Στις 11 χθες το πρωί η ομάδα των Ολλανδών της HVA International, παρουσίασε το ολιστικό σχέδιο «θωράκισης» του θεσσαλικού κάμπου από τα -μελλοντικά- καιρικά φαινόμενα, στη σκιά των θεομηνιών Daniel και Elias, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ευρεία σύσκεψη μετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί και οι πιο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού οι οποίοι διαχειρίζονται και ζητήματα του επιτελικού κράτους. Το σχέδιο περιλαμβάνει αντιπλημμυρικά έργα, περισσότερες «ζώνες ελεγχόμενης πλημμύρας», δεξαμενές ποτίσματος για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, προγράμματα εκπαίδευσης των πολιτών ακόμη και ένα “αγροτικό 112”.
Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένων οδικών, αγροτικών και σιδηροδρομικών έργων σύμφωνα με εκτιμήσεις Υπουργών μπορεί να αγγίξει και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έργα πρόληψης, διαχείριση υδάτων και συστήματα έγκαιρης πρόβλεψης
Οι Ολλανδοί φημίζονται για την τεχνογνωσία τους, καθώς η φονική πλημμύρα του 1953 στην Ολλανδία άφησε πίσω της πάνω από 1.800 νεκρούς. Τότε δημιούργησαν το «Delta Project», το διασημότερο ίσως έργο υδραυλικής μηχανικής στον κόσμο. Η HVA ιδρύθηκε το 1879 στην Ολλανδία και έχει διαχειριστεί εκατοντάδες έργα σε ολόκληρο τον κόσμο με έμφαση στην Αφρική και στην Ασία.
Το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας προβλέπει τεχνικά μέτρα που θωρακίζουν την περιοχή ή μειώνουν τις επιπτώσεις από πλημμύρες, όπως ενισχύσεις αναχωμάτων, κατασκευή φραγμάτων και έργων ορεινής υδρονομίας. Περιλαμβάνεται επίσης ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία.
Η ομάδα, επίσης, έχει ετοιμάσει το σχέδιο για τον νέο οργανισμό υδάτων με τη δομή, τις αρμοδιότητες και τον τομέα ευθύνης του. Ο οργανισμός θα διαχειρίζεται μία ενδεχόμενη κρίση αλλά θα “τρέχει” και την καθημερινή διαχείριση των υδάτων.
Χαρτογράφηση, κοστολόγηση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Το κόστος του σχεδίου των Ολλανδών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, συνοδεύεται μεν από τα αντίστοιχα κοστολόγια και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αλλά το ποιά έργα θα προχωρήσουν θα αποφασιστεί σε συναίνεση και με την τοπική κοινωνία.
Όλους αυτούς τους μήνες η ομάδα των Ολλανδών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες επισκέψεις χαρτογραφώντας πολλές από τις περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, έχει σημειώσει διάφορα σημεία-κλειδιά και έχει “τρέξει” διάφορα σενάρια βροχών. Πάνω σε αυτά τα σενάρια “πατάει” η πρόταση των Ολλανδών.
Θα κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάκαμψης, περιορίζοντας τις αδυναμίες, αυξάνοντας ταχύτητες, χρησιμοποιώντας και αυτήν την τραγωδία ως μια αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις τονίζουν από την Κυβέρνηση.
Τι είναι οι ζώνες «ελεγχόμενης πλημμύρας»
Στο σχέδιο των Ολλανδών σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να περιλαμβάνεται και ένα κεφάλαιο με περιοχές οι οποίες θα μπορούν να δρουν ως «ζώνες ελεγχόμενης πλημμύρας» σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. Αυτές οι πλημμυρικές ζώνες, αν το σχέδιο προχωρήσει, θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρη χωρίς σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες και εργοστάσια.
Σημειώνεται πως κάποιοι οικισμοί θα πρέπει να μετακινηθούν, όπως ο οικισμός της Μεταμόρφωσης ο οποίος βυθίστηκε κάτω από τα λασπόνερα και του οποίου το 90% των κατοίκων επιθυμεί την μετακίνηση σε ασφαλέστερο σημείο. Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως θα κατασκευαστεί μια νέα Μεταμόρφωση, ένα νέο χωριό, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, “το οποίο επιτέλους θα είναι ασφαλές από πλημμύρες, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην πνίγονται κάθε 30 χρόνια”.
Πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόνιζαν στο CNN Greece πως μόνο τα αγροτικά έργα που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία είναι της τάξης των 900 εκ. ευρώ και τα σιδηροδρομικά έργα αγγίζουν τα 470 εκ. ευρώ.
Ετοιμάζεται το αγροτικό 112
Σε εξέλιξη βρίσκονται και προωθημένες συζητήσεις των Ολλανδών με την Κυβέρνηση για τη δημιουργία Συστήματος Έγκαιρων Προειδοποιήσεων, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόληψης των επιπτώσεων καιρικών φαινομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες με το αγροτικό 112 θα αποστέλλεται εξατομικευμένο sms στα κινητά τηλέφωνα των αγροτών, τα χωράφια των οποίων βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες αναμένεται να πληγούν από κάποιο καιρικό φαινόμενο. Στις συσκέψεις αναφέρθηκε η σημασία της ένταξης της πρόγνωσης πλημμύρας καθώς και υδρολογικής πρόγνωσης, ώστε να μπορεί κάθε γεωργός, κτηνοτρόφος, αλιέας και μελισσοκόμος να προβεί έγκαιρα σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για να αποτρέψει καταστροφές από τις επιπτώσεις των φαινομένων.
Σύσκεψη για τη Θεσσαλία
Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, με το σχέδιο των Ολλανδών ανα χείρας ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει διαδοχικές συναντήσεις με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις αποκαταστάσεις και όλα τα σχετικά με αυτές θέματα και με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα για τα ζητήματα της Θεσσαλίας.