«Καπέλα» που ξεπερνούν ακόμη και το 250% από το χωράφι στο ράφι αλλά και ελληνοποιήσεις φρούτων, λαχανικών και άλλων προϊόντων που εισάγονται αναμειγνύονται με ντόπια προϊόντα και πωλούνται ως ελληνικά καταγγέλλουν οι αγρότες οι οποίοι αποχώρησαν με τα τρακτέρ τους από την Αθήνα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.
Εκτοξεύεται η τιμή για τον καταναλωτή
Για ένα κιλό πορτοκάλια, το κόστος παραγωγής είναι 0,20 ευρώ και το κόστος συγκομιδής 0,06 ευρώ το κιλό. Με το κέρδος του παραγωγό να διαμορφώνεται στα 0,15 ευρώ το κιλό, το προϊόν φεύγει από το χωράφι για να περάσει από το συσκευαστήριο με τιμή 0,30-0,40 ευρώ το κιλό. Το κέρδος του χονδρέμπορου διαμορφώνεται στα 35 λεπτά και έτσι το πορτοκάλι φτάνει στον λιανέμπορο προς 0,73 ευρώ το κιλό. Με το κέρδος του λιανέμπορου στα 46 λεπτά και το ΦΠΑ στα 19 λεπτά, το πορτοκάλι φτάνει να πωλείται προς 1,40 ευρώ το κιλό, δηλαδή με καπέλο 250% μετά το χωράφι.
Και δεν είναι μόνο η ψαλίδα ανάμεσα στο ράφι και το χωράφι. Αγρότης κατήγγειλε στο OPEN πως τις τιμές στη χονδρική και άρα το κέρδος του παραγωγού συμπιέζουν οι ελληνοποιήσεις αμυγδάλων Τουρκίας.
Συχνά οι τιμές ανεβαίνουν και με τα ταξίδια των προιόντων από τη μια περιοχή στην άλλη. Τα πορτοκάλια που παράγονται στα Σκάλα Λακωνίας ταξιδεύουν πρώτα στην Αθήνα στις κεντρικές αποθήκες για να πάνε πίσω στα υποκαταστήματα σούπερ – μάρκετ της Πελοποννήσου με τιμή φουσκωμένη από τις… βόλτες.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθήνα μετά την αποχώρηση των τρακτέρ
Μετά την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, η κίνηση στους κεντρικούς οδικούς άξονες έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια αυτών η Ελληνική Αστυνομία εφάρμοσε ένα πλέγμα μέτρων τροχαίας, τάξης και ασφάλειας, ώστε να διασφαλισθεί το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Π.Δ. 73/2020 για τη ρύθμιση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.
Η ΕΛΑΣ σημειώνει επίσης ότι καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, ήταν η απόλυτη συνεργασία και η ψύχραιμη στάση που επέδειξαν οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις καθώς και η κατανόηση και συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι εφάρμοσαν τις συστάσεις μας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και τάξης.«Παράλληλα, οι αστυνομικοί διαχειρίστηκαν την κατάσταση ψύχραιμα και με επαγγελματική προσέγγιση, επιδεικνύοντας απόλυτο σεβασμό προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διατήρηση της τάξης και την προστασία των πολιτών.
Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να εργάζεται καθημερινά προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της εποχής με σκοπό την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες, για μια κοινωνία σεβασμού, δικαιοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης».
Οι αγρότες εμμένουν στα αιτήματά τους: Πότε κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Μετά από ένα μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας οι αγρότες εξακολουθούν να ζητούν ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων, με την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει πως «δεν έχει κάτι άλλο να δώσει».
Στο συλλαλητήριο που ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης (20/2) το «παρών» έδωσαν πάνω από 8.000 άτομα και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.
Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».