Ομόφωνα και σε πολύ υποστηρικτικό κλίμα πέρασε την Τρίτη 13.02.2024 το ψήφισμα των εργαζομένων στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ν. Καρδίτσας.
Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε Καρδίτσας, ο Αποστολόπουλος Κώστας, Πολιτικές Επιστήμες, λειτουργός πρόληψης στο Κ.Π., εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους της δομής, παρουσίασε την διαχρονική σχέση του Κ.Π. ν, Καρδίτσας με τους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες της Π.Ε. Καρδίτσας από το 1997 έως σήμερα. Τονίστηκε ότι το Κέντρο Πρόληψης αποτελεί ιστορικά το σημείο αναφοράς των λειτουργών της εκπαίδευσης της Π.Ε. Καρδίτσας, καθώς και των εκατοντάδων εφήβων μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων. Αναφέρθηκε η σημαντικότητα της προληπτικής εργασίας ως απάντηση στις αιτίες των εξαρτήσεων από ουσίες ,συμπεριφορές και στα σύγχρονα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων της κοινότητας.
Παρουσιάστηκε το πρωτοφανές νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που δημιουργεί ένα Εθνικό υπερ-οργανισμό για την Πρόληψη Απεξάρτηση Επανένταξη (Ε.Ο.Π.Α.Ε), ο οποίος παρότι έχει ως πρώτο συνθετικό και ακροστιχίδα την Πρόληψη, στο Α 46 καταργούμενες διατάξεις, λήγει “αυτοδίκαια” τα Κέντρα Πρόληψης και τους εργαζόμενους σε αυτά Μάλιστα σε μια περίοδο που οι κρίσεις ογκώνουν τα προβλήματα των πολιτών,
Τονίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ ,Καρδίτσας ότι στην τριετία 2021- α΄ εξάμηνο 2023 ενημερώθηκαν ευαισθητοποιήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν 8.377 ωφελούμενοι με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά σε έφηβους μαθητές/τριες εκπαιδευτικούς και γονείς.
Το Διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Καρδίτσας όχι μόνο πέρασε ομόφωνα το ψήφισμά μας, αλλά θα διερευνήσει την δυνατότητα να βγει εθνικά ένα ψήφισμα για όλα τα Κέντρα Πρόληψης και τους εργαζόμενους σε αυτά, μέσω του κεντρικού τους οργάνου της Ο.Λ.Μ.Ε.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Να μη κατατεθεί το νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που ιδρύει τον οργανισμό Ε.Ο.Π.Α.Ε. για την Πρόληψη Απεξάρτηση και Επανένταξη και βάζει «ταφόπλακα» στις δομές και στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών τους και καταργεί – κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης
Το Κέντρο Πρόληψης του νομού Καρδίτσας, 27 χρόνια έχει στηρίξει το παιδί, τον γονιό, τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό, την κοινότητα, τον έφηβο, τον άνθρωπο. Τώρα χρειάζεται την δική σας στήριξη.
Αγαπητοί συνεργάτες-εκπαιδευτικοί μέλη της Ε.Λ.Μ.Ε.Καρδίτσας
Το Κέντρο Πρόληψης της Καρδίτσας αποτελεί ένα από τα πρώτα Κέντρα Πρόληψης που λειτούργησαν στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Τοπικής αυτοδιοίκησης της εποχής (1996) και την συνεργασία – εκπαίδευση του Ερευνητικού Παν/κού Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ) και του ΟΚΑΝΑ. Από τότε έως σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 73 Κέντρα Πρόληψης με το μοντέλο των 5ετών επιστημονικών και προϋπολογιστικών οικονομικών συμβάσεων με συμβαλλόμενα μέλη τον ΟΚΑΝΑ (επιστημονική εποπτεία και αξιολόγηση) και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας (Με ξεχωριστούς κωδικούς στους προϋπολογισμούς τους για τα Κέντρα Πρόληψης). Οι δε υπηρεσίες που παρέχουν όλα τα χρόνια επικυρώνουν το συνεχές, δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους. Όσο για τα επιστημονικά προγράμματα που σχεδιάζουν και υλοποιούν την τοπική κοινωνία, στηρίζονται στην εργαλειοθήκη των Προδιαγραφών (ΕυΠρο) ποιότητας στον τομέα της πρόληψης. Η δουλειά τους έχει μνημονευτεί ως πρότυπη και καινοτόμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και φυσικά έχουν καταξιωθεί στις Τοπικές τους Κοινωνίες. Και προφανώς η εργασίες μας είναι τοπικές και συνδιαμορφώνονται από τις ανάγκες των πολιτών ωφελούμενων του Κέντρου Πρόληψης. Ιδιαίτερα έχει στηριχθεί ο εκπαιδευτικός κόσμος της περιοχής μας και οι περισσότερες σχολικές μονάδες, με εκπαιδεύσεις μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες, καθώς και οι έφηβοι/ες μαθητές/τριες της περιοχής μας. Οι θεματικές των εκπαιδεύσεων
διαμορφώνονται από τις νέες αναδυόμενες ανάγκες των εκπαιδευτικών και μαθητών, που φέρνει η δύσκολη εποχή της κρίσης.
Αισθανόμαστε λοιπόν την ηθική και επιστημονική ευθύνη να σας ενημερώσουμε ότι:
- Στις 31/10/2023 ο Υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της «Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», μέρος του οποίου είναι και η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ).
Η εξέλιξη αυτή, δικαίως, έχει προκαλέσει τη σχεδόν καθολική αντίδραση…….
- Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και συγκεκριμένα στο άρθρο 46 στις «Καταργούμενες διατάξεις», για τα Κέντρα Πρόληψης, επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο. Συγκεκριμένα, καταργείται το άρθρο 61 του Νόμου 3459 (2006), το οποίο και διατηρήθηκε στο νόμο 4139 του 2013. Νόμος με τον οποίο περιγράφεται και το υφιστάμενο καθεστώς στα Κέντρα Πρόληψης ως σήμερα, καθώς προβλέπεται η πάγια και τακτική χρηματοδότησή τους από το Κράτος, μέσω των δύο ονομασμένων πηγών (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών). Προβλέπονται προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες ανανεώνονται καθώς και κάποιες ρήτρες που δυσκολεύουν το κλείσιμο των κέντρων πρόληψης.
- Καταργείται επίσης το άρθρο 60, παράγραφος 4 , του νόμου 4139, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης.
- Τα Κέντρα Πρόληψης μέχρι το 2027, μένουν μετέωρα χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα, στα χέρια του νέου οργανισμού . Μετά το 2027, δεν υπάρχει καμία δημόσια χρηματοδότηση. Καμία εξασφάλιση λειτουργίας. Το μόνο που διατηρείται είναι η παρούσα σύμβαση μέχρι το 2027, η οποία στο νομοσχέδιο αυτό αναφέρεται ότι λήγει αυτοδίκαια χωρίς να προβλέπει καμία συνέχεια λειτουργίας και ύπαρξης των Κέντρων. (Καταργείται το συνεχές).
- Σήμερα, για ακόμα μία φορά στην εργασιακή μας ζωή, στα Κέντρα πρόληψης ανησυχούμε βαθιά, καθώς κριτήριο αυτής της εξέλιξης δεν είναι σε καμία περίπτωση η ανάπτυξη, η ενίσχυση, η αναβάθμιση της πρόληψης, όπως το ίδιο συμβαίνει και για τη θεραπεία και κοινωνική επανένταξη στο χώρο των εξαρτήσεων. Ουσιαστικά διαρρηγνύεται το θεραπευτικό συνεχές και η πρόληψη αποσπάται από τη θεραπεία και επανένταξη. Η πρόληψη μετά το 2027, πρακτικά, θα
υλοποιείται αποσπασματικά, ευκαιριακά, κατακερματισμένα από “εργολάβους” προγραμμάτων πρόληψης με αξιοποίηση αντίστοιχων ιδιωτών, ΜΚΟ, ευρωπαϊκά προγράμματα, Εκκλησία κα.
Ως εργαζόμενοι/ες στην Πρόληψη είμαστε ενάντια στο σύνολο του ν/ς που αφορά τις εξαρτήσεις και υποβαθμίζει υπηρεσίες και προγράμματα. Λέμε ΟΧΙ στο ν/ς που μας καταργεί!
Διεκδικούμε:
- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο
- Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της Πρόληψης, και η τοπική της διακριτότητα ανά τις ανάγκες.
- Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα πρόληψης και συνολικά.
- Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης στη βάση των αποφάσεων του Σωματείου και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
- Τα Κέντρα Πρόληψης να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης. Διατήρηση της ταυτότητας, της φιλοσοφίας της και του περιεχομένου της Πρόληψης.
- Να μην συγχωνευτούν Κέντρα Πρόληψης.
- Να γίνουν Κέντρα Πρόληψης σε περιοχές που δεν υπάρχουν: Ανατολική – Δυτική Αττική, Πειραιάς και άλλοι Δήμοι στο Λεκανοπεδίο, Λασίθι
- Στελέχωση των 130 κενών θέσεων προσωπικού
- Να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, τα οποία καταργούνται στο άρθρο 46 του υπάρχοντος προσχεδίου νόμου, εκτός αν γίνει αποδεκτή η διαχρονική θεσμική μας πρόταση, που είναι και η βάση της κάθε συζήτησης, η οποία είναι στη διάθεση του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου και μέσω της οποίας διασφαλίζονται η συνέχιση της
λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, οι θέσεις εργασίας και το ψυχοκοινωνικό μοντέλο παρεμβάσεων.
Αγαπητοί συνεργάτες-εκπαιδευτικοί
Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή προσωπικής και συλλογικής – κοινοτικής ευθύνης, με μοναδικό στόχο τη διάσωση της πρόληψης, της φιλοσοφίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απευθυνόμαστε σε εσάς και στους φορείς της τοπικής κοινότητας, στους αποδέκτες των υπηρεσιών μας να συστρατευτούμε και να διεκδικήσουμε την μην κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου.
Το κλείσιμο ενός Κέντρου Πρόληψης σημαίνει πολύ περισσότερα από το ότι 5-6 άνθρωποι, , μένουν χωρίς δουλειά. Σημαίνει ότι οι τοπικές κοινότητες, οι σχολικές κοινότητες, οι έφηβοι/ες μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί, χάνουν ένα άλλο σημείο αναφοράς, που σταθερά και αδιάλειπτα για 27 χρόνια, παρ΄όλες τις δυσκολίες και τις εργασιακές – κατά καιρούς – αντιξοότητες, παρείχε τις υπηρεσίες του. Δηλώνουμε ταυτόχρονα, τη διαθεσιμότητά μας για ένα ανοιχτό διάλογο, όπου μονάχα η επιστημονικά τεκμηριωμένη εμπειρία, μακριά από οικονομίες κλίμακας και τεχνοκρατικές αντιλήψεις, μπορεί να αποκαταστήσει την κρίση αξιοπιστίας που φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Οι εργαζόμενοι στην «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης» – Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Καρδίτσας.
Αλογάριαστου Σταυρούλα, Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη, Λειτουργός Πρόληψης, εργαζόμενη το Κέντρο Πρόληψης ν. Καρδίτσας
Αποστολόπουλος Κώστας, Πολιτικές Επιστήμες, Λειτουργός Πρόληψης, εργαζόμενος στο Κ.Π.ν. Καρδίτσας
Κωστοπούλου Βασιλική, Φ.Π. με κατεύθυνση Ψυχολογία, Λειτουργός Πρόληψης, εργαζόμενη στο Κ.Π.ν. Καρδίτσας
Παρλαβάντζας Δημήτρης, Κλιν. Ψυχολόγος, Λειτουργός Πρόληψης, εργαζόμενος το Κ.Π.ν. Καρδίτσας.
Κόκκαλη Ευαγγελία, Ειδ. Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Γραμματειακή Υποτήριξη, εργαζόμενη στο Κ.Π. ν. Καρδίτσας
Πούλιου Αικατερίνη Ελένη, Ειδ. Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Γραμματειακή Υποστήριξη, εργαζόμενη στο Κ.Π.ν. Καρδίτσας.