Μετά τον κυριακάτικο αγώνα στον καύσωνα και στην υγρασία του Λοσάιλ, τον οποίο οι οδηγοί της Formula 1 χαρακτήρισαν «κόλαση» και «βασανιστήριο», η FIA έκανε γνωστό ότι θα λάβει μέτρα για να μην κινδυνεύσουν ξανά με θερμοπληξία ή ακόμα και λιποθυμίες μέσα στο κόκπιτ.
Οι πιλότοι έφτασαν στα απόλυτα όρια της φυσικής τους κατάστασης όχι μόνο από τη ζέστη, αλλά και από τα τρία υποχρεωτικά πιτ-στοπς (υπό το φόβο της φθοράς των ελαστικών) που τους επέτρεψαν να κινηθούν για 57 γύρους στο απόλυτο όριο του κάθε σετ γόμας. Πόσω μάλλον σε μια πίστα με τόσες πολλές, πολύ γρήγορες στροφές, που τους καταπονεί με ισχυρές δυνάμεις.
Μεταξύ άλλων ο Λόγκαν Σέρτζεαντ της Williams αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω θερμοπληξίας, ο Λανς Στρολ της Aston Martin ανέφερε ότι στιγμιαία έχανε τις αισθήσεις του και ο Εστεμπάν Οκόν έκανε διαδοχικούς εμετούς μέσα από το κράνος πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τρίτο του αγώνα. Άλλοι οδηγοί πήγαν μετά το τέλος στο ιατρικό κέντρο με συμπτώματα θερμοπληξίας και αφυδάτωσης.
Ο νικητής Μαξ Φερστάπεν είπε ότι οι συνθήκες ήταν εντελώς οριακές για τους οδηγούς, ενώ ο Λάντο Νόρις δήλωσε πως «είναι πολύ επικίνδυνο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όταν έχεις ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ή βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση, τότε τα πράγματα ξεπερνούν τα όρια δεδομένων των ταχυτήτων που κινούμαστε. Είναι πολύ επικίνδυνο».
Σε συνέχεια όλων αυτών, η FIA ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει λεπτομερή έρευνα για τα γεγονότα του Κατάρ, και ξεκαθάρισε ότι οι οδηγοί δεν θα βρεθούν ξανά στην υποχρέωση να αγωνιστούν υπό τέτοιες συνθήκες. Τις οποίες, παρεμπιπτόντως, ούτε η Ομοσπονδία ούτε οι ομάδες μπορούσαν να φανταστούν πριν από τον αγώνα του Κατάρ.
«Παρότι ανήκουν στην ελίτ των αθλητών, [οι οδηγοί] δεν πρέπει να χρειάζεται να αγωνίζονται κάτω από συνθήκες που εν δυνάμει βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους. Ο ασφαλής χειρισμός των αυτοκινήτων είναι, υπό κάθε συνθήκη, ευθύνη των αγωνιζόμενων. Όμως, όπως και με άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως οι υποδομές της πίστας ή οι προδιαγραφές των αυτοκινήτων, η FIA θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καθορίσει αποδεκτές παραμέτρους για τη συμμετοχή των αγωνιζόμενων», ανέφερε η Ονοσπονδία.
Το καλό είναι ότι ο αγώνας του Κατάρ το 2024 είναι προγραμματισμένος για την 1η Δεκεμβρίου, που οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες στη χώρα του Περσικού Κόλπου. Παρόλα αυτά, η FIA θα λάβει μέτρα που θα εφαρμόζει όταν κρίνεται πως οι οδηγοί πρόκειται να αντιμετωπίσουν ακραίες καιρικές συνθήκες.
Τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν στην προσεχή συνάντηση της Ιατρικής Επιτροπής της FIA στο Παρίσι, και αναμένεται να περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα της έρευνας για καλύτερη διοχέτευση αέρα στο κόκπιτ, καθώς και προτάσεις για τους οδηγούς και για τη διαμόρφωση του προγράμματος της F1 κάθε χρόνο βάσει των αποδεκτών κλιματικών συνθηκών.
Επίσης FIA θα αναζητήσει κι άλλα μέτρα από τους αγώνες της ερήμου, δηλαδή τα Rally Reid του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Cross Country, σχετικά με την αντιμετώπιση του ακραίου καύσωνα και των απάνθρωπων θερμοκρασιών στο εσωτερικό των αυτοκινήτων.
sport24.gr