Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου πραγματοποιείται στις 4 Φεβρουαρίου ετησίως. Είναι μια διεθνής ημέρα ευαισθητοποίησης και αποτελεί παγκόσμια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (Union for International Cancer Control). Καταγράφεται παγκόσμια κινητοποίηση με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων, την προσωπική, συλλογική και κυβερνητική δράση ώστε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο και να βελτιωθεί η πρόσβαση σε θεραπεία και φροντίδα για τον καρκίνο.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στοχεύει στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στην θεραπευτική αντιμετώπιση που μπορούν να σώσουν ζωές. Στον πυλώνα του συστήματος υπηρεσιών υγείας οφείλει να προωθηθεί η ισότητα στην υγεία, η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες καρκίνου και στην παρηγορητική φροντίδα, να μειωθούν οι ανισότητες στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου και η θνησιμότητα, για να κλείσει επιτέλους το χάσμα στην περίθαλψη.
Στο Γ. Ν. Καρδίτσας λειτουργεί η Ειδική Μονάδα Γαστρεντερολογίας – Χημειοθεραπείας από το 2012. Στην μονάδα νοσηλεύονται ετησίως περίπου 900 ασθενείς και γίνονται 3000 εισαγωγές. Οι ασθενείς που εξυπηρετούνται αφορούν κυρίως σε αιματολογικές κακοήθειες αλλά και ογκολογικοί ασθενείς. Το τμήμα λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη του Δ/ντη αιματολόγου κ. Ευτυχιάδη Ευτύχιου σε πρωινό ωράριο Δευτέρα με Παρασκευή. Εξασφαλίζει όλες τις προβλεπόμενες συνθήκες ασφαλούς διάλυσης και χορήγησης κυτταροστατικών φαρμάκων εξυπηρετώντας τις ανάγκες του νομού Καρδίτσας και όμορων νομών ενισχύοντας την προσβασιμότητα στην θεραπεία των συμπολιτών μας
Μεταξύ 30-50% όλων των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν. Η πρόληψη προσφέρει την πιο οικονομική μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον έλεγχο του καρκίνου. Απαιτείται ευαισθητοποίηση και μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου καρκίνου καθώς επίσης να υιοθετηθούν υγιεινοί τρόποι ζωής όπως:
- Η χρήση καπνού παγκοσμίως, είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αποφευχθεί για τη θνησιμότητα από καρκίνο. Προκαλεί περισσότερους από 8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Σχεδόν το 80% των 1,1 δισεκατομμυρίων καπνιστών στον κόσμο ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
- Η κατάχρηση αλκοόλ συνδέεται αιτιολογικά με 7 τύπους καρκίνου (οισοφάγου, ήπατος, παχέος εντέρου και μαστού) ή με 740.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο. Παγκοσμίως, 1 στους 20 καρκίνους του μαστού αποδίδεται στην κατανάλωση αλκοόλ.Το 2016, οι καρκίνοι που αποδίδονται στο αλκοόλ εκτιμήθηκε ότι ευθύνονται για 400.000 θανάτους παγκοσμίως, κυρίως στους άνδρες.
- Η σωματική αδράνεια, διατροφικοί παράγοντες, παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με πολλούς τύπους καρκίνου όπως του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου και των νεφρών. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η υγιεινή διατροφή αποτελούν όπλα στην φαρέτρα μας.
- Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο, όπως η ηπατίτιδα και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ευθύνονται για έως και 25% των περιπτώσεων καρκίνου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος Τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για τον ιό της ηπατίτιδας Β και ορισμένους τύπους HPV και μπορούν να μειώσουν κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και του τραχήλου της μήτρας, αντίστοιχα.
- Ως προς την μόλυνση του περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε σε 4,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως το 2016, εκ των οποίων το 6% ήταν θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα από ασθένειες που αποδίδεται στην οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση από το μαγείρεμα με στερεά καύσιμα και κηροζίνη.
- Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα επαγγελματικά καρκινογόνα στοιχεία (π.χ. αμίαντος που σχετίζεται με την εργασία) σχετίζονται αιτιολογικά με κάποιους τύπους καρκίνου.
- Η έκθεση σε όλους τους τύπους ιονίζουσας ακτινοβολίας αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων τύπων κακοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και ορισμένων συμπαγών όγκων. Οι κίνδυνοι αυξάνονται όταν η έκθεση εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία και επίσης όταν το ποσό έκθεσης είναι υψηλότερο. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), και ιδιαίτερα η ηλιακή ακτινοβολία, είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο, προκαλώντας όλους τους κύριους τύπους καρκίνου του δέρματος. Η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης και η χρήση αντηλιακού και προστατευτικού ρουχισμού είναι αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα. Οι συσκευές μαυρίσματος που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία ταξινομούνται πλέον ως καρκινογόνες για τον άνθρωπο.