιχτά για ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μία μόνιμη εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων. Θέτει όμως και το Ισραήλ προ των ευθυνών του λέγοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί μία εισβολή στη Ράφα. Είναι σημαντικό ότι ενωμένοι στέλνουμε αυτό το μήνυμα ότι η προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την Ε.Ε.».
Την Τετάρτη τα αποκαλυπτήρια για το ύψος της αύξησης στον κατώτατο μισθό
Σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ». «Είναι το πρώτο ζήτημα το οποίο αφορά τους πολίτες. Δεν θα επαναλάβω εδώ όλα τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει για να περιορίσουμε την έκταση του φαινομένου. Να πω μόνο ότι πέραν των προσωρινών μέτρων, όπως οι παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει αυτή τη στιγμή στη λειτουργία της αγοράς, το καλάθι της Σαρακοστής, η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε τελικά στο στόχο να έχουμε κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Και βέβαια κατανοώ ότι μέχρι που να αυξηθούν οι μισθοί, υπάρχει μία απόσταση, διότι οι τιμές έχουν αυξηθεί, αλλά ο κατώτατος μισθός ακόμα δεν έχει αυξηθεί».
Επανέλαβε ακόμη πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ χωρίς να αποκαλύψει το ακριβές ποσό, παραπέμποντας στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης για τις ανακοινώσεις. «Δεν θα σας πω πόση θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού πέραν του ότι θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ. Θα σας πω μόνο ότι ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να ενισχύσουμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος συμπαρασύρει και πολλά άλλα επιδόματα, χωρίς όμως ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε και πληθωριστικές δυναμικές στην οικονομία, έτσι ώστε το πρόβλημα του πληθωρισμού να είναι μαζί μας για περισσότερο χρόνο απ’ όσο και εμείς περιμένουμε» είπε.
«Πολιτική σπέκουλα πάνω στην τραγωδία των Τεμπών – Δεν υπάρχουν a priori ένοχοι»
Για τα Τεμπη και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Μία εθνική τραγωδία τέτοιας έκτασης δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιείται ή να κομματικοποιείται. Σε άλλες εθνικές τραγωδίες εμείς ως Ν.Δ. ουδέποτε ακολουθήσαμε αυτή την διαδρομή. Αναρωτιέμαι αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη σε τι ακριβώς αναφέρονται; Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν. Η εκδίκαση της υπόθεσης κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Θα συμβούλευα λοιπόν όλες και όλους να μην κάνουν πολιτική σπέκουλα πάνω στην υπόθεση των Τεμπών. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αυτή θα αποδώσει ευθύνες, δεν υπάρχουν a priori ένοχοι και a priori αθώοι».
Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή έσκυψε το κεφάλι με σεβασμό, κυρίως στη μνήμη των νεκρών και απέναντι στον δικαιολογημένο πόνο των συγγενών, είπαμε δύο πράγματα: να λάμψει η αλήθεια και μόνο η δικαιοσύνη μπορεί τελικά να αποδώσει την αλήθεια». «Δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς από μία εξεταστική στη Βουλή, αν δει κανείς το κλίμα το οποίο επικράτησε στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ότι θα μπορέσουμε πραγματικά να βγάλουμε άκρη. Και βέβαια η δική μας δουλειά, η δουλειά της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Ότι τα τρένα μας θα είναι πραγματικά σύγχρονα και ασφαλή» πρόσθεσε.
Προανήγγειλε επιπλέον πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποιες ακόμα πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις και ένας απολογισμός των κυβερνητικών παρεμβάσεων για το πώς τα τρένα θα είναι απολύτως ασφαλή.
Πώς σχολίασε τις δημοσκοπήσεις
Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει τις απώλειες για τη Ν.Δ. στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για να απαντήσει:
«Η κυβέρνησή μας προωθεί με ταχύτητα ένα τολμηρό πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην ελληνική κοινωνία. Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί αυτές οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να προκαλούν και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και ενίοτε μια προσωρινή φθορά. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι αναμενόμενα αλλά ουδέποτε ήμουν θιασώτης της ακινησίας. Αντίθετα, πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δρουν και ενίοτε να αναλαμβάνουν και το πρόσκαιρο κόστος από τις πολιτικές τους επιλογές. Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω, όμως, από το να εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα το προεκλογικό μας πρόγραμμα».
«Βλέπω και εγώ τις δημοσκοπήσεις. Κάποιες δείχνουν κάποια φθορά, κάποιες άλλες δείχνουν μικρότερη φθορά. Αυτά είναι, ξέρετε, αναμενόμενα πράγματα. Αλλά θα σας έλεγα ότι -και εν όψει των ευρωεκλογών- η κυβέρνηση ουδέποτε και η Νέα Δημοκρατία, εν προκειμένω, ουδέποτε επαναπαύτηκε στη μεγάλη δημοσκοπική της υπεροχή. Αλλά ουδέποτε και θα επικαλεστεί εν όψει των ευρωεκλογών τη μεγάλη εκλογική νίκη την οποία πέτυχε στις διπλές εκλογές του 2023» συνέχισε.
Τόνισε ακόμη πως «η κάλπη είναι άδεια» και πρόσθεσε πως χρειάζεται η προσέλευση στην κάλπη να είναι ισχυρή. «Θα πείσουμε τον κόσμο γιατί οι εκλογές αυτές έχουν μεγάλη σημασία» συμπλήρωσε.
Για τους αγρότες
Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα. «Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουμε την ανάγκη να περιορίσουμε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία σε σχέση με την πράσινη μετάβαση και βέβαια να ενισχύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και να τους διευκολύνουμε σε αυτή τη μετάβαση, την οποία κανείς δεν αρνείται. Όμως, κάποιοι μπορεί να αμφισβητούν, και δικαιολογημένα, την ταχύτητα με την οποία αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί» δήλωσε.