Περιοδεία στις πληγείσες από τον κυκλώνα «Daniel» περιοχές του Νομού Καρδίτσας πραγματοποίησε αυτές τις ημέρες ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου βάμβακος και η εικόνα που μας μετέφερε είναι τραγική.
Ειδικά σε παραδοσιακούς θεσσαλικούς πυρήνες παραγωγής ποιοτικού βάμβακος όπως είναι το Νέο Μοναστήρι, το Γραμματικό, το Νέο Ικόνιο, το Μακρυχώρι, η Μυρίνη, το Ερμήτσι, η Αστρίτσα, η Ιτέα, ο Παλαμάς, η φετινή παραγωγή έχει κυριολεκτικά καταστραφεί σε ποσοστό που φτάνει και στο 80%!
Όπως μας είπε ο κ. Νταράουσε, από αυτοψίες που έκανε σε πάρα πολλές καλλιέργειες, αυτές, μετά τη θεομηνία και την πλημμύρα που ακολούθησε, δείχνουν πλέον νεκρές. Τα φυτά είναι πολύ όψιμα και καλυμμένα με λεπτή σκόνη, που δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να ωριμάσουν και να ανοίξουν τα καρύδια. Εδώ να σημειώσουμε ότι η σκόνη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ποιότητας, προκαλεί ζημιά στη λειτουργία εκκοκκιστηρίων, κυρίως στα κλωστήρια και στο τελικό προϊόν.
Ακόμη όμως κι’ αν δεν είναι τελικά νεκρά τα βαμβάκια είναι βέβαιη η υπερβολική αναβλάστηση. Έτσι χάνεται κάθε ελπίδα για συλλογή ποσοτήτων προϊόντος τη φετινή χρονιά που να προσφέρει κάποιο σοβαρό εισόδημα στους αγρότες που στην πλειονότητά τους βέβαια έχουν χάσει και σπίτια, μηχανήματα, εξοπλισμό, τους κόπους μιας ζωής.
Σε ότι αφορά στα χωράφια, κι’ αυτά βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση από τις λάσπες και τα φερτά υλικά που παρασύρθηκαν από τα ποτάμια, και τα κανάλια. Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή πόσος χρόνος απαιτείται για την ανάκτηση της παραγωγικότητάς τους σε επίπεδα προ της θεομηνίας, Ωστόσο, ο κ. Νταράουσε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και επιμελείς, εκτεταμένους καθαρισμούς να καταστούν μέσα σε λίγους μήνες ξανά λειτουργικά.
Φέτος πάντως το εισόδημα των βαμβακοκαλλιεργητών έχει χαθεί και η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα τους και να τους στηρίξει άμεσα με γενναίες αποζημιώσεις και λήψη προσθετών υποστηρικτικών μέτρων. Αδήριτη είναι και η ανάγκη θέσπισης ενισχυτικών κινήτρων για παραμονή στα χωριά και επανέναρξη της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας στις περιοχές που επλήγησαν.
Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τους κτηνοτρόφους του Καρδιτσιώτικου κάμπου που έχασαν μέσα σε μια νύκτα χιλιάδες παραγωγικά ζώα, εγκαταστάσεις και περιουσίες.
Ήδη οι οικονομικές συνέπειες από την βιβλική καταστροφή στο Νομό Καρδίτσας και στη Θεσσαλία, σε όλη την αλυσίδα του αγροτικού τομέα, σε παραγωγούς, γεωπονικές επιχειρήσεις, γεωργικά εφόδια, εταιρίες σποροπαραγωγής, μεσίτες, κατόχους συλλεκτικών μηχανών, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εμπόρους εκκοκκισμένου βάμβακος κ.α. είναι μη υπολογίσιμη τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα.
Φ.Κ.