Ένα ιστορικό επίτευγμα για τις ΗΠΑ πέτυχε το διαστημόπλοιο «Odysseus» που προσεληνώθηκε μετά από μισό αιώνα στη Σελήνη. Ο «Οδυσσέας» είχε εκτοξευτεί στις 15 Φεβρουαρίου και τα ξημερώματα της Παρασκευής προσεδαφίστηκε κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης μετά από μια τελική κατάβαση, κατά την οποία οι χειριστές έπρεπε να στηριχθούν σε πειραματικό σύστημα προσεδάφισης.
Η προσελήνωση του οχήματος, που κατασκευάστηκε από την Intuitive Machines, σηματοδότησε επίσης την πρώτη φορά στην ιστορία που μια ιδιωτική εταιρεία κατάφερε με επιτυχία να προσεληνώσει όχημα στον φυσικό δορυφόρο της Γης.
Πρόκειται για το εγχείρημα της ιδιωτικής εταιρείας Intuitive Machines που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA με σκοπό την κατασκευή στόλου εμπορικών ρομπότ, χωρίς πλήρωμα, που προορίζονται να ανοίξουν το δρόμο για αποστολές αστροναυτών τα επόμενα χρόνια.
Το διαστημόπλοιο με το όνομα «Odysseus», κατασκευάστηκε από την εταιρεία Intuitive Machines με έδρα το Χιούστον και εκτοξεύτηκε στη Σελήνη πάνω σ’ έναν πύραυλο «SpaceX Falcon 9» και διαθέτει έναν νέο τύπο υπερψυκτικού συστήματος πρόωσης υγρού οξυγόνου, υγρού μεθανίου που του επέτρεψε να διασχίσει το διάστημα σε γρήγορο χρόνο, στις 15 Φεβρουαρίου, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.Ο προορισμός του, το «Malapert A», είναι ένας κρατήρας πρόσκρουσης 300 χιλιόμετρα (180 μίλια) από τον σεληνιακό νότιο πόλο.
«Σήμερα, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον.
Μεγέθους περίπου όσο ένας βρετανικός τηλεφωνικός θάλαμος ο «Οδυσσέας» μεταφέρει διάφορα επιστημονικά όργανα και έξι φορτία της NASA με εργαλεία σχεδιασμένα για τη συγκέντρωση δεδομένων για το σεληνιακό περιβάλλον ενόψει της σχεδιαζόμενης από την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος επιστροφής αστροναυτών στη Σελήνη αργότερα κατά την τρέχουσα δεκαετία.
Έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια επί επτά ημέρες μέχρι τη δύση του ηλίου στο σημείο, όπου προσεληνώθηκε.
Η πρώτη αποστολή της NASA με πλήρωμα έχει προγραμματιστεί για το 2026. Η Κίνα, σχεδιάζει επίσης να στείλει το πρώτο της πλήρωμα στη Σελήνη το 2030, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή διαστημικού ανταγωνισμού με το Πεκίνο στη θέση της Μόσχας.