Ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε σκληρά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχει σαφή προσανατολισμό στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην στήριξη του αγροτικού τομέα, στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας αλλά και των ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο cityhub αναφέρθηκε σε όλα τα βασικά ζητήματα του Δήμου.
-Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες του Δήμου Καρδίτσας σε έργα υποδομής;
Ο Δήμος Καρδίτσας αντιμετωπίζει στις υποδομές τα προβλήματα μιας τυπικής επαρχιακής πόλης. Με πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκους και με γεωγραφική έκταση περίπου όσο ο μισός νομός, έχει ζητήματα που σχετίζονται όχι τόσο με τη δημιουργία αλλά με τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών υποδομών. Για παράδειγμα υπάρχουν ζητήματα με τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, την αποχέτευση, την ύδρευση σε ορισμένες Δημοτικές Κοινότητες κ.α. Κεντρική επιδίωξη μας είναι να γίνουν καλύτερες οι υποδομές. Για να το πετύχουμε αξιοποιούμε όλους τους πόρους που μπορούμε να αντλήσουμε είτε από Εθνικά είτε από Ευρωπαϊκά κονδύλια.
………………………
Οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων
-Πόσο έπληξαν την επιχειρηματικότητα οι φυσικές καταστροφές;
Αυτό που έζησε η Καρδίτσα και η Θεσσαλία ήταν πρωτόγνωρο. Η τοπική επιχειρηματικότητα δοκιμάστηκε σκληρά, καθώς σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα που καταστράφηκε. Η πόλη της Καρδίτσας μπορεί να μην χτυπήθηκε σοβαρά από τις δυο ακραίες κακοκαιρίες του περασμένου Σεπτεμβρίου, ωστόσο δοκιμάστηκε σκληρά στο ακραίο φαινόμενο του «Ιανού» καθώς πλημμύρισαν τα δυο τρίτα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Τότε καταφέραμε να ανακάμψουμε με την στήριξη της κυβέρνησης. Σε ότι αφορά τα ακραία φαινόμενα του Daniel και του Elias, η καταστροφή που προκάλεσαν είναι πολύ μεγαλύτερη του Ιανού. Ωστόσο η πόλη της Καρδίτσας λόγω και των αντιπλημμυρικών που έγιναν, γλύτωσε τα χειρότερα. Φυσικά δεν μπορώ να πω το ίδιο και για κάποιες κοινότητες του Δήμου μας που δοκιμάστηκαν.
-Στηρίζει ο Δήμος τους αγρότες;
Ο Δήμος στηρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς αγροτική περιοχή είμαστε. Η ευμάρεια των αγροτών και των κτηνοτρόφων σχετίζεται με την γενικότερη ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου. Για να βοηθήσουμε τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα σε συνεργασία και με την στήριξη του υπουργείο Εσωτερικών κάνουμε συνεχώς έργα αγροτικής οδοποιίας, εκσυγχρονίζουμε υποδομές στην άρδευση, προωθούμε προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού και γενικά στηρίζουμε ότι έχει σχέση με τη μείωση του κόστους παραγωγής.
-Αυξήθηκαν οι ανάγκες των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου λόγω ακρίβειας κτλ;
Το ράλι ακρίβειας που ζούμε τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια μιας σειράς γεγονότων πλήττουν σημαντικά κυρίως τους μη έχοντες. Με την υπηρεσία πρόνοιας και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεση μας στηρίζουμε τις οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Επίσης αξιοποιούμε προγράμματα στέγασης, φιλοξενίας κλπ. Για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού εφαρμόζουμε ειδική ευνοϊκή πολιτική σε σχέση με τα Δημοτικά τέλη.
-Υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική για τον Δήμο;
Φυσικά. Η ολοκλήρωση του Ε- 65 που διέρχεται στις παρυφές της Καρδίτσας, η λίμνη Πλαστήρα που εν μέρει ανήκει στο Δήμο μας, η περαιτέρω ανάδειξη της πόλης μας ως πόλης του ποδηλάτου, ο δυναμικός αγροκτηνοτροφικός τομέας και η μεταποιητική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή μας σε συνδυασμό με την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας που διαθέτει τόσο ο κάμπος όσο και τα ορεινά κομμάτια του Δήμου μας είναι αναπτυξιακά εργαλεία, που τα αξιοποιούμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Στόχοι μας είναι η αύξηση της παραγωγής και της μεταποίησης προϊόντων.