«Αυτό που έγινε τόσο έντονα μέσα σε τόσο μικρό διάστημα είναι αδιανόητο»… δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος και δεν απέχει από την πραγματικότητα, αφού σε διάστημα τριών περίπου εβδομάδων δυο πρωτοφανή κύματα κακοκαιρίας με ραγδαίες βροχοπτώσεις «χτύπησαν» αλύπητα τη Θεσσαλία και το Νομό Καρδίτσας. Βέβαια, βιβλική καταστροφή υπέστη ο Βόλος και η Μαγνησία για δεύτερη φορά μέσα στο μήνα, όμως και στην περιοχή μας Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, οι μεγάλοι όγκοι νερού σε ποτάμια όπως ο Σοφαδίτης προκάλεσαν ρήξη αναχωμάτων που είχαν φτιαχτεί για αντιπλημμυρική προστασία.
Μέχρι χθες αργά το απόγευμα δεν μπορούσε να γίνει εκτίμηση της έκτασης των πλημμυρικών φαινομένων και των νέων ζημιών, όμως μέσα λίγες ημέρες οι Καρδιτσιώτες βίωσαν ξανά τον «εφιάλτη των ουρανών»!
Μηχανήματα της Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών επιχειρούσαν σε διάφορα σημεία του δικτύου ποταμών και αυλάκων του Νομού. Μέλημά τους ήταν ενισχύσεις, επέκταση η και δημιουργία νέων αναχωμάτων ρίχνοντας τόνους αμμοχάλικου υπό την ισχυρή υποστήριξη μονάδων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Στρατού, από εθελοντές εργαζόμενους σε λατομεία και οδηγούς φορτηγών που μετέφεραν συνεχώς αδρανή υλικά.
Η Μαγούλα στο παραπέντε γλύτωσε τα χειρότερα, ενώ και στο Αγναντερό γίνονταν παρεμβάσεις σε έκταση για να προστατευτεί η Κοικότητα.
Επίσης, στα ορεινά οι κατολισθήσεις, καθιζήσεις εδαφών, πτώσεις γεφυρών, στο οδικό δίκτυο ήταν πάρα πολλές.
Στη «μάχη» της πλημμύρας είχαν ριχτεί και οι Δήμοι Παλαμά, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας, Σοφάδων, Καρδίτσας, Μουζακίου με μηχανήματα και προσωπικό που επιχειρούσαν σε επίμαχα σημεία Τοπικών Κοινοτήτων.
Στην πρωτεύουσα του Νομού οι κάτοικοι πέρασαν μια ακόμη νύχτα αγωνίας το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, καθώς η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς και η στάθμη των ποταμών Καράμπαλη, Γαβριά ανέβαινε ανησυχητικά. Στις εισόδους βρίσκονταν σε επιφυλακή μηχανήματα, ενώ άλλα προχώρησαν και σε οχυρωματικές παρεμβάσεις για το νερό που απειλούσε και πάλι. Τελικά τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης, σημειώθηκε μεγάλη ύφεση των φαινομένων και μόλις ξημέρωσε, λίγο αργότερα βγήκε και ο ήλιος, ανακουφίζοντας τους πάντες.
Να σημειώσουμε ότι τα εμπορικά καταστήματα και η αγορά της πόλης γενικώς υπολειτουργούσαν αυτές τις τρείς μέρες του «Elia».
Για την περιοχή του Παλαμά όπου υπήρχαν υπερχειλίσεις, το βράδυ της Τετάρτης ήχησε στα κινητά τηλέφωνα το «112» προειδοποιώντας για εκκένωση του Αμπελώνα, μετακινήσεις σε Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Αστρίτσα και ετοιμότητα για τον Παλαμά.
Σε γενικές γραμμές η κατάσταση σε όλο το Νομό Καρδίτσας κρίνεται διαχειρίσιμη την επόμενη μέρα, αφού όπως είπαμε, στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν ο Βόλος και γύρω περιοχές.
Το ύψη βροχής που έπεσαν στην περιοχή μας ήταν:
Καρδίτσα 130 χιλ (95 χιλ)
Πεζούλα 240 χιλ (124 χιλ)
Σμόκοβο 100 χιλ (62 χιλ)
Μουζάκι 102 χιλ (58 χιλ)
Φ.Κ.