Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απάντησε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή και Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Βασιλείου Βιλιάρδου.
Η Επίκαιρη Ερώτηση που τέθηκε από τον Βουλευτή, είχε ως θέμα τη διαχείριση της κακοκαιρίας ‘Daniel’, στην οποία ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά την απάντηση του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «[…] μου δίνετε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ακόμα μία φορά τα μέτρα που υλοποιούμε στη Θεσσαλία έπειτα από ένα ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Αν και τα ερωτήματα που θέσατε ήταν πάρα πολλά, θα προσπαθήσω, όμως, να τα βάλω σε μία σειρά. Για τη Θεσσαλία, λοιπόν, που από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε εκεί, ξεκίνησε η υλοποίηση ενός σχεδίου, ώστε η αποκατάσταση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και η στήριξη να φτάσει όσο πιο γρήγορα και δίκαια σε όσους έχουν ανάγκη, με συχνή παρουσία στο πεδίο, μόνιμα εκεί, δίπλα στους συμπολίτες μας. Αρχικά, όπως είπατε, ενεργοποιήσαμε το πλαίσιο της πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα «arogi.gov.gr», η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Πρώτον, χορηγείται η πρώτη αρωγή για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για την οικοσκευή με το σχετικό ποσό να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 6.600 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς, υψηλότερο από ό,τι στον «Ιανό», πρώτη αρωγή που χορηγείται είτε με τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού της ΑΑΔΕ είτε μετά από διασταυρώσεις και ελέγχους από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Συνολικά μετά και τη χθεσινή ενδέκατη καταβολή, έχουν πιστωθεί περίπου 59,5 εκατ. ευρώ σε 11.641 έναν δικαιούχους. Δεύτερον, χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει ως τις 10.000 ευρώ, κάτι που δεν είχε δοθεί στον «Ιανό». Μέχρι σήμερα, οι πληρωμές ανέρχονται περίπου σε 917.000 ευρώ προς 159 δικαιούχους. Τρίτον, χορηγείται η πρώτη αρωγή έκτακτης επιχορήγησης πληγέντων επιχειρήσεων, κτηνοτροφικών μονάδων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η οποία φτάνει ως τις 4.000 ευρώ, κτηνοτρόφους και αγρότες με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο, στον πάγιο εξοπλισμό, αλλά και με αντίστοιχες άλλες απώλειες. Μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί συνολικά 15,5 εκατ. ευρώ σε 6.437 δικαιούχους. Η ροή των πληρωμών θα συνεχίζεται, καθώς προχωρά η ροή των στοιχείων τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από τον ΕΛΓΑ. Αθροιστικά, λοιπόν, η πρώτη αρωγή ενάμιση μήνα περίπου μετά το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο, έχει ανέλθει σε 76 εκατ. ευρώ προς περίπου περισσότερους από δεκαοκτώ χιλιάδες διακόσιους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας. Και φυσικά ούτε οι χρόνοι αυτοί ούτε και το μέγεθος έχουν καμία σχέση με τον «Ιανό».
Και, φυσικά, τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης δεν σταματούν στην πρώτη αρωγή, αλλά συνοδεύονται από την παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των κτηρίων, όπως αναφέρατε, με αρχικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ, την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ για τουλάχιστον μία διετία μέσα από την υποβολή της από την πλατφόρμα «arogi.services.gov.gr», την αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, την αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, που ισχύει, την τριετή απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ, τη ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την παροχή δυνατότητας για αναστολή συμβάσεων εργασίας και την έκτακτη χρηματοδότηση προς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχουν διατεθεί περίπου 83,7 εκατ. ευρώ στους αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσσαλίας για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια, αλλά και σε υποδομές για τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών.
Και για τις επιχειρήσεις, όπως γνωρίζετε, έχει ενεργοποιηθεί φυσικά το σχήμα της κρατικής αρωγής με την κάλυψη της ζημιάς να φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς στις επιχειρήσεις, υψηλότερο από ό,τι στον «Ιανό». Το ίδιο πλαίσιο στηρίζει και τον πρωτογενή τομέα. Προσεγγίζουμε, λοιπόν, τις κτηνοτροφικές μονάδες και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως επιχειρήσεις. Έτσι, η ενίσχυση του 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς ισχύει για τον πάγιο εξοπλισμό, για τα μέσα παραγωγής, για το έγγειο κεφάλαιο και για άλλα στοιχεία του παγίου κεφαλαίου τόσο των κτηνοτροφικών μονάδων όσο και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως ισχύει και για τις δενδροκαλλιέργειες που καταστράφηκαν.
Όλα αυτά δεν ίσχυαν στο παρελθόν και ισχύουν τώρα. Καλύπτονται, λοιπόν, ζημιές που δεν καλύπτονταν μέχρι τώρα. Χορηγούνται ποσά και ενισχύσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν και σε χρόνους που επίσης δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν, ενώ βέβαια και η φυσική καταστροφή ήταν πρωτοφανής. Γι’ αυτό και τρέχουμε όλοι, για να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους καλύτερους χρόνους και προς αυτούς που το έχουν ανάγκη και το δικαιούνται πραγματικά. Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτούς τους εντατικούς ρυθμούς σε συνεργασία με όλους. Θα συνεχίσουμε για τη στήριξη και την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, για να ορθοποδήσει η Θεσσαλία και οι Θεσσαλοί και θα το πετύχουμε […]».
Στη δευτερολογία του, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επεσήμανε το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, εξηγώντας παράλληλα πως, μη καταβολές πληρωμών πρώτης αρωγής σε πολίτες οφείλονται σε αιτήσεις που υποβάλλονται για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το προβλεπόμενο πλαίσιο ή σε όσες συνοδεύονται από μη σχετικά έγγραφα και αφορούν σε άσχετες περιπτώσεις σύμφωνα και με τη διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων που πραγματοποιούν τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, αναφέροντας ότι: «[…] ζητήσατε στοιχεία, ζητήσατε να δούμε μέχρι πού έχει πάει η διαδικασία των αποζημιώσεων και μιλήσατε για καθυστερήσεις. Πώς υπάρχουν καθυστερήσεις; Μακάρι να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να μπορούσε το κράτος μέσα σε μία ημέρα να δώσει άμεσα ενίσχυση σε αυτούς που το δικαιούνται. Στον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει, δυστυχώς, τέτοιος μαγικός τρόπος. Αυτό που υπάρχει είναι ο τρόπος της εντατικής και επίμονης δουλειάς από όλους για να φτάσουμε στον στόχο και να λάβουν το συντομότερο δυνατόν την αρωγή, τη στήριξη του κράτους όσοι τη δικαιούνται και να αφήσουμε πίσω τις καταστάσεις του παρελθόντος που ήθελαν την ενίσχυση του κράτους να φτάνει στους δικαιούχους μετά από κάποια χρόνια. Τώρα πετύχαμε μέσα σε λίγες μέρες μετά την εκδήλωση του ακραίου φαινομένου να ξεκινήσει η χορήγηση της πρώτης αρωγής του κράτους. Μέχρι τώρα, ενάμιση μήνα μετά, έχουν λάβει πρώτη αρωγή 76 εκατ. ευρώ 18.229 συμπολίτες μας και νοικοκυριά.
Παράλληλα, την ίδια περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 31.000 αυτοψίες, αυτοψίες απογραφικές, αλλά και επανέλεγχοι σε περισσότερες από 270 κοινότητες στη Θεσσαλία. Αν συνυπολογίσουμε και τις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, οι κοινότητες ξεπερνούν τις 310. Επίσης, πρόκειται για αυτοψίες που έρχονται και διασταυρώνονται ως προς τη διαδικασία με τις αιτήσεις που γίνονται στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής «arogi.gov.gr». Μέχρι χθες, οι οριστικοποιημένες αιτήσεις στην πλατφόρμα έφτασαν τις 57.788, ενώ άλλες 4.430 είναι οι προσωρινές αιτήσεις. Όμως, πρόκειται για αιτήσεις που δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους, κάτι που έχω αναφέρει ξανά. Και αυτό, διότι υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Σε αντίθεση με ό,τι αναφέρετε στην ερώτησή σας, υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα οι αιτήσεις στην πλατφόρμα να μην αντιστοιχούν σε δικαιούχους. Αντίθετα, αρκετά συχνά οι αιτήσεις υποβάλλονται για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το προβλεπόμενο πλαίσιο, οι αιτήσεις συνοδεύονται από μη σχετικά έγγραφα και οι αιτήσεις αφορούν άσχετες περιπτώσεις από αυτές που κατεγράφησαν από τη διαδικασία. Οι αιτήσεις αυτές, λοιπόν, μέσα από τη διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων δεν προχωρούν, διότι δεν δικαιούνται πρώτης αρωγής με βάση τα προβλεπόμενα.
Το έχω υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η πρώτη αρωγή θα πηγαίνει και θα κατευθύνεται στους πολίτες που το δικαιούνται. Αυτός είναι ο στόχος μας και δουλεύουμε εντατικά για να το πετύχουμε. Θα λάβουν, δηλαδή, όσο πιο γρήγορα γίνεται την αρωγή του κράτους όσοι το δικαιούνται. Τον στόχο αυτόν θα τον πετύχουμε».